İşte gri ve yeşil pasaport sahiplerinin yapması gerekenler...

Hiçbir izin ve işleme tabi olmadan Avrupa ülkelerine gidebilen yeşil (hususi) ve gri (hizmet) pasaport sahiplerinin artık kayıt olması gerekiyor. Vatandaşların, ayrıca giriş izni alabilmek için 7 euro harç bedeli ödemeleri şart.

SEYAHAT 09.12.2019, 13:13
İşte gri ve yeşil pasaport sahiplerinin yapması gerekenler...

Yeni yılda gri (hizmet) ve yeşil (hususi) pasaportlara Schengen bölgesi ülkelerden sınırlama başlıyor. Bu pasaportlara sahip olanlar, önceden hiçbir izin ve işleme tabi olmadan Avrupa ülkelerine gidebiliyordu. Artık önceden izin alıp kayıt olmaları gerekiyor. 

EuroEsia Global Visa Services, Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etme özgürlüğüne sahip vatandaşlar için bugün itibarıyla alınan karar uyarınca vizesiz seyahat etme kısıtlamasının getirildiğini bildirdi.  Avrupa seyahati için vizeden muaf tutulan kişilerin, artık seyahatleri öncesinde ilgili ülkeye giriş izni almaları şart. 

Harç bedeli 7 euro

Alınan karar gereği vizesiz seyahat haklarına kısıtlama getirildi. Avrupa Parlamentosu (AP), 2020 yılında Avrupa ülkelerinden birine seyahat etmek isteyen gir ve yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) sistemi üzerinden kayıt yaptırmaları gerektiğini kaydetti. Yapılan kayıt işlemi esnasında yolcuların, giriş izni alabilmek amacıyla belirli bir miktar harç bedeli ödemesi koşulu getirildi. Harç bedeli tutarının 7 euro olduğu ifade edildi.

Yasanın öncelikli amacı "güvenlik"

Harç bedelinden 18 yaş altı ve 70 yaş üzeri yolcuların muaf tutulacağı belirtildi. Söz konusu uygulama ile gri ve yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize muafiyet hakları saklı tutulurken, Avrupa'ya girişlerde seyahat izni almaları şartı getirildi. 

Avrupa Parlamentosu, yeni yürürlüğe giren yasanın öncelikli amacının güvenlik olduğunu kaydetti. AP,  salgın riski, sınır kontrolünün sağlanması, güvenlik tehdidi, yasadışı göç ve kendi ülke vatandaşlarını koruma gibi gerekçelerle böyle bir kararın alındığını aktardı. 

Evraklar koşulsuz kabul edilmeyecek

Bu pasaportlara sahip olan Türk vatandaşlarının Avrupa'ya giriş izni başvurusunda bulunmasının 2020 yılı itibarıyla geçerli olacağı ifade edildi. Fakat her başvuru sahibi tarafından sunulan evraklar koşulsuz kabul edilmeyecek ve ön kontrolden geçecek. Herhangi bir güvenlik tehdidi unsuru veya göç durumu ile karşılaşılması durumunda başvurular geri çevrilebilecek ve Avrupa'ya giriş izni başvuruları reddedilebilecek.

Yorumlar (0)