Nerelerde yenir: Balık ve diğer deniz ürünleri

Türkiye mutfağının en önemli parçalarından biri olan deniz ürünleri, yerken acele edilmemesi gereken ve bütün geceyi ailenizle veya arkadaşlarınızla geçirmeyi daha da keyifli hale getiren bir türdür.

SEYAHAT 24.11.2019, 19:15
Nerelerde yenir: Balık ve diğer deniz ürünleri

Kebaplardan deniz ürünlerine kadar çeşitli mutfağıyla Türkiye, herkesin damak tadına göre birbirinden lezzetli yemekler sunuyor. Kebap, genellikle en rağbet gören yemeklerden olsa da deniz ürünleri de tanınmayı hak eden başka bir Türk mutfağı kategorisidir.

Kıyı kentlerinin sakinleri, balık hazırlamada uzmandır. Ancak, günün en iyi avları derhal en iyi balık lokantalarından bulunduğu Ankara'ya gönderilir. Kış, balık tüketmek için en uygun mevsim olarak görülür ve birçok balık türünün de Karadeniz’den daha sıcak sulara göç ettiği ve çoğu balığın olgunluğa ulaştığı zamandır. Bu nedenle, yaz sebzelerinin olmayışı, şu anda balığın bolluğu ile telafi ediliyor. Her ay, belirli sebzelerin yanında tüketilecek bir balık türü de mevcuttur. Örneğin, en iyi palamut, sarımsak ve kırmızı soğan, sarıkanat balığı ve kalkan ile birlikte marul tüketilir. Kereviz kökü ile büyük palamut beraber haşlanır, uskumru ızgaradan önce doğranmış soğan ile doldurulur.

Balık suyunun közlerinin vurduğu ve balığın dumanla sarıldığı kömürün üzerinde ızgara yapmak, belki de balık yapmak için tercih edilen en lezzetli yoldur. Bu aynı zamanda, satıcılar tarafından doğrudan gemilerde satılan ızgara balıklarının çok lezzetli olmalarının da nedenidir.

Karadeniz halkı nasıl balık yapılacağını biliyor

"Hamsi", Türklerin de bildiği tüm balıkların prensidir. Adı Karadeniz ile özdeşleşen hamsi, ülkemizde tadabileceğiniz en lezzetli balıklardan biridir. İstanbul Boğazı'nda kızartma, buharda pişirme ve ızgara gibi yöntemlerle farklı şekillerde sunulan hamsi oldukça lezzetlidir. Ancak, birçok insanın görüşüne göre, Karadeniz'deki kadar lezzetli değil ve Aralık-Ocak ayları, en lezzetli hamsiyi yiyebileceğiniz zamanlardır. Trabzon, onlarca farklı hamsi sunumunu deneyimlemek ve her birini denemek için rotanızı çevirebileceğiniz en uygun şehirlerden biridir. Karadeniz halkı, hamsi börek, hamsi pilavı ve hamsi tatlısı da dahil olmak üzere hamsiyi kullanmak için binbir türlü yol biliyor!

Muhteşem boğaz manzarasıyla balığınızın keyfini sürmek istiyorsanız İzmir tam size göre

Genellikle ülkemizin Akdeniz ve Ege kıyılarında tutulan çipura, ağırlığı nedeniyle de en tatmin edici seçeneklerden biridir. 180 gram ağırlığında olan bu balığa "lidaki" de denir. 200 gram ve daha ağır olan lidakiye çipura denir. Genellikle ızgara yapılan çipuralar, Akdeniz kıyılarındaki hemen hemen tüm balıkçılarda bulunur. Karadeniz'de, pek fazla olmasa da, tutulabilen çipuralar, İstanbul'daki birçok balıkçıda bulunabilir. Balıkların tadını çıkarmak için körfezin muhteşem manzarasına karşı keyifli zamanlar geçirmek istiyorsanız da İzmir'i de ziyaret edebilirsiniz.

Diğer yaygın deniz ürünleri, midye, derin yağda kızartılmış, haşlanmış veya midye dolma ve midye pilavıdır. Ege boyunca, ahtapot ve kalamar mezenin yanına eklenir.

İstanbul'da her bütçeye uygun balıkçı bulmak mümkün

Balık tadımı için en iyi yerler balık lokantaları ve meyhanelerdir. Bütün meyhaneler balık lokantaları değildir, fakat çoğu balık lokantaları meyhanelerdir ve bunlar genellikle denize bakan limanlarda bulunur. Boğaziçi Rumeli Kavağı'ndan Kumkapı'ya kadar irili ufaklı balıkçılarıyla ünlüdür. Mütevazı olanlar ahşap masa ve cılız ahşap sandalye ile küçük olurlar ve bunun yanında en lezzetli balıkların garantisini verirler. Sonra Tarabya ve Bebek'te şık ve modaya uygun olanlar da vardır. Oturduktan sonra, balığınızı seçmek ve nasıl hazırlanmasını istediğinizi paylaşmak oldukça yaygındır.

İstanbul gibi hareketli bir şehirde bile çeşitli mahallelere dağılmış özel balık pazarları ve deniz ürünleri kültürü oldukça yaygın. Galata Köprüsü'nün ünlü balık teknelerini unutmayalım. Tabii ki, belli  bir bütçe ile sınırlı değilseniz, kendinizi daha önce tatmadığınız deniz ürünlerini deneyebilirsiniz.

Yorumlar (0)