Köy kalıntısından geriye kalan görüntüler şaşırttı!

İzmir’de içme suyu amacıyla 1986 yılında yapımına başlanan ve 1999 yılında bitirilen Tahtalı Barajı çekilmeye başladı. Suyun çekilmesiyle de ortaya Eski Buruncuk köyünün kalıntıları çıktı.

SEYAHAT 03.12.2020, 14:42 04.12.2020, 18:06
Köy kalıntısından geriye kalan görüntüler şaşırttı!

Yaz ve Bahar aylarında ciddi oranda yağmur yağını azalan İzmir’de, bu durum barajlara da sirayet etti. Yüzde 35 olarak ölçülen barajlardaki su oranı, baraj çevrelerindekileri dehşete düşürdü. Geçen yıl yüzde 65 doluluk oranı bulunan barajın bu yıl yüzlere 35’lere düşmesi, endişeli düşünceleri de beraberinde getirdi.


Böylece Tahtalı Barajı’nda sular çekilmeye başladı. Bu çekilme sırasında ise ortaya, şaşırtıcı bir manzara çıktı. Ortaya çıkan manzara, sular altında lakmış bir köyü yeniden ortaya koymuş oldu. Bu köyün adının ‘Eski Buruncuk’ ortaya çıktı. Kalıntılarda minaresiyle birlikte bir cami ve midyeler içinde yıkılmış evler belirlendi. 
 


 

Su olması gereken alanlar toprakla dolmaya başladı


Ayrıca bir köprü ve Bulgurca kötü evinin de bulunduğu alanlar, yukarından çekilen görüntülerle harika manzaralar ortaya koydu. Ancak, sular alında olması gereken zeminler yerini toprağa bırakmaya başladı bile. 


Türk Mühendisler Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şube Başkanı Emine Helil İnay Kınay, yağış rejiminde yaşanan düzensizlikten kaynaklı yüzeysel ve yer altı sularının beslenemediğini dile getirdi. Kınay, İZSU’nun resmi açıklamasına işaret ederek, kentin su yönetimine ilişkin İzmir halkına tasarruf çağrısı yapıldığını belirtti.

Yorumlar (0)