'Makarna' sarkıtları ile büyülüyor...

Antalya'ya bağlı Serik ilçesinde yer alan, sütün, dikit ve sarkıtların oluşumunun sürdüğü Zeytintaşı Mağarası'nda iki senedir karbonmonoksit, nem ve sıcaklık miktarı ölçümleri ile mağara ekosistemi anlık olarak takip ediliyor.

SEYAHAT 10.07.2022, 23:59 12.07.2022, 09:08
'Makarna' sarkıtları ile büyülüyor...

Mağara oluşumu yönünden ülkemizin en zengin şehirlerinden biri olan ve 500 mağarayı sınırları içinde barındıran Antalya'nın benzersiz yeraltı güzellikleri arasında Zeytintaşı Mağarası da bulunuyor.

20 sene evvel turizme kazandırıldı

Senede 15 milyon turistin ziyarette bulunduğu kentin en özel doğal güzelliklerden biri olan mağara, 1997 yılında taş ocağı çalışması esnasında ortaya çıktı, 2002 yılında ise turizme kazandırıldı.

233 metre uzunluğunda

Zeytintaşı Mağarası'nda oluşumu süren sütün, heliktik şekiller, akmataşı, traverten, dikit ve sarkıtlar yer alıyor.

Uzunlukları bir metreye varan 'makarna' sarkıtlar, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Yaklaşık olarak 14 metre derinliğinde ve iki katlı olan mağara toplamda 233 metre uzunluğa sahip.

Aynı anda en çok sekiz kişi alınıyor

Büyük sütunlar arasındaki gölcüklerle de konuklarını kendine hayran eden mağara, özel tedbirlerle korunuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce 'tabiat anıtı' olarak ilan edilen mağaranın girişi, hava ile temas sonucunda sarkıtların kararması sebebiyle devamlı olarak kapalı tutuluyor. Mağaraya, eş zamanlı olarak en çok sekiz kişi alınıyor.

Karbonmonoksit, nem ve sıcaklık ölçümleri yapılıyor

Rehberlerin eşliğinde gezdirilen mağarada, sarkıtlara zarar gelmemesi maksadıyla ziyaretçilerin video ve fotoğraf çekimine müsaade edilmiyor.

Zeytintaşı Mağarası'nda iki senedir karbonmonoksit, nem ve sıcaklık miktarı ölçümleri ile mağara ekosistemi gerçek zamanlı olarak takip ediliyor. 

Yorumlar (0)