Side: Gün batımının en güzel olduğu yer

Eski Anadolu'da adı "nar" anlamına gelen ve Akdeniz kıyısında bulunan Side, yeryüzündeki cennet gibi.

SEYAHAT 03.12.2019, 15:35
Side: Gün batımının en güzel olduğu yer

Side, Antalya’nın 75 km doğusunda bulunan Alanya’nın yarısı kadar bir kasabadır ve her ikisi de popüler turist merkezleridir. Antalya'dan arabayla 30 dakika uzaklıktaki antik Perge, Selge ve Aspendos kentleri, keşfedilmeye değer ilginç tarihi yerlerdir ve yaz sıcağından kaçmak için güzel bir yer olan Manavgat Şelalesi de görülmeye değerdir.

Tarihin huzurla buluştuğu yer

Side kasabası, antik Pamfilya kentinin ortasında bulunmaktadır. Tam anlamıyla mitolojik tarihin deniz, kum ve güneşle buluşmasını temsil ediyor. Merkezdeki taş binalar, iyi korunmuş bir amfitiyatro, dik ve dik olmayan direkleri olan bir Apollon tapınağı, klasik bir kütüphane binasının cephesi, bir Roma banyosu vb. yapıları da oldukça büyüleyici.

Antik sur duvarları içinde kalan, her iki tarafta da güzel ve kumlu plajları olan ve sıcak  havalarda yani yılın en az altı ayında ( Mayıs ayından Eylül ayına kadar) en sakin denize sahip küçük bir köydür.

Turizm 50’lerin sonunda başladı

Side'de turizm, küçük bir köy olduğu için 50'li yılların sonunda başladı ve arkeolojik kazılar - boş kumsallar - insanları çekmeye başladı. Bu arkeolojik kalıntılar, mükemmel bir şekilde restore edilmiş bir Roma hamamına ev sahipliği yapan Side müzesinde sergilenmektedir. Bunlar arasında Küçük Asya'daki en iyi Roma heykellerinden bazıları da bulunmaktadır.

Yerel balıkçılar ve çiftçiler mutfaklarını paylaşarak kendi odalarını kiralamaya başladılar. 80'li yılların turizm patlamasının ardından, hemen hemen her evde bir oda, konaklama yerine dönüştürülmüş, sonra oteller inşa edilmiş ve böylece güzel taş evler, mücevherlere, deri eşyalara, tekstillere ve halılara adanmış dükkanlara dönüşmüştür.

Yapmak istediğiniz aktivitelere göre plaj seçebilirsiniz

Bugün batı plajlar, tatil köyleriyle doludur ve tekne kiralama, dalış, para-yelken ve masaj hizmetleri mevcuttur. Buna karşılık, doğu sahil hala kumullarla kaplı arkeolojik sit sayesinde nispeten bakir bir bölgedir. Kütüphane kapısından yürüyebilir, devrik mermer sütunlardan geçebilir ve plaja ulaşabilirsiniz. 

Her iki plajın da ortak güzelliği, gün batımında yürüyüş yapmak için mükemmel olan uzun, yumuşak ve kumlu kumsallardır. Batı sahilinde gün batımı eğlencesi, profesyonel tatil fotoğrafçılarını ve onların modellerini yani turistleri içerir. 

Birkaç gün dinlenmek için birebir

Side'de birçok bar ve restoran, dondurma standı ve harabelerin ortasında bir gece kulübü vardır. Apollo tapınağından hemen önceki antik limandaki taş bar, halk arasında popülerdir - gün batımını bir kadeh şarapla izlemek için mükemmel bir mekandır.  Side, Alanya ya da Antalya'nın batısındaki Kaş, Kalkan veya Kekova gibi pastoral bir köy değildir. Ama birkaç gün dinlenmek için harika bir yerdir.

Yorumlar (0)