Otellerde koronasız alanlar sertifikalandırılacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde turizmde atılan normalleşme adımlarına ilişkin, "Otellerde koronasız alanlar sertifikalandırılacak. Sertifikalar her ay tesislere asılacak. Karekod olacak. İşletmenin denetim geçmişini görebileceksiniz." ifadelerini kullandı.

SEYAHAT 10.05.2020, 11:00 10.05.2020, 12:00
Otellerde koronasız alanlar sertifikalandırılacak!

Otellerde koronasız alanlar sertifikalandırılacak.

Konuya ilişkin açıklama Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan geldi.

Bakan Ersoy, "Otellerde koronasız alanlar sertifikalandırılacak. Sertifikalar her ay tesislere asılacak. Karekod olacak. İşletmenin denetim geçmişini görebileceksiniz. Sertifikasyon da yeterli değil. Salı günü genelge yayınlayacağız. Bir niyet mektubu hazırladık. Bize yolcu tedariki yapan ülkelerin tamamına niyet mektubu gidecek. Mektubun içeriğinde detayları olacak." açıklamasını yaptı. 

Ersoy'un açıklamaları şu şekilde:

"Otellerde 'koronasız alanlar' sertifikalandırılacak. Otellere sertifika almalarını öneriyoruz. Salı günü genelge yayınlayacağız. Ülkelere yarın niyet mektubu göndereceğiz."

"Sertifikasyon belgelendirme prosedürü hazırladık"

"Hatları, trafiği kapatmak kolay. Önemli olan bunları açabilmek. Hemen kapatılabiliyor ama açmak için müzakere gerekiyor. Virüs olayını bir noktaya getirmeniz gerekiyor. Sertifikasyon belgelendirme prosedürü hazırladık. 4’lü gruptan oluşuyor. Birinci grupta havayolları ve havaalanları var. İkinci grupta oteller, konaklama tesisleri, müze-ören yerleri ve restoranlar var.  Üçüncü grupta turizm taşımacılığı var. Dördüncü grupta ziyaretçi dediğimiz yolcular var."

"Personelin pandemi eğitimi alması gerekiyor"

"132 maddelik bir kriter. Sadece konaklama ve restoranlarla ilgili olan kısmı 'www.tga.gov.tr'de yayınlandı. Kriterlerin başında sosyal mesafe yer alıyor. Sosyal mesafede 1.5 metre kuralı var. Hijyen önlemleri alınıyor. Personelin pandemi eğitimi alması gerekiyor. Tüm bu yapılanların düzenli denetlenmesi gerekiyor. Özellikle hijyen servisi veren kurumlar var. Bunlar Türkiye'nin yatak kapasitesinin yüzde 80'ine hizmet veriyorlar. İşletmelere herhangi bir ekstra yük bindirmiyoruz."

"Sertifikalar her ay tesislere asılacak"

"Otellerde koronasız alanlar sertifikalandırılacak. Sertifikalar her ay tesislere asılacak. Karekod olacak. İşletmenin denetim geçmişini görebileceksiniz. Uluslararası kuruluşlarda olmazsa olmaz diye nitelendirilen kuralların tamamı sertifika kapsamında uygulanacak."

"Bize yolcu tedariki yapan ülkelerin tamamına niyet mektubu gidecek"

"Sertifikasyon da yeterli değil. Salı günü genelge yayınlayacağız. Bir niyet mektubu hazırladık. Bize yolcu tedariki yapan ülkelerin tamamına niyet mektubu gidecek. Mektubun içeriğinde detayları olacak. Sağlık altyapımızın detayları olacak. Yoğun bakım yatak sayılarımız, ambulans sayılarımız gibi."

"Her gelen yolcu test edilecek"

"Karşılıklı hava trafiğini başlatacağız. Sağlık Bakanlığımız yoğun kullanılan alanlarda test merkezi oluşturuyor. Her gelen yolcu test edilecek."

"Otelleri yavaş yavaş kademe kademe açacağız"

"Önce iç turizmle ufak ufak başlayacağız. Oteller bizim yayımladığımız yükümlülüklere uymak zorunda. Haziran itibarıyla hava trafiği açılmaya başlar. Otelleri yavaş yavaş kademe kademe açacağız."

"Her şey dâhil sistemi kaldırılacak gibi bir durum yok"

"Her şey dâhiller kalkacak diye bilgi kirliliği oluyor. Böyle bir şey yok. Her şey dâhil sistemi kaldırılacak gibi bir durum yok. Açık büfelerdeki sunum sistemi değişecek. Korumalı sistem olacak, karşınızda aşçı olacak. Ne kadar isterseniz tabağınıza o yemeği koyacak."

Yorumlar (0)