İsmi ile müsemma Şirince köyünde neler yapılır?

Şirince köyü, turizmini oldukça hızlı bir şekilde geliştiriyor ama bir yandan da özgünlüğünü ve isminin anlamını koruyabiliyor.

SEYAHAT 22.11.2019, 18:58
İsmi ile müsemma Şirince köyünde neler yapılır?

Şirince, eğlenceli bir geçmişi, güzel manzarası, harika yemekleri, misafirperverliği ve çok daha fazlası ile şirin bir köydür. Belki de geleneksel bir Türk Köyü ve geleneksel Yunan köyünün mükemmel bir sentezi. Aslında, ismi  "Şirince” olsa da eskiden bu köye "Çirkince" denirdi. Köyün güzelliğini bilenler için bu ad seçimi oldukça ironik olsa da davetsiz misafirleri kovmak için böyle deniliyordu. Köyün konumu ve mimarisinin ne kadar muhteşem olduğunu bilen insanlar, 1926 yılında adını Şirince olarak değiştirdiler.

Köy, Efes antik kentine yaklaşık 12 km, İzmir'e 85 km uzaklıktaki bir tepededir. Mimarisi gerçekten özeldir ve insanlara yakından görme fırsatı vermek için birkaç ev halka açılmıştır. Korunmakta olan köyün estetiği ile uyum sağlamak için herhangi bir yeni binanın yapılması yasaktır.

Bereketli tarlalara, üzüm bağlarına, zeytin bahçelerine (ve yerel zeytinyağını denemeniz lazım!) ve inanılmaz lezzetli şeftali, incir, elma, ceviz ve daha fazlasına sahip bir cennettir.

Uzaktan bir tablo gibi görünüyor

Şirince'nin gür yeşillikleriyle köydeki binaların iki katlı mimarisi güzel bir şekilde tamamlanmaktadır. Uzaktan baktığınızda bir resmi andıran köy, yakından gördüğünüzde sizleri daha da büyüleyecektir. Evler, dar olan ve otomobillerden ve modern endüstriden önceki dünyaya geri döndüğünüzü hissettiren Arnavut kaldırımlı sokaklarla birbirlerine bağlanır. Dar şehir sokakları, şehir merkezindeki araçların yasaklanması ile de korunuyor. Atlara izin verilse de bu sokakları yürüyerek dolaşmak oldukça keyif verecektir.

Şirince'ye özel yemekleri de denemeyi unutmayın!

Şirince, taze ürünleriyle tanındığı için  burada yiyeceğiniz yemeklerin dikkate değer olması şaşırtıcı değil. Yerel otlar, tepelerden toplanan ve genellikle yerel zeytinyağı kullanılarak pişirilen (daha önce de belirttiğimiz gibi hani şu mükemmel olan) yemeklerin çoğunda kullanılır.

Şirince Çarşısından neler alabiliriz?

Şirince Çarşısı, Ege kıyılarının en büyük pazarlarından biridir. En taze ve en lezzetli, hayal edebileceğiniz bütün ürünler, burada mevcuttur. Pazarcılardan bir parça meyve denemekten çekinmeyin, genellikle satın almadan önce denemenize izin verirler!

Ama açıkçası bu çarşının ötesinde, köy ve çevresi tarafından üretilen inanılmaz güzel ıvır zıvır, hediyelik eşya, mücevher, sabun, kuru meyve ve el yapımı kıyafetler de var.

Türk kahvesi, açık bir alev üzerinde ısıtılan kumla dolu bir tava kullanılarak yapılıyor. Kum, yüzeydeki bardakların sıcak kalmasını sağlıyor ve kahveyi demlemek için kullanılan ısı, kumun içindeki kahvenin derinliği kullanılarak ayarlanıyor.  Bu yöntem, yerel ve geleneksel kahveyi daha da lezzetli yapıyor.

Yorumlar (0)