Masalsı yolculuk başladı! Turistlik Doğu Ekspresi yeniden yollarda…

Koronavirüs salgını nedeniyle geçen sene mart ayında seferlerine mola veren Turistlik Doğu Ekspresi yeniden yollarda. 2 yıl aradan sonra raylarda yeniden yol olan Turistik Doğu Ekspresine ilgi yoğundu. Masal gibi bir yolculuk hayal eden vatandaşlar 15 Aralık’ta Ankara’dan 17 Aralık’ta ise Kars’tan ilk seferleri gerçekleştirdi. Turistlik Doğu Ekspresi seferlerinin başlamasıyla birlikte vatandaşlar ilk fırsatta bu masalsı yolculukta yerini almak için sabırsızlanmaya başladı. Turistlik Doğu Ekspresinde yolcuları hangi sürprizler bekliyor? Turistlik Doğu Ekspresi hangi şehirlerden geçiyor? Yolculuk kaç saat sürüyor? Hangi şehirlerde mola veriyor? Hangi şehirlerde nereler görülmeli? Yörelere ait hangi yemekler tadılmalı? Turistlik Doğu Ekspresinde seyahat ücreti ne kadar? İşte tüm bu soruların yanıtını bulabileceğiniz Turistlik Doğu Ekspresi özel haberimiz yayında.

SEYAHAT 22.12.2021, 09:23 23.12.2021, 10:23
Masalsı yolculuk başladı! Turistlik Doğu Ekspresi yeniden yollarda…

Turistlik Doğu Ekspresi 2 yıl sonra yeniden yollarda

Gezginlerin, fotoğraf sanatçılarının ve birçok kişinin heyecanla beklediği Turistlik Doğu Ekspresi 2 sene sonra yeniden seferlerine başladı. 15 Aralık’ta Ankara Garından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da aralarında bulunduğu davetlilerin uğurladığı Turistlik Doğu Ekspresi, 17 Aralık’ta da Kars’tan ilk seferine çıktı. Seyahat boyunca Anadolu’nun benzersiz güzelliklerine şahit olan yolcular manzaranın tadını ve nostaljik trenin keyfini doya doya çıkardı.

Turistlik Doğu Ekspresi hangi şehirlerden geçiyor?

Ankara-Kars arasında 1300 kilometrelik uzun bir yol alan Turistlik Doğu Ekspresi, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’dan geçiyor. Ankara’dan hareket eden ve Anadolu’nun kalbine süzülen tren 33 saat sonra kış mevsiminin en güzel yaşandığı yere, Kars’a varıyor.

Nostaljik trende yolculuk yapan yolcular gittikleri şehirlerde bir yandan tarihe tanıklık ediyor bir yandan da dağları, ovaları ve gölleri ile birbirinden güzel manzaralarla Anadolu’yu keşfediyor.

Turistlik Doğu Ekspresi, yolculuk boyunca ana ve ara istasyonlarda mola veriyor. Tren Ankara’dan Kars yönüne giderken Erzincan ve Erzurum’da 3 saat 25 dakika İliç’te ise 3 saat 20 dakika mola veriyor. Tren, Kars’tan Ankara istikametine doğru yola çıktığında ise Divriği’de 2 saat 43 dakika, Sivas’ta ise 2 saat 9 dakika mola veriyor. Yolcular mola sırasında bireysel veya grup halinde geziler yapabilir, İliç’te Karanlık Kanyonda, Divriği’ de Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasında, Sivas’ta Gök Medresede, Erzurum’da Çifte Minareli Medrese ve Üç Kümbetlerde, Kars’ta ise Ani Arkeolojik alanı ve Çıldır Gölünde, tarihi bir keşfe çıkabilirler.

Turistlik Doğu Ekspresi gittiği istasyonlarda neşeyle ve büyük bir coşkuyla karşılanıyor. Adeta istasyonlarda bir bayram havası yaşanıyor diyebiliriz. İstasyona varmak için sabırsızlanan yolcular kadar trenin gelmesini bekleyen vatandaşlarda sabırsızlanıyor.

Yolcular trenden iner inmez sevinç içerisinde onları karşılamaya gelen halk oyunları ekiplerine eşlik ediyor, yörenin lezzetlerini sıcak sıcak hemen istasyonda tadıyor. Vatandaşlar bir yandan buradaki atmosferin tadını çıkarırken bir yandan da mola verdikleri duraklarda mutlaka görülmesi gereken yerlere gidiyorlar. İşte Turistlik Doğu Ekspresi ile yolculuk yaparken gezebileceğiniz yerler;

İlk durak şirin Erzincan

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzincan, kültürü, coğrafyası ve tarihi değerleri ile mutlaka görülmesi gereken bir Anadolu şehridir. Erzincan, Anadolu’da kuzey ile güneyi, doğu ile batıyı birbirine bağlayan kadim kültürlerin bir arada olduğu kenttir.  

Ekspresin Erzincan’da verdiği molada yolcular bir yandan Erzincan ketesinin, tulum peynirinin, gendime çorbasının ve pestil kavurmasının tadına bakabilir bir yandan da Terzibaba Türbesini, Saat Kulesini, Taşçı Hamamını ve Erzincan Kalesini gezebilir.

Ayrıca yolcular, hazır Erzincan’a gelmişken buradan bakır hediyelik eşyalar, tulum peyniri, meşhur Kemah Tuzu ve Erzincan leblebisi alabilir.

Terzibaba Türbesi: Terzibaba olarak bilinen tasavvuf ehlinin asıl adı Muhammed Vehbi’dir. Zatın asıl mesleğinin terzilik olmasından dolayı halk arasında Terzibaba olarak anılmıştır.

Taşçı Hamamı: Sayılı tarihi mimari eserlerden biri olan Taşçı Hamamı, Erzincan’a gidince mutlaka görülmesi gereken bir yapı. 19. yüzyılda Osmanlı Devleti döneminde yapılan hamam 2008 – 2011 yılları arasında restore edilmiştir. Hamamda Osmanlı mimarisinin geleneksel izlerine rastlamak mümkün.

Turistlik Doğu Ekspresinden Karanlık Kanyon’a

Karanlık Kanyon

Nostaljik trenin İliç’te verdiği molada Kemaliye Karanlık Kanyonu'nu, Kemaliye evlerini ve Bağıştaş Köprüsü'nü görebilirsiniz. Adrenalin tutkunlarının sık sık geldiği Karanlık Kanyon doğa sporları için oldukça elverişli. Buraya gelen yolcular da fırsat bulmuşken mola süresinde dilerlerse rafting, yamaç paraşütü ve at safari doğa sporlarını yapabilir.

Tarihi Kemaliye evleri

Nostaljik yolculuğa ‘cağ kebabı’ molası

Turistlik Doğu Ekspresi üçüncü molasını Erzurum’da veriliyor. Burada da yoğun ilgiyle karşılaşan yolcular Anadolu insanın sıcaklığı ile buluşmanın sevincini yaşıyor. Davulla, zurnayla, halk oyunları ekibiyle buluşan yolcular bir yandan halay çekiyor bir yanda da çağ kebabının tadına bakmayı ihmal etmiyor.

Trenin Erzurum da mola vermesini fırsat bilen yolcular, buradaki tarihi mekanları yakından görme imkânı buluyor. Dilerseniz bu mola sırasında Erzurum’un simgesi olan Çifte Minareli Medreseyi, Yakutiye Medresesini ve Üç Kümbetleri ziyaret edebilirsiniz. Bu mimari yapıların dışında, Erzurum Kongresi’nin yapıldığı bina ve Atatürk’ün Erzurum da konakladığı müze ev de görülmeye değer. Erzurum’a gelmişken çağ kebabının arkasından kadayıf dolmasının tadına bakmanızı da şiddetle tavsiye ederiz. Dadaş diyarı Erzurum’dan dönerken sevdiklerinize oltu taşından yapılmış tespih veya takı hediye alabilirsiniz. Ayrıca Erzurum’ a gelmişken yörenin küflü peyniri ve ispir fasulyesi de alınabilir.

Çifte Minareli Medrese: 13. Yüzyılın son dönemlerinde yaptırıldığı tahmin edilen medrese Selçuklu mimarisinin nadide örneklerindendir. Yapı Erzurum denilince akla ilk gelen mimari yapıttır.

 Yakutiye Medresesi: 7 asırdır insanlığa hizmet veren Yakutiye Medresesi, İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytu zamanında yaptırılmıştır. Kentin merkezinde bulunan medrese, yerli ve yabancı konukların dikkatini çekiyor.

Üç Kümbetler: Anadolu’da ki anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer alan Üç Kümbetler Erzurum da ziyaretçilerini bekliyor.

Turistlik Doğu Ekspresi’nden Çıldır Gölü’ne atlı kızağa

Ankara’dan yola çıkan Turistlik Doğu Ekspresinin son durağı ise Kars. Yol boyunca sayısız doğal güzelliğe şahit olan yolcular burada da bambaşka güzelliklerin kapısını aralıyor. Kış mevsimin en güzel yaşandığı şehirlerden biri olan Kars, yolcularını istasyonda Kafkas müziği ve halk oyunları eşliğinde karşılıyor. Daha istasyona adım atar atmaz yaşadığınız atmosfer çıkmış olduğunuz bu geziyi daha da anlamlı kılıyor.

Ankara Tren Garından yola çıkan yolcuların birçoğu Kars’ta daha önce hiç yaşamadığı heyecanı yaşıyor. Çıldır Gölü, bembeyaz ihtişamı ve atlı kızakları ile yolculara ev sahipliği yapıyor.

Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük tatlı su gölü olmakla birlikte aynı zaman da en büyük ikinci gölüdür. Üzeri buz tutan bu bembeyaz manzara da yolcular kızakla 10 dakikalık kısa bir seyahat yaptıktan sonra buz tutan gölün üzerinde sobanın başında çaylarını yudumluyor.

Orta Çağ’ın ticaret merkezi; Ani Tarihi Kenti

Kars’a gelen yolcular Ani Tarihi Kenti’nde tarihe tanıklık etme fırsatı buluyor. Orta çağda önemli ticaret yollarından İpek Yolu’nun Anadolu’ya giriş noktası olan bu kent, 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmiştir. Tarihi bir yolculuğa çıkmak isteyen ziyaretçiler burada Orta çağ döneminin yansımalarını görebilecek.

Nostaljik trenle, masal gibi bir gezintiye çıkan yolcular Kars’ta bir yandan gezilerini yaparken bir yanda da yöresel lezzetlerin tadına bakabilir. Kars denince akla ilk gelen kuşkusuz kaz eti oluyor. Tanırda yapılan kaz çekmesi, ekşili et, tencere şiş kebabı, kaşar peyniri ve Kars balı buraya özgü lezzetlerin sadece bir kısmı.

Turistlik Doğu Ekspresi dönüş yolunda

Ankara’ dan Kars’a 1300 kilometre yol alan tren dönüş yolunda da yolcularına eşsiz manzaraların tadını çıkarma fırsatı sunuyor. Her bir yolculunun ayrı ayrı süslediği trenin pencerelerinden bakan yolcular Anadolu coğrafyasının eşsiz doğal güzelliklerine şahit oluyor.

Ekspres Divriği’de, işte Anadolu’nun El Hamra’sı…

Kars’tan Ankara istikametine doğru yola çıkan ekspres ilk molasını Sivas’ın Divriği ilçesinde veriyor. Yolcuların burada ziyaret ettikleri yer ise Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası. Anadolu’nun El Hamra’sı ya da Divriği Mucesi diye bilinen bu benzersiz mimari yapıt görülmeye değer nadide eserlerden. Bu mimari hakkındaki dateylı bilgi için; https://www.habernediyor.com/kultur-sanat/divrigi-ulu-camii-ve-darussifasi-800-gun-sonra-ibadete-acilacak-h71305.html

Tren, kışı sert insanı mert Sivas’ta…

Divriği’den hareket eden tren, Sivas istasyonunda mola veriyor. Kışı çok sert geçen Sivas’ta vatandaşlar Turistlik Doğu Ekspresini sıcacık gülümsemeleri ile karşılıyor. Sivas’ta mola veren trenin yolcuları gara çok yakın olan şehir merkezinde birçok tarihi yapıtı gezebilir. Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Gök Medrese ve Sivas Ulu Cami buradan gezebileceğiniz tarihi mimari yapılar.

Sivas – Çifte Minareli Medrese: Sivas tarihi kent merkezinde sizi ilk olarak tüm ihtişamı ile Çite Minareli Medrese karşılıyor.  Yolcular burada tarihe tanıklık ettiklerinin farkına varıyor.

Şifaiye Medresesi: Çifte Minareli Medresenin hemen arkasında yer alan Şifaiye Medresesi’nde bir yandan çayınızı yudumlayabilir bir yandan da bu mimari yapıtı yakından inceleyebilirsiniz. Medrese içinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarından sevdiklerinize kemik tarak, gümüş işçiliğinin meşhur olduğu takı veya Sivas bıçağı hediye alabilirsiniz. Ayrıca kilim dokumacılığının en güzel örneklerine de medresede rastlayabilirsiniz. Özellikle Sivas'ta Şarkışla kilimleri meşhurdur. Her biri ilmek ilmek dokunan kilimler zarafetiyle olduğu kadar dayanıklılığı ile de dikkat çekiyor. 

Sivas kent merkezi aynı zamanda tarihi bir kent merkezi. Bütün yapılar bir arada ve birbirine çok yalın mesafede yer almakta. Bu yüzden de trenin mola süresinde tüm mekanlar rahatlıkla gezilebilir. Ayrıca buraya gelmişken Atatürk’ün Kurtuluş Savaşının temellerini inşa ettiği Kongre Binası’nı da mutlaka görmelisiniz.

Sivas – Kongre Binası

Kışı sert insanı mert olan Sivas’ta sizi birbirinden güzel lezzetler bekliyor. Buraya kadar gelmişken Sivas köftesinin, madımağın, hıngel’in ve pehli’nin tadına mutlaka bakmalısınız.

Turistlik Doğu Ekspresi hakkında merak edilenler;

Koronavirüs salgını nedeniyle seferlerine ara veren Turistlik Doğu Ekspresi 2 yıl aradan sonra yeniden yolculuğa başladı. Yolcularına, doğal güzelliklerle birlikte tarihi ve kültürel mirasları görme fırsatı sunan tren de 1 yemekli, 1 hizmet, 11 de yataklı vagon bulunuyor. Tren, 220 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Yataklı odalarda iki kişi seyahat edebiliyor.Vatandaşlar bu tren ile yolculuk yapmak için heyecanlı. Akıllarda ise merak edilen sorular var. İşte o sorular ve yanıtları;

Tren hareket günleri;

Turistlik Doğu Ekspresi, Ankara’dan çarşamba ve cuma günleri saat 15.55’te yola çıkarken Kars’tan cuma ve pazar günleri saat 22.20 de hareket ediyor.

Bilet fiyatı;

Turistlik Doğu Ekspresinde seyahat etmenin bedeli tek yön, tek kişi 650 lira. İki kişilik odalı kompartımanda tek başınıza seyahat etmek isterseniz ödeyeceğiniz ücret 1300 lira. Ayrıca nostaljik trene bilet bulmak çok kolay değil. İnsanların yoğun ilgi gösterdiği trene bilet almak istiyorsanız elinizi çabuk tutmalısınız. Biletler seyahat tarihinden yaklaşık bir ay önce tükeniyor.

Restoran;

Trende yemekli vagonda mevcut. Yolculuk boyunca tüketeceğiniz gıdaları yanınızda getirebileceğiniz gibi yemekli vagonda ücretli de yemek yiyebilirsiniz.

Not: Odalı kompartımanların içinde küçük birer lavabo mevcut. Tuvaletler ise her vagonda ikişer tane bulunuyor. Tuvaletler hem alaturka hem klozet şeklinde. Aynı zamanda odalarda küçük bir buzdolabı, dolap ve masa bulunuyor. Tren uzun bir seyahat için oldukça temiz ve bakımlı. Tabi yolcuların üzerine düşen görevleri de unutmamak gerek!

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (1)
İsmail Şahin )yaman) 2 yıl önce
İlminize, bereket.. Emeğinize sağluk
Resimler de çok güzel.. Başarılar dilerim