Pandemiden uzak, doğayla iç içe… “Yayla, şehir gibi olur mu?”

Koronavirüs salgını döneminde Düzce’de 1600 ila 1900 rakıma sahip yaylalara çıkan vatandaşlar, virüsten uzak doğal yaşamla iç içe yaşamın tadını çıkartıyor. Yayla sakinleri su ve kuş seslerinin birbirine karıştığı atmosferde kendilerini çok huzurlu hissettiklerini ifade ediyor.

SEYAHAT 02.05.2021, 12:45 03.05.2021, 10:56
Pandemiden uzak, doğayla iç içe… “Yayla, şehir gibi olur mu?”

Salgından dolayı şehir hayatının kalabalık ortamından uzakta durmak isteyen vatandaşlar, soluğu gölleri ve çam ormanlarını barındıran, kuşların ve su sesinin birbirine eşlik ettiği Balıklı, Pürenli, Derebalık, Sinekli ve Hera yaylalarında aldı.

Pandemide izole bir yaşamı seçen ve çoğunlukla hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, dededen kalma yaylacılık geleneğini yaşatıyor.

1900 rakımlı yaylada izole oluyor

Geçmişte Kocaeli Gebze’de esnaf olan Metin Cebecioğlu, kronik rahatsızlığından dolayı salgın başladığında Gölyaka ilçesinin bin 900 rakımlı Kardüz Yaylası’nda dedesine ait bir evde izole olduğunu paylaştı.

Salgın döneminde en fazla dikkat edilmesi gereken hususların başında maske, mesafe ve temizliğin geldiğinin altını çizen Cebecioğlu, yaylalarda izole bir şekilde yaşamını sürdürmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi.

“Kendimi bütünüyle doğaya teslim ettim”

Yaylalarda sakinlik ve sessizliğin hakim olduğunu ve günlerini mutlulukla geçirdiğini söyleyen Cebecioğlu, “Ramazan olduğundan dolayı odunlarımızı erkenden kırmıştık. Sobamızı yakıyoruz, akşam iftar yemeğini hazırlıyoruz. Gün zaten çabucak sona eriyor. Burada doğanın tadını çıkartıyoruz. Kendimi bütünüyle şehir hayatından soyutlayıp doğaya bıraktım.” dedi.

“Yayla şehir gibi olur mu?”

79 yaşında olan ve yaylak-kışlak kültürü içerisinde büyüyen 79 yaşındaki Cafer Yılmaz da salgın dönemini Kaynaşlı’ya bağlı bin 600 rakımlı Sinekli Yaylası’nda geçirdiğini ifade etti.

Yılmaz, yaylada kendisini rahat hissettiğini söyleyerek, “Çocukluğumdan bu zamana dek yılda 7 ay buraya gelirim. Bu sene hiç gitmeden buradayım.” şeklinde konuştu.

Perihan Yılmaz isimli vatandaş ise yayladaki yaşama alışkın olduklarını ve salgın döneminde zamanının hepsini burada geçirip kafa dinlediklerini kaydetti.

Doğayla iç içe olmaktan dolayı memnuniyetini dile getiren Yılmaz, “Hiç yayla, şehir gibi olur mu? Her şeyi doğal buranın. Hastalık nedir bilmiyoruz. Koronavirüs korkumuz da yok. Virüs olmadan burada yaşıyoruz işte.” dedi.

Yorumlar (0)