Kurtuluş Savaşı kahramanının evinin bulunduğu gizemli Osmanlı mahallesi, restore ediliyor!

Kocaeli’nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl Mahallesi, buram buram Osmanlı kokularıyla dolu. Bünyesinde Kurtuluş Savaşı kahramanının evini de barındıran mahallede, restorasyon süreci başlatıldı. Restore edilecek evler arasında Kurtuluş Savaşı kahramanı Yahya Kaptan'ın evi de bulunuyor.

SEYAHAT 21.04.2021, 17:48 22.04.2021, 18:45
Kurtuluş Savaşı kahramanının evinin bulunduğu gizemli Osmanlı mahallesi, restore ediliyor!

700 yıllık bir geçmişe sahip olan ve Kocaeli’nin Dilovası İlçesi’nde bulunan Tavsancıl Mahallesi, ziyaretçilerini Osmanlı tarihine götürüyor. Kurtuluş Savaşı şehidi olan Yahya Kaptan'ın evinin olduğu büyülü mahalle, yeni bir görünüme kavuşacak. Mahallede bulunan toplamda 67 tarihi binanın restore edilmesine karar verilirken, böylece mahalle de turizme kazandırılmış olacak. 



Restore ve rölove çalışmaları başladı

Kentsel Sit ve Doğal Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı altına alınan Tavşancıl Mahallesi’nin bünyesinde bulundurduğu tescilli yapılarla ilgili çalışmalar da yapılacak. Böylece Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dilovası Belediyesi'nin çalışmalarıyla restorenin uygulanacak cadde ve sokaklar da belirlendi. Tescilsiz binalar hakkında ise, vatandaşlarla görüşüldü. Böylece mülk sahiplerinin onay vermesiyle beraber bakanlığa toplu başvuru yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onaylaması sonucunda ise, Tavşancıl Mahallesi’nin tarihi Osmanlı evlerinde restore çalışmaları başlatıldı. 21 tescilli ve 46 tescilsiz binanın restore edilmesine dair bir protokol imzalanırken, hemen 20 yapının rölove ve restorasyon çalışmalarına ise başlandı.



Kurtuluş Savaşı kahramanı Yahya Kaptan'ın evi de restore ediliyor

Restore edilecek evler hakkında Tavşancıl Mahallesi meydanında bir imza töreni düzenlendi. İmza töreninde Kocaeli İl Kültür Müdürü M.Fatih Taşdelen, Dilovası Kaymakam M.Asım Alkan ve Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir yer aldı. Ayrıca belediye meclis üyeleri ve başkan yardımcıları ile mahalle muhtarları, belediye birim müdürleri ve kamu kurum müdürleri de katılım gösterdi. Mahallenin en önemli yapılarından bir tanesi olan Kurtuluş Savaşı kahramanı Yahya Kaptan'ın evinde de restore çalışmaları yapılıyor.

Yorumlar (0)