Kaçak yapılaşmanın yoğunlaştığı Sisdağı Yaylası, il olarak anılıyor!

Trabzon’a yaklaşık 100 kilometrelik mesafede bulunan ve Şalpazarı ilçesine bağlı olan Sisdağı Yaylası, Türkiye’nin 82. ili olarak anılmaya başladı. Sisiyle adeta görsel bir şölen sunan yaylada, çarpık kentleşme ise dikkatleri üzerine çekiyor. 2 bin 182 rakıma sahip olan yayla, kaçak yapılardan dolayı bir yayla sitesi haline bürünmüş durumda. 

SEYAHAT 10.05.2021, 11:58 11.05.2021, 08:00
Kaçak yapılaşmanın yoğunlaştığı Sisdağı Yaylası, il olarak anılıyor!

Trabzon il merkezine yaklaşık 100 kilometrelik uzaklıkta bulunan ve Şalpazarı ilçesine ise 26 kilometre uzaklıktaki Sisdağı Yaylası, gün geçtikçe bir il olarak anılmaya başladı. Yöre halkı tarafından Türkiye’nin 82. ili olarak anılmaya başlayan Sisdağı Yaylası, Trabzon ve Giresun illeri tarafından ortak kullanılmakta. Binlerce yayla evinin bir arada olduğu Sisdağı Yaylası, aslında doğasının git gide bozulmaya başlandığı ve çarpık kentleşmenin git gide arttığı bir yer olduğu gözlemlenmeye başladı.



Havadan görüntülenen Yayla, kaçak yapılanmanın en kötü öğrneği olduğunu gösterirken, doğada oluşan sis ise yaylaya güzel bir etki vermeyi sürdürüyor. Yavaş yavaş doğal güzelliği kaybolma tehlikesi altında olan Sisdağı Yaylası, kaçak yapı tehdidi altında.



Bir İç Anadolu ilini andırmaya başladı

Geçtiğimiz yıllarda ülke genelinde hatırlanacağı üzere ‘İmar Barışı’ başlatılmış ve bunun üzerine Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kaçak yapılara af gelmişti. Bunu fırsat bilen kişiler, Sisdağı Yaylası’nda kaçak yapılar yapmaya başlamış ve bunu arttırmıştı. 2017 yılında ise İçişleri Bakanlığı tarafından kaçak yapıların yıkıma kararı sonrası yayladaki tüm kaçak yapılar yıkılmıştı. Zaman geçtikçe çarpık kentleşmenin kötü bir örneği haline gelen Sisdağı Yaylası’ndaki doğal güzellikler de yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Yöre sakinleri ise Sisdağı Yaylası’ndaki doğanın korunamadığını belirtirken, yaylanın git gide İç Anadolu’ndaki bir ili andırmaya başladığını belirtiyor.



Devletten yardım eli bekleniyor

Yaylanın temiz hava almak için bir zamanla kullanıldığını belirten sakinler, çocukların bile çarpık kentleşme nedeniyle artık oynayacak alan bulamamaya başladıklarını belirtiyor. Çoğu zamanlar evlere yaban hayvanların saldırmaya başladığını da söyleyen sakinler, doğanın istila edilmeye başladığını ve yaylanın adeta şehir haline gelmeye başladığını belirtiyorlar. Devletin yaylaya el atılması gerektiğini belirten yöre sakinleri, yaylanın özelliklerinin kaybolmadan bir şeyler yapılması gerektiğini söylüyorlar. 

Yorumlar (0)