Karadeniz'de gidilecek 5 yer: Yeşilden daha fazlasını isteyenler için

Karadeniz'de görülecek birçok yer var; hepsi, sahip oldukları renk cümbüşüyle oldukça etkileyici. Ancak, bundan daha fazlasına sahip destinasyonlar da mevcut.

SEYAHAT 29.11.2019, 13:14 29.11.2019, 15:09
Karadeniz'de gidilecek 5 yer: Yeşilden daha fazlasını isteyenler için

Karadeniz kıyısı, çarpıcı yeşilliği nedeniyle dünyanın en güzel sahil şeridinden biri olarak hak ettiği üne sahiptir. Manzara muhteşem, hava temiz ve tüm sahil şeridi sadece büyüleyici; insan daha ne ister ki?

Ama Karadeniz'deyseniz ve yeşilin her tonuna hayran kalmaktan yorulursanız ne olur? Eh, sizin için bir çözümümüz var!

Pembe kayalar, Kocaeli

Bu muhteşem kayalar, bildiğimiz kadarıyla medeniyetlerin yeri olmuştur. Antik Yunan günlerinde bir taş ocağı olarak kullanılıyordu, ancak oralarda tarih öncesi buluntulara da rastlanıldı. Sudaki yumuşak kayaçlar sudan alındıktan sonra sertleşerek Osmanlı döneminde şekil vermeleri ve İstanbul'a taşınmaları kullanılmışlardır. Bu kayaların birçoğu Sultanahmet Camii'nde bile kullanıldı. Oluştukları muhteşem renkler, yıllarca süren sedimantasyondan ve kayaların kendi mineral kompozisyonlarındandır.

Amasra, Bartın

Amasra, Batı Karadeniz'in Bartın ilinin bir ilçesidir. Bu yerleşim yeri, 3.000 yılı aşkın bir tarihe sahiptir ve bu çarpıcı yarımada, başlangıçta Romalılar tarafından inşa edilen ve daha sonra sırasıyla Bizanslılar, Ceneviz ve Osmanlılar tarafından restore edilen bir kaleye sahiptir. 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine eklendi. Kalenin konumu ve Karadeniz'in derin mavisi, onu dünyadaki her şeyden daha muhteşem bir manzara haline getiriyor.

Gerze, Sinop

Gerze, Türkiye'nin güneyindeki Akdeniz'in turkuaz renginden ziyade, denizin karanlık ve koyu mavi rengi ile ünlü olduğu, güzel kumsalları olan Karadeniz'e ait küçük bir yer. Şehir, yerel pazarlarının sattığı sebzeler ve meyveler ile ünlüdür. Köy binlerce yıl boyunca hiç değişmemiş gibi görünüyor. Belki de gerçekten değişmemiştir!

Kartalkaya, Bolu

Kartalkaya, Bolu'nun doğu tarafındaki Köroğlu Dağları'nda bir kayak merkezidir. Türkiye'nin en iyi kayak merkezlerinden biridir ve İstanbul'a nispeten yakın bir yerde bulunduğu için hızlı bir hafta sonu kaçamağı yapmak için harika bir yer. Zirve 2.200 metredir ve kar 3 metrelik bir kalınlığa ulaşır. Bunu Karadeniz'e farklı bir renk olarak koymak biraz aldatıcı olabilir ama Kartalkaya’nın güzelliğini görmenizi istedik.

Kartalkaya, son teknoloji ürünü ve Türkiye'nin en büyük yamaç setlerinden biridir. Burada da Avrupa yarışmaları düzenlenir ve dünyanın dört bir yanından turistler bu yamaçlarda kaymakiçin gelirler.

Aydıntepe, Bayburt

Aydıntepe yeraltı şehri, 1998 yılında ilçedeki bir inşaat kazısı sırasında tamamen tesadüfen bulunmuş ve 2-2,5 metre derinliğinde hiçbir büyük yapı malzemesi kullanmadan volkanik tüf kayaya oyulmuş mağaralardan oluşmaktadır.

Şehirde büyük odalara açılan salonlar ve koridorlar bulunuyor ve bu şehri kaç kişinin kullandığı ya da oluşturulduğu zamanlar henüz belli değil. Şehrin üzerinde, gerçekten de çok eski olduğunu ve en geç Roma dönemine ait olduğunu ileri süren mezarlar vardır. Hem Hristiyan hem de Müslüman medeniyetlerin hem şehri çeşitli zamanlarda kullandıkları hem de mahzenler, depolar, bir su kaynağı ve bir havuz olduğu açıktır. Şu anda kazılar halen devam etmekte ancak sitenin bir kısmı halka açıktır.

Yorumlar (0)