Mimar Sinan’ın hayatı, müze evi olan doğduğu evde canlanıyor!

Osmanlı Dönemi’nin unutulmaz eserlere imza atan dev üstatlarından Mimar Sinan’ın hayatı, oldukça merak ediliyor. Usta sanatçının Kayseri’nin Ağırnas Mahallesi’nde yer alan evi ise günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor.

SEYAHAT 01.02.2021, 17:52 02.02.2021, 13:02
Mimar Sinan’ın hayatı, müze evi olan doğduğu evde canlanıyor!

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, ‘Mimarbaşı’ olarak bir çok projeyi geliştiren üstad Mimar Sinan, doğduğu evde yeniden canlandırılıyor. Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murad padişahlarının döneminde var olan Mimar Sinan’ın 1490 yılında doğduğu ev, müze olarak ziyaret ediliyor. Ziyaret akınına uğrayan evde, Mimar Sinan hakkında oldukça detay bilgiye ulaşılabiliyor.

Kayseri’nin Ağırnas Mahallesi'nde bulunan ve taş döşemeli müze evi, mimari yapısıyla dikkatleri çekiyor. Özellikle müze evin alt katındaki yer altı odaları ve buğday saklama depoları ziyaretçileri büyülüyor. Ayrıca  yer altı şehrine bağlanan galeriler ve mutfak kısmındaki aydınlatma sistemi de ziyaretçilerin ilgi odağı haline geliyor.

Doğduğu ev, Mimar Sinan’a ilham oldu

2000 yılında müzeye dönüştürülen ev, 2004 yılında ise çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından restore edildi. 23 yaşına kadar bu evde yaşayan Mimar Sinan’a bu ev, mimari hayatı için oldukça ilham veren bir konumda. Daha sonra devşirme olarak İstanbul'a giden Mimar Sinan, payitahtta hünkarla beraber çalışmaya başladı. Mimar Sinan, doğduğu evden aldığı ilhamla beraber, Osmanlı'ya mimaride çağ atlatmıştır.



Müze evin rehberi olan Ahmet Bekdaş, “Mimar Sinan Evi Müzesi" nin her yıl binlerce kişiyi ağırladığını ve ziyaretçilerin evden hayranlıkla ayrıldığını belirtti. Zaman zaman evin altında arkeolojik kazı çalışmalarını yapıldığını belirten Bekdaş, ziyaretçilerin evin farklı ve ilginç özelliklerini duyanların da fotoğraflamak üzere evi ziyaret ettiklerini belirtti.

Yorumlar (0)