Kovid-19 aşısı yaptıranların seyahat edebileceği ülkeler

Yaz tatil sezonu yaklaşırken seyahat etme planları bulunan ve Kovid-19 aşısı yaptırmış olanların, seyahat edebileceği ülkeler belli oldu.

SEYAHAT 02.04.2021, 10:56 02.04.2021, 17:56
Kovid-19 aşısı yaptıranların seyahat edebileceği ülkeler

Dünya genelinde Kovid-19 ile mücadele kapsamında aşı çalışmaları hızla devam ederken, yaz turizm sezonunun yaklaşmasıyla bazı ülkeler, aşı olmuş turistlere kapılarını açmayı planlıyor. 

Şu ana kadar 141 ülkede aşılama yapıldı

Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinde şu ana kadar 141 ülkede Kovid-19 aşılama işlemleri yapılırken bazı ülkeler, bu aşı çalışmalarıyla birlikte Kovid-19 aşısı olmuş kişilere yönelik bazı kısıtlamaları kaldırdı.

Aşı olma şartıyla seyahat izni verilecek

Normalleşme ve aşı çalışmaları kapsamında bazı turistik bölgeler, turizmi canlandırmak amacıyla Kovid-19 aşısı olmuş kişilere ülkelerinde seyahat izni veriyor. 

Kovid-19 aşısı olanların bazı koşullar çerçevesinde turist olarak seyahat edebileceği ülkeler:

Belize

Belize, aşı olmuş turistlere kapılarını açan ilk Karayip ülkesi oldu. Seyahatinden en az 2 hafta evvel, 2 doz Kovid-19 aşısı yaptırdığını belgeleyenler, seyahatleri için ülkeye girmeden PCR testi yaptırmak zorunda kalmıyor. Aşı olmamış kişiler ise seyahatlerinden 48 saat önce yaptırdıkları Kovid-19 negatif testini sağlamaları koşuluyla ülkeye giriş yapabiliyorlar. 

Estonya

Bir Avrupa Birliği ülkesi olan Estonya, AB tarafından onaylanan Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna aşılarının dışında dünya genelinde uygulanan farklı aşıları da kabul ediyor. Ancak yalnızca İngilizce, Rusça veya Estonca olarak üretilen aşıların sertifikalarının tanınacağı belirtildi. Kovid-19’a daha önce yakalanan ve atlatanların ise doktor onayının dışında yeni bir PCR testi de sunması zorunlu olacak.

Gürcistan

Gürcistan, tamamen aşılanmış turistlere yönelik bütün kısıtlamaları kaldırdığını duyurdu.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bir Kovid-19 aşısından iki doz yaptıran bütün turistlerin negatif PCR testine gerek duymadan ülkeye girmesine izin verildiği belirtildi. Aşı olmamış kişilerin ise yolculuk sonrası 72 saat içinde alınmış olan PCR negatif testi yaptırması gerektiği açıklandı.

İzlanda

AB üyesi ülkelerinin vatandaşlarının yanı sıra İsviçre, Norveç ve Liechtenstein vatandaşlarından, aşılanmış olanların 1 Mayıs tarihinden sonra İzlanda’ya seyahatlerinde negatif PCR testine ihtiyaç duyulmayacak.

Guatemala

24 Şubat’tan sonra tam doz Kovid-19 aşısı olan bütün turistlere kapılarını açan Guatemala, bu kişilere yönelik herhangi bir kısıtlama uygulamıyor. İki doz aşı yaptırdığını belgeleyenler, negatif test sunma veya karantinaya alma uygulamalarından muaf tutulacak. Fakat, iki doz aşıların ise Guatemala’ya girmeden en az 2 hafta önce yapılmış olma şartı var. 

Kovid-19 aşısı olmayanların (10 yaş altı çocuklar hariç), Guatemala’ya seyahatlerinden sonraki 72 saat içinde PCR negatif test sunması gerekiyor.

Madeira

Kuzey Atlantik’te bir Portekiz özerk bölgesi olarak bilinen Madeira İzlanda, Norveç, İsviçre ve AB ülkelerinden, tamamen aşılanmış olan turistlere kapılarını açıyor. Ayrıca bu ülkelerden Kovid-19’dan son 90 gün içinde kurtulduğunu belgeleyebilenleri de kabul ediyor. Turistlerin, bölgeye girmeden evvel, aşı dozlarının tarihini gösteren bir belge göstermesi gerekiyor.

Polonya

Polonya, tamamen aşılanmış olan Avrupalı turistler için 28 Aralık’tan beri kısıtlamaları kaldırdı. AB ülkelerinden Polonya’ya gelecek olanlar, Kovid-19 aşısı yaptırdığını belgelemeleri hâlinde 10 günlük karantinaya girmeden Polonya'ya seyahat edebilirler.

Romanya

Romanya'ya seyahat etmeyi planlayanlar, 18 Ocak'tan beri karantina uygulamasından muaf tutuluyor. Seyahat edeceklerin zorunlu izolasyona girmemeleri için iki doz aşı yaptırdıklarına dair belgelerini göstermeleri şart koşuldu. Bu ikinci doz aşının Romanya’ya girmeden en az 10 gün önce uygulanması gerekir.

Şeyseller

Ocak ayından beri Kovid-19 aşısı yaptıran turistlerin, karantina kısıtlamalarını kaldıran Şeyseller, Güney Afrika dışından gelen ziyaretçilerin, ziyaretten sonraki 72 saat içinde yapılmış bir PCR negatif testi sunmaları gerekiyor.

Yorumlar (0)