İstanbul'da geçen dizilerin vazgeçilmez mekanı: Balat

Balat, İstanbul'un en eski ve en muhteşem bölgelerinden biridir. Dar Arnavut kaldırımlı sokakları ve tarihi binaları boyunca adım adım ilerlediğinizde, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir atmosfer hissedersiniz.

SEYAHAT 27.11.2019, 19:30
İstanbul'da geçen dizilerin vazgeçilmez mekanı: Balat

Bölge, Haliç kıyısındaki Eminönü'nün kıyılarını aşarak ulaşabileceğiniz biraz gizli saklı bir yerde bulunuyor. Haliç boyunca uzanan metro durağına oldukça yakındır. Bir kez Balat'a adım atarsanız, burayı neden daha önce görmedim diye üzüleceksiniz!

Şu sokağın renkliliğine ve güzelliğine bir bakın!

Balat’ın renkli evleri

Belki de Balat'ın en ikonik kısmı, bölgenin eğimli Arnavut kaldırımlı sokakları boyunca renkli evleridir. Bu evler çoğunlukla 50 yılın üzerindedir ve bazıları da 200 yıllık olabiliyor. Bu tarihi ahşap evler, kentin en çok fotoğraflanan binaları arasındadır ve popülerliği göz önüne alındığında, bu caddelerin çoğunda, artık mola vermeniz ve çevreye hayran kalmanız için kafe ve restoranlar bulunmaktadır.

Mahallenin kendisi inanılmaz derecede misafirperver, birçok aile nesiller boyunca burada yaşadı. Sizinle konuşmaktan ve hatrınızı sormaktan çok mutlu olacak oranın yerlisi insanlarla tanışacaksınız!

Tarihi dokusunu hala koruyor

Balat, kentte azınlıklara ev sahipliği yapan, birçok Yahudi ailenin ve Rum Ortodoks ailenin yaşadığı bir ilçedir. Muazzam Fener Rum Lisesi günümüzde hala bir lise olarak hizmet veriyor ve onu farklı açılardan görebiliyorsunuz. Kıyı boyunca, Viyana'da üretilen demir döküm parçaları ve Rusya'dan hediye edilen çan kulesi bulunan bir Bulgar kilisesi de var.

Mahallede tonlarca kilise ve hatta bir sinagog göreceksiniz. Vaftizci Yahya Kilisesi, Osmanlı döneminde inşa edilen ve I. Sultan Selim’in Mısır fethi sırasında görüp beğendiği manastırı andıran dünyanın en eşsiz kiliselerinden biridir.

Kısacası, bu bölge kentin en çeşitli yerlerinden biri; tarihi binaları ve sakinleri, içinde yürüdüğünüz andan itibaren size bu duyguyu veriyor.

Balat sokaklarında keşfedilecek mekanlar ve pazarlar

Son olarak, bölgedeki çeşitlilik mevcut yiyecek çeşitlerine de yansımıştır; keşfedeceğiniz kafeler ve restoranlar gerçekten muhteşemdir. Her köşeyi döndüğünüzde şehirdeki en eski kafelerden birini görebilirsiniz ve biraz daha yürüdükten sonra da akşam yemeği için şehrin en eski meyhanesini de bulabiliyorsunuz. 

Kıvrımlı Arnavut kaldırımlı sokaklardaki pazarlar, geleneksel eşyaları ve taze ürünleriyle şehir genelinde ünlüdür ve sadece bölgenin havasını solumak için bile pazarlarda dolaşmak yeterlidir. Balat'ta herhangi bir büyük marka ismi bulamazsınız, ancak dünyanın herhangi bir yerinde bulamayacağınız şeyleri göreceksiniz.

En popüler diziler burada çekiliyor

Medyanın da en çok tercih ettiği Balat caddeleri, birçok dizi ve filme ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en popüler dizilerinden Çukur, renkli Balat sokaklarında çekildi. Dizinin  meraklıları sete yoğun ilgi gösteriyor. Bu sebeple sette geniş güvenlik önlemleri alınmaktadır.

Ayrıca, Balat sokaklarında bir döneme damgasını vuran ve nefessiz izlenen Cennet Mahallesi de burada çekiliyordu.

Yorumlar (1)
Nur Özvardar 4 yıl önce
Dizi muhteşem begenerek izliyorum yer secimide guzel tarihi doyarak izliyoruz