Kurtuluş Savaşı’nda kullanılmıştı! 100 sene sonra raylarda 

“Kağıthane Treni” olarak bilinen ve savaş zamanlarında teçhizat taşımak için kullanılan Haliç-Karadeniz Sahra Hattı, 100 sene sonra, Ağustos 2021’de kullanıma açılıyor. 

SEYAHAT 11.07.2021, 16:46 12.07.2021, 09:23
Kurtuluş Savaşı’nda kullanılmıştı! 100 sene sonra raylarda 

İstanbul’un en eski semtlerinden olan Kağıthane’de senelerde kullanılan; 1. Dünya Savaşı sırasında kömür ve Kurtuluş Savaşı’nda da silah taşınmasını sağlayan Kağıthane Treni, restore edilmiş haliyle Ağustos 2021’de kullanıma açılıyor. Orijinal hali 60 kilometre uzunluğundaki Haliç-Karadeniz Sahra Hattı’nın Kağıthane sınırları içerisinde kullanılan ve günümüzdeki modeli güneş enerjisi ile çalışacak trenin test sürüşü, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin tarafından yapıldı. 



3 kilometre uzunluğunda, 4 durağı var 

3 kilometre uzunluğundaki 4 duraklı tren, Kağıthane Dekovil Hattı, Mecidiyeköy-Kağıthane-Mahmutbey hattı ve Gayrettepe-Kağıthane-Havalimanı hattına entegre olarak hizmet verecek. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin: “100 senelik aranın ardından Kağıthane tarihi dekovil hattında bugün test sürüşünü gerçekleştirdik. 191’te senesinde Dünya Savaşı’nda ve sonrasında da Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan bu trenin orijinali 60 kilometrelik hatta ilerliyor. Kağıthane’den Ağaçlı bölgesine kadar tren hattı devam ediyor.” 



“Milli ve yerli imkanlarla yapıldı” 

Öztekin: “Bu sene ağustos ayında treni kullanıma açacağız. Şu anda kullanımda olan hat uzunluğu 3 kilometre ve 2 vagon ile 2 lokomotiften meydana geliyor. Bunlar tamamen milli ve yerli imkanlarla yapıldı. Karbon salınımı sıfır olan ve elektrikle çalışan bu trende güneş enerjisi panelleri kullanıldı. Gelen güneş enerjisi gün içinde elektriğe çevrilecek ve bu şekilde tren hareket edecek. Gün boyunca tren kullanılabilecek. Bu şekilde hem İstanbul’a hem de Kağıthane’ye yeni bir hat kazandırmış olduk.” 

Yorumlar (0)