Krater yapısıyla dikkat çeken Meke Gölü, beyaza büründü!

Konya’nın Karapınar ilçesine yer alan ve ikçeye 13 dakikalık bir mesafede bulunan Meke Gölü, bölgedeki yoğun kar yağışının ardından kartpostallık manzaralar oluşturdu. Krater gölü olarak dikkat çeken Meke Gölü’nde, 2000’li yılların başında kuraklık nedeniyle kuruma meydana gelmişti.

SEYAHAT 21.02.2021, 17:13 22.02.2021, 15:00
Krater yapısıyla dikkat çeken Meke Gölü, beyaza büründü!

Konya il merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta yer alan ve Karapınar ilçesine ise 11 kilometre uzakta bulunan Meke Gölü, 5 milyon yıl önce yaşanan volkanik patlama sonucu meydana gelen krater göllerinden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Zaman geçtikçe suyla dolan krater gölü, 9 bin yıl önce meydana gelen ikinci paylama sonrasında ise daha da belirgin bir hal aldı.

Karlar altında görsel bir manzara ortaya çıktı

Bölgede yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle, kartpostallık manzaralar oluştu. Birkaç gün önceden başlayan ve Konya Ovası’na düşen kar, tüm bölgeyi beyazlar altında bıraktı. Özellikle volkanik koninin üzerinyle beraber, görsel bir manzara ortaya çıktı.
Yer altı su kaynaklarından beslenen Meke Gölü’nün tuzlu suyunun yanı sıra, 50 metre yükseklikte bulunan volkan konisi de dikkatleri üzerine çekiyor.

Kuruyan gölün eski haline dönmesi isteniyor

2000’li yılların başında bölgede yaşanan yoğun kuraklık ve bilinçsizce yapılan tarımsal sulama nedeniyle, 12 metre derinliğinde bulunan su tamamen bitti. Suyu kuruyan göl, artık sadece doğal bir oluşum olarak görüntü vasfı görüyor. Gölün bağlı olduğu Reşadiye Mahallesi'nin muhtarı Mustafa Yapar, kar yağdığı zaman gölün ayrı bir görüntüye büründüğünü belirtti. Eskisi gibi yeniden suyun göle gelmesini istediklerini belirten Yapar, gölün 'Dünya'nın nazar boncuğu' olarak anıldığını belirtiyor.

Yorumlar (0)