Restore edilen Gaziantep Kalesi tünelleri, ziyarete açılıyor!

Yıllardır binlerce turist ağırlayan Gaziantep Kalesi’ne bambaşka bir heyecan yaşanıyor. Restore edilerek yenilenen Gaziantep Kalesi tünelleri, aydınlatma sistemlerinin yenilenmesiyle beraber ziyarete açılacak.

SEYAHAT 17.04.2021, 14:07 18.04.2021, 12:47
Restore edilen Gaziantep Kalesi tünelleri, ziyarete açılıyor!

Buram buram tarih kokan yapısı ve turist toplayan tarihi dokularıyla adeta ziyaretçilerin akın ettiği gastronomi şehri Gaziantep, yepyeni bir heyecan yaşıyor. Kentin en önemli yapılarından Gaziantep Kalesi’nin tünelleri açılıyor. Kale ziyaretçilerine bambaşka bir atmosfer yaşatması beklenen büyülü tüneller için, geçen yıl çalışmalar başlatılmıştı. Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları ile Gaziantep Müze Müdürlüğü iş birliği yapmıştı.



Güvenlik çalışmaları sürdürülüyor

Büyülü Gaziantep Kalesi'nin altında bulunan tünellerde, temizlenerek amacıyla çalışmalar geçen yıl başlamıştı. Arkeologlar ve uzmanlardan oluşan bir ekip, Saha çalışmaları ve araştırmalar sonrasında tünelde çalışma yapmayı sürdürmüştü. Tünelde yer alan taş, balçık, çamur ve toprak oluşumları dışarı çıkarılmış ve tünelin önemli bir kısmı ortaya çıkarılmıştı. Şu anda tünellerde aydınlatma çalışması yapılırken, statik önlemler ve duvar desteklemek için de tedbirler alınıyor. Büyük ölçüdeki güvenlik çalışmalarının tamamlanmasının ardından tünel, yerli ve yabancı ziyaretçiler için turizme açılacak.



Memlüklüler döneminde savunma amacıyla yapıldığı düşünülüyor

Böylece büyülü tarihi yapıya ve Gaziantep’e ‘yerin altı da üstü de tarih’ adı yakışmış olacak. Kalede bulunan bu tünellerin Memlüklüler döneminde yapıldığını belirten Arkeolog ve çalışma sorumlusu Ali Korkmaz, buranın kent turizmine önemli derecede katkı vereceğini belirtti. Memlüklülerin bu tünelleri; kendilerine gelebilecek saldırı ve kuşatma riskine karşı yaptıklarını belirten Korkmaz, ayrıca kaçış ve ihtiyaç için yapıldığını düşündüklerini de belirtti. 8 aydır tünelde çalışmalar yapıldığını belirten Korkmaz, bir arada 3 ila 4 kişinin tünelde gezebileceği ve bağlantı yollarıyla beraber aydınlatma için hazırlanan oyukların da dikkat çekebileceğini belirtti.


Yorumlar (0)