Mersin Yenişehir’de 8 bin yıllık kaya resimleri tescillendiriliyor!

Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan bir kayada bulunan resimler, oldukça büyük yankı uyandırmıştı. Yaklaşık 8 bin yılık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen kaya resimleri için Yenişehir belediyesi bir atak yaptı. Mağaranın arkeolojik anlamda bir sit alanına çevrilmesi için başvurular yapıldı.

SEYAHAT 06.05.2021, 09:49 06.05.2021, 18:00
Mersin Yenişehir’de 8 bin yıllık kaya resimleri tescillendiriliyor!

Mersin ilinin merkez ilçesi Yenişehir’de bulunan kaya resimleri, herkesi şaşırtmıştı. Yaklaşık 8 bin yıllık oldukları düşünülen kaya resimleri, bir mağara içerisinde bulunmuş ve İnsu Mahallesine bağlı kırsal bölgede bulunan alan için bir takım çalışmalar yapılmasına karar verilmişti. Konu hakkında açıklamada bulunan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, mağaranın bulunduğu alanı arkeolojik sit alanı olarak değerlendireceklerini ve böylece koruma altına alıp tescillendireceklerini belirtti. Başvuru yapılma sürecinde olduklarını belirten başkan Özyiğit, bölgeyi cazibe merkezi haline getirip korumaya alınacak bir yer olarak belirlediklerini söyledi.



Kalkolitik veya Neolitik döneme ait oldukları düşünülüyor

Alanda incelemelerde bulunan Başkan Abdullah Özyiğit, Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan ile beraber incelemeye imza attı. Mağaradaki resimleri inceleyen Özyiğit ve Durukan, resimlerin kalkolitik ve ya neolitik dönemde yapıldıklarını belirtti. İlk olarak Mersin İl Kültür Müdürlüğüne başvuru yapılacağını kaydeden Özyiğit, bölgedeki gizli tarihin keşfedilmesi gerektiğine işaret etti. Çalışmaları desteklemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Özyiğit, resimlerin geçmiş dönemle ilgili çok fazla şey söz söylediğini belirtti. 



Ağırlıklı olarak hayvan resimleri bulunuyor

Kayadaki resimlerin bulunmasının önemli bir tarihi keşif olduğunu ve dönemle ilgili bilgi aktardığını söyleyen Prof. Dr. Murat Durukan, araştırmaların devam ettiğini ve resimlerde ağırlık geyik ve dağ keçilerine verildiğini söyledi. Tanımlanamayan hayvan figürlerinin de resimlerde yer aldığını söyleyen Durukan, onların da fantastik hayvanlara yorulabileceğini söyledi. Kaya resimlerinin Mersin ili için arkeolojik kültür geçmişi açısından değerli olduğunu ve yakın zamanda bir turizm potansiyeli de taşıdığını söyleyen Durukan, koruma altına alınması için çalışmalar başladığını kaydetti.

Yorumlar (0)