Kuşların yaşam merkezi, İzmir’in doğal alanı: Gediz Deltası

Türkiye’nin buram buram doğallık kokan habitatı Gediz Deltası, yıllardır milyonlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Delta, toplamda 14 bin 900 hektar sulak alana sahip olurken, Dünya’nın en büyük deltalarından bir tanesi olma özelliği taşıyor. Mekan için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için başvuru yapıldı.

SEYAHAT 18.12.2020, 19:35 19.12.2020, 00:46
Kuşların yaşam merkezi, İzmir’in doğal alanı: Gediz Deltası

Ege Bölgesi’nde bulunan, Foça, Çiğli ve Menemen ilçeleri sınırında yer alan Gediz Deltası, yıl boyunca yaklaşık 300 tane birbirinden farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Gediz Nehri’nin İzmir Körfezi’nin doğusundan Ege Denizi’ne döküldüğü yerde oluşan Gediz Deltası, 51 kuş türünün de üreme alanı haline geldi.




UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası Listesi” ne girmesi için başvurusu yapılan Gediz Deltası, flamingoların da iki üreme sahasından bir tanesi olma özelliğini taşıyor. 14 – 24 Haziran tarihleri arasında alanda yapılan çalışmalar sonucunda, toplam 9 bin 900 hektarlık alanda; uzunbacak, kocagöz, kekrene ve kukumav gibi birçok farklı kuş türü bulundu.
 



Deltada "Güney Gediz Deltası 2020 Yılı Üreyen Kuş Atlası" çalışmaları gerçekleştirildi


Doğa Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından "Güney Gediz Deltası 2020 Yılı Üreyen Kuş Atlası" çalışması gerçekleştirildi. Gediz Deltası'ndaki farklı kuş türlerini araştırmak amacıyla yapılan çalışmada, kuş türleri ayrıca haritalandırıldı.

En son 2014 yılında yapılan kuş araştırmaları, bu yıl yeniden yapıldı. Üreme yapan 51 kuş türünün tespit edildiği bölgede; bazı türlerin yeni ürediği, bazı türlerin de artık üremediği belirlendi. Üreme alanları İç Anadolu'daki göller olan ince gagalı martı türünün de, deltada üreme yaptığı tespit edildi. Pufla ve kulaklı batağan türlerinin de tespit edildiği deltada, tepeli pelikanların da deltadaki bataklığı kullanıldığı bulundu.

Ayrıca çakal, porsuk, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanların da, şehirleşmeden kaynaklı deltada soylarını devam ettirmeye çalıştıkları belirlendi.

Yorumlar (0)