İlk "yavaş şehir" unvanlı ilçemiz: Seferihisar

Seferihasar'da hem merkez kasaba hem de ilçe, tipik Ege özelliklerini taşıyan hoş bir tatil köyünün genel görünümünü hala koruyor.

SEYAHAT 14.01.2020, 19:55 15.01.2020, 00:42
İlk "yavaş şehir" unvanlı ilçemiz: Seferihisar

Türkiye'nin ilk yavaş şehri seçilen Seferihisar, Türkiye'nin Ege bölgesinde İzmir sınırları içirisindedir. Seferihisar bölgesindeki en eski yerleşim, Karyalılar şehri Teos'tur ve MÖ 2000 yılında Achaeans'ten kaçan Giritliler tarafından kurulduğu bilinmektedir.

60’tan fazla kriterin sağlandığı yer

Mandalinası, her daim güneşli olması, jeotermal ve rüzgar enerjisi kaynakları ve tarihi hazineleri, “yavaş şehir” Seferihisar'ın güçlü tarafları arasındadır. İlçede zeytin, üzüm ve turunçgiller yetiştirilmektedir. Ayrıca arkeolojik alanlar ve ziyaretçiler için doğal güzellikler ile çevrilidir. Türkiye'nin ilk “yavaş şehir” üyesi Seferihisar kasabası, daha sakin ve sağlıklı bir yaşam tarzı için oldukça iyi bir modeldir. 

Yavaş şehirler için belirlenen kriterlerin 60'tan fazlasını karşılar; yerel lezzetleri korumak, Slow Food (yavaş yemek) felsefesini desteklemek, temiz enerji kullanmak, tarihi ve kültürel değeri olan yerleri ve yerel ürünleri korumak gibi.

Sığacık

Seferihisar ilçesinin en huzurlu yerlerinden biri olan Sığacık, küçük Seferihisar limanı olarak bilinir. Köyde satın alabileceğiniz birçok yerel ürün bulabilirsiniz. Domates salçası, enginar, mandalina ve reçel ile Türk lokumu oldukça önemli yerel lezzetleri arasındadır. Renkli balıkçı tekneleriyle kaplı liman, şehir harabeleri için eşsiz bir cennet. 

Plajları 

Sığacık Büyük Akkum, Akarca ve Ürkmez plajları, yavaş Seferihisar şehrinde Mavi Bayrak ödüllü plajlardan bazılarıdır.

Rotalar 

Seferihisar, ziyaretçilerin bisikletle ilginç yerlere gitmeleri için birçok rota sunuyor. Derin suya atlamak için birçok dalış noktası da bulabilirsiniz. 

Teos 

Antik Çağ'da 12 İyon yerleşiminden biri olan ve diğer İyon yerleşimleri gibi kolonileri olan Helenistik ve Roma dönemi anıtları vardır. En önemli anıtlar Dionysos Sunağı, Agora, tiyatro, odeon, surlar ve liman kalıntılarıdır.

 

Lebedos 

Kasabada bulunan diğer antik kent  Lebedos, daha güneydedir. 1522'de Osmanlılar, Sığacık'ın küçük bir balıkçı köyünde deniz tesisi olarak kullanılmak üzere bir kale inşa ettiler. Bugün kalenin kalıntılarını görmek hala mümkün.

Yorumlar (0)