Kapalıçarşı: İstanbul'un ticaret ve finans merkezi

Kapalıçarşı, bütün turistlerin ve gezginlerin seyahat programlarında olması gereken ve dünyadaki en büyük kapalı pazardır.

SEYAHAT 06.12.2019, 19:30 06.12.2019, 19:29
Kapalıçarşı: İstanbul'un ticaret ve finans merkezi

Kapalıçarşı, İstanbul'da bulunmaktadır ve tarihi, Fatih Sultan II. Fatih dönemine yani 15. yüzyılın ortalarına dayanmaktadır. Vakıf sistemi (İslam hukukuna yapılan hayırlı güven), camii gibi kamu kurumlarının tamir ve bakım giderlerini bu amaç için getirilen vergilerle karşılamak için bir gelir akışı yaratmak, Osmanlı dönemindeki kamu kurumlarının temeli olmuştur. Gelir getiren en önemli varlıklar, kapalı piyasalar veya pazarlardı.

Kapalıçarşı'nın kültürel ve tarihi önemi

Binanın temelleri, Ayasofya Camii'nin bakımı için gelir getirmek için 1461'de Fatih Sultan Mehmet tarafından atıldı ve bugünkü çekirdek yapıya uzantı ekleyerek genişletilen Kapalıçarşı'nın temelini oluşturdu. Yavaş yavaş, bölgenin en önemli ticaret merkezi haline geldi ve İstanbul'un en zengin tüccarları, dünyanın en uzak köşelerinden gelen mücevherlerle uğraşmak için orada ticaret evlerini kurdular.

Kapalıçarşı, böylelikle, bankacılık ve finans merkezinin rolünü üstlendi. Kapalıçarşı, Avrupalıların gözünde İstanbul'u ve Doğu'yu en iyi şekilde temsil etti, bu nedenle birçok gezi kitabı onu detaylı bir şekilde tarif eder ve birçok sanatçı bu yapıyı resmetti. 

Dünyanın en eski alışveriş merkezi

Kapalıçarşı, dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi olarak bilinir ve 45 bin metrekarelik (11,2 dönüm) kapalı alanda 3.600 mağazayı barındırır. Osmanlı dönemindeki zirvesi sırasında, kapalı alanın kapsamı ve dükkanların sayısı bugünün sayısından çok daha fazlaydı. Kapalıçarşı, Osmanlı ekonomisinin merkezi idi ve İstanbul'u ziyaret edenlere alışveriş için ilk seçenekti.

Bugün, bazı günlerde ziyaretçi sayısı yarım milyona ulaşıyor. Halı, el çantası, tekstil, altın ve gümüş takılar, antikalar, porselen eşyalar ve size yaptığınız ziyaretin güzel anılarını hatırlatan birçok hediyelik eşya için alışveriş yapmak mümkündür. Ziyaret ettiğiniz mağazalardan bazılarının, aynı ticari kültürle yüzyıllar önce aynı malları sattığını öğreneceksiniz. 

Eskinin ve çağdaşın birleştiği yer

Kapalıçarşı’yı ziyaret etmek için bütün bir gün ayırsanız bile büyüklüğü her şeyi bir günde görmeyi neredeyse imkansız kılıyor. Kapalıçarşı'da Osmanlı döneminden esinlenen geleneksel malları bulabilirken birçok çağdaş ürünü de bulacaksınız. Kapalıçarşı çevresinde başka birçok alışveriş seçeneği de vardır. Kapalıçarşı ve Nur-u Osmaniye Camii arasında uzanan yol, en iyi halı satıcılarını ve diğer oryantal ürünleri bulabileceğiniz yerdir. 

Sultanahmet Camii’nin hemen arkasında, el yapımı hediyelik eşyaları bulabileceğiniz Arasta Market de bulunmaktadır. El yapımı hediyelik eşyaların yanı sıra diğer çeşitli ürünlerin yapıldığı Sultanahmet bölgesinde başka alışveriş mekanları da vardır. Kapalıçarşı ve Beyazıt Camii arasında bulunan Sahaflar Çarşısı'nı ziyaret etmek, kitap meraklıları için bir zorunluluk olsa gerek.

Tam olarak nerede?

Kapalıçarşı, pazar günleri ve dini bayramlar hariç, 08:30 - 19:00 saatleri arasında açıktır. İstanbul'un merkezi bir yerinde, Fatih İlçesi'nin Beyazıt Mahallesi'nde, Süleymaniye Camii ve Beyazıt Meydanı'na yakın bir konumdadır. Belediye otobüsleri ve tramvay hatları bölgeye hizmet vermektedir.

Yorumlar (0)