Mardin’e gelen turistleri, 150 yıllık makinesiyle nostaljik anlara götürüyor!

Mardin’de 150 yıllık bir alaminüt fotoğraf makinesine sahip olan Yücel Erdaş, hatıra fotoğraflarıyla ilgi çekiyor. Özellikle bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir iş yapan 47 yaşındaki Erdaş’ın hikayesi de ilgi çekiyor.

SEYAHAT 11.04.2021, 11:51 12.04.2021, 11:25
Mardin’e gelen turistleri, 150 yıllık makinesiyle nostaljik anlara götürüyor!

Çektiği fotoğraflarla özellikle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Yücel Erdaş, Mardin’de adını duyurmaya başladı. Sahip olduğu 150 yıllık bir alaminüt fotoğraf makinesiyle ziyaretçileri fotoğraflayan Erdaş, turistlerin ve bölgedeki halkın ilgi odağı haline geldi. Yaklaşık 10 yıldır Mardin’de hayatını sürdüren Erdaş, aslında memleketi Ordu’da yaşıyordu. Fakat arkeolog görevini sürdürdüğü yıllarda Mardin’e gelen Erdaş, kendin büyüsüne kapıldı ve burada yaşamaya karar verdi.

Evini fotoğraf stüdyosuna çevirdi

Geçmişte fotoğrafçılık bölümünden mezun olan Yücel Erdaş, 1880’li yıllarda icat edilmiş olan ve şipşak kamera olarak da bilinen alaminüt fotoğraf makinesini yeniledi. Elindeki makineyi alarak Mardin’de tarihi bir yeri ev olarak tuttu. Evin bir bölümünü bir fotoğraf stüdyosuna çeviren Erdaş, stüdyoya ‘Mardin Hatırası’ dekorunu astı. Böylece Mardin’i ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri beklemeye başlayan Erdaş, bir anda bölgede popüler hale geldi. Uzun yıllar Mardin’de arkeolojik kazılara katıldığını belirten Erdaş, son 2 yıldır fotoğrafçılık yaptığını belirtti. Kenti ziyaret etmek isteyen ve tarihini anlamak isteyen herkesi Mardin’e beklediklerini belirten Erdaş, şehrin mutlaka görülmesi gerektiğini belirtti. Tarihi ve kadim şehrin önemine dikkat çeken Erdaş, ayrıca gelenlerin kendisinden bir de hatıra almadan gitmemesini tavsiye etti.

Geçmiş ve günümüz arasında bağ kurmayı amaçlıyor

Fotoğraf tekniği hakkında detaylar veren Yücel Erdaş,  bunun çok eski, hatta ilk fotoğraf tekniği olduğunu söyledi. Halk arasında ulu ya da sulu kamera olarak bilindiğini belirten Erdaş, dijitali herkesi kullandığını ve kendisinin farklı bir şey yapmak istediğini bilerek yola çıktığını söyledi. Bu tekniği yeniden diriltmek amacında olduğunu söyleyen Erdaş, hem hobi hem de iş amacıyla buna giriştiğini söyledi. Sadece ev niyetiyle yerleştiği mekanı, daha sonra fotoğraf stüdyosu ve atölye olarak da kullandığını belirten Erdaş, yurtiçi ve yurt dışından bir sürü kişinin buraya geldiğini söyledi. Her kesimden müşterisinin olduğuna işaret eden Yücel Erdaş, günümüzle geçmiş arasında sanatla bağ kurmayı hedeflediğini ve bunu canlı tutmak istediğini de sözlerine ekliyor.

Yorumlar (0)