Küllerinden doğdu: Turizme kazandırılacak

Muğla'ya bağlı Marmaris ilçesinde bulunan Phoenix Antik Kenti'nde başlatılan kazı faaliyetlerinde çıkan kültür varlıkları, bulundukları bölgede sergilenerek geçmiş uygarlıkların yaşantıları günümüze taşınacak. 'Arkeolojik yöntemler kullanılarak elde edilen kültür varlıklarının doğal alanlarında sergilenerek ziyaretçilere geçmiş uygarlıkların yaşamlarına ilişkin bilgiler aktarma' maksadıyla 'arkeopark' olarak düzenlenmesi öngörülen antik kentte yapılan kazılarla, yabancı ve yerli turistlerin Bozburun Yarımadası'na olan ilgisinin artırılması amaçlanıyor.

SEYAHAT 12.09.2022, 22:53
Küllerinden doğdu: Turizme kazandırılacak

İlçe merkezine yaklaşık olarak 49 kilometre uzaklıktaki Taşlıca Mahallesi'nde yer alan antik kentte bu sene 5 Temmuz tarihinde başlayan kazılar tüm hızıyla devam ediyor. 

Geçmişi milattan evvel altıncı yüzyılın ilk çeyreğine dek dayanan Phoenix Antik Kenti'nde yüzey araştırmalarıyla başlayan kazılar, bu sene bölge için hazırlanan proje çerçevesinde kültür rotasının başlangıcı olması öngörülen Apollon kutsal alanında yoğunluk kazandı.

Turizme olan ilginin artırılması amaçlanıyor

'Arkeolojik yöntemler kullanılarak elde edilen kültür varlıklarının doğal alanlarında sergilenerek ziyaretçilere geçmiş uygarlıkların yaşamlarına ilişkin bilgiler aktarma' maksadıyla 'arkeopark' olarak düzenlenmesi öngörülen antik kentte yapılan kazılarla, yabancı ve yerli turistlerin Bozburun Yarımadası'na olan ilgisinin artırılması amaçlanıyor.

Kültür varlıklarının korunması sağlanıyor

Sanatçı, bilim insanı ve gönüllülerden meydana gelen ekiple sürdürülen projeyle Bozburun Yarımadası'nın güneybatı kısmında somut olmayan ve somut kültürel mirasın belgelenmesi, elde edilen verilerin bilime sunulması ve kültür varlıklarının korunması sağlanmış oluyor.

Bizans ve Osmanlı izlerini barındırıyor

Phoenix Antik Kenti, Anadolu coğrafyasında hüküm sürmüş pek çok medeniyetten izlere de ev sahipliği yapıyor. Bizans İmparatorluğu dönemi sonrasında, 14'üncü yüzyılla birlikte Phoenix'in de içinde olduğu bölge, Osmanlı İmparatorluğu ve Menteşe Beyliği döneminden izleri de barındırıyor.

Bu sebeple, hazırlanan projede, Menteşe Beyliği'nce idare edilen kentin, tarım ve yemek kültürünün gelecek jenerasyonlara aktarılması da yer alıyor.

Yorumlar (0)