Mars deneyimi yaşatan coğrafya: Rum Vadisi

Doğal güzellikleri ve tarihiyle dikkatleri üzerine çeken Ürdün'ün güney bölgesinde kızıl kumlarla örtülü olan Rum Vadisi, dünyada Mars tecrübesini yaşatmasının yanı sıra kültürel ve tarihi önemi, benzersiz doğal manzarasından dolayı çok sayıda ziyaretçi konuk ediyor.

SEYAHAT 26.04.2022, 00:15
Mars deneyimi yaşatan coğrafya: Rum Vadisi

Ülkedeki en büyük vadi olan Rum Vadisi, granit ve kumtaşı kayaların içerisinde kızıl bir görüntüye sahip.

2011 yılında UNESCO tarafından 'Dünya Mirası' ilan edilen bölge, ev sahipliğinde bulunduğu çok sayıda uygarlığın da kalıntılarını bünyesinde barındırıyor.

Doğal film stüdyosu

Vadi, doğal platosunda kayda alınan filmlerle bütün dünyada tanındı.

Ridley Scott'ın yönetmenlik koltuğunda oturduğu ve başrolünde Matt Damon'ın bulunduğu 'The Martian' isimli filmin Mars'a ilişkin bölümleri Rum Vadisi'nde kayda alındı.

Mars'a astronotların fırlatıldığı bir görevde Mark Watney adlı astronotun kuvvetli bir fırtınanın ardından öldüğü zannedilerek ekibince terk edilmesini, yaşama tutunan Watney'in Mars'ta bir başına kalmasıyla birlikte başından geçenleri aktaran yapım, seyircilerden büyük övgü almıştı. 

Bu sebeple 'Dünyadaki Mars' olarak ün kazanan Rum Vadisi'ne Batılı ülkeler başta olmak kaydıyla dünyanın birçok noktasından rağbet arttı.

Yine bahse konu vadide, Star Wars: The Rise of Skywalker'ın bazı sahnelerinin de çekimleri gerçekleştirildi. 

Bedeviler tarafından korunuyor

720 kilometrekare büyüklüğündeki çölün vahşi doğasını solumak, yıldızları izlemek ve Bedevilerin yaşamına tanıklık etmek isteyenler, Ay Vadisi olarak da bilinen bu vadide otel çadırlarda kamp kuruyor.

Benzersiz doğal güzelliği, turistik, tarihi ve kültürel önemi sebebiyle Ürdün hükümetince koruma altına alınan Rum Vadisi'nde, Bedeviler varlığını devam ettiriyor.

Hassas çölü devamlı olarak artış gösteren ziyaretçi yoğunluğundan da koruyan Bedeviler, bölgeyi ziyarette bulunan turistlere rehberlik hizmeti veriyor. Bölgedeki zorlu arazide kullanılan araçlara bindirilen turistler, belli noktalara nakledilerek burada, vadinin benzersiz manzarasıyla karşı karşıya bırakılıyor.

Yorumlar (0)