Hitit zamanlarından Nahita: Niğde

Niğde yani Hititlerin Nahita'sı, eski uygarlıkları ve doğal güzellikleri barındırmaktadır.

SEYAHAT 17.01.2020, 22:30
Hitit zamanlarından Nahita: Niğde

Nevşehir'in 85 km güneyinde ve karla kaplı Aladağlar Sıradağları tarafından desteklenen Niğde, Selçuklular tarafından kuruluşuna kadar uzanan tarihi binalarla yoğun bir tarım merkezidir. 10 km kuzeydoğusundaki muhteşem Eski Gümüşler Manastırını ziyaret etmek istiyorsanız kalacak yer bulmak oldukça kolay ve Aladağlar Milli Parkı'nda doğa yürüyüşü yapmak için ana kamp köylerine de geçebilirsiniz. 

Şehir, doğa severler için de oldukça iyi bir seçim: Niğde'nin 50 km güneydoğusunda bulunan Aladağlar Milli Parkı, dağcılık, doğa yürüyüşü veya sadece dinlenmek için mükemmeldir. Parkta geziye başlamak için en iyi yer Çukurbağ'da. 

En yüksek zirvelerden biri ise Demirkazık. Bolkar Dağları, karstik formları ve buzul gölleri ile trekking ve kayak için de popülerdir. Niğde'ye 80 km mesafede, kıyı boyunca peri bacaları ve kayalık konutlarla güzel bir tektonik göl olan Narlıgöl yer alıyor.

Eski Gümüşler Manastırı

Kapadokya'nın en iyi korunmuş ve en büyüleyici fresklerinden bazıları, 1963'te yeniden keşfedilen, bu kaya kesme manastırın içinde gizlidir. Bu manastır, 7. ve 11. yüzyıllar arasında boyanmış ve renkli Bizans freskleriyle kaplıdır. Mary'nin Mona Lisa gülümsemesi verdiği apsisin solundaki çarpıcı Bakire ve Çocuk özellikle ilgi çekicidir - var olan tek gülümseyen Mary olduğu söylenir.

Niğde Müzesi

Niğde Müzesi, Aksaray yakınlarındaki Asur şehri Acemhöyük'ten Hitit ve Frig Çağlarına, eski Roma merkezi ve Niğde'nin 19 km güneybatısındaki Hitit başkenti Tyana'dan (şimdiki Kemerhisar) heykellere kadar çok çeşitli buluntulara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca 10. yüzyıl mumyalarından oluşan bir koleksiyon da var (dört bebek mumya ve Ihlara Vadisi'nde 1960'larda keşfedilen sarışın bir rahibenin mumyası). 

Ak Medrese

Bu çekici medrese, 1409'dan kalma ve ince oyulmuş bir girişe sahiptir. Bir kültür merkezi olarak kullanılıyor ancak ziyaretçiler içeri girmeye davetlidir.

Hüdavend Hatun Türbesi

Bu mezar 1312 tarihlidir ve Niğde merkezinde bulunan Selçuklu dönemi mezarlarından biridir.

Yorumlar (1)
Çiftehan 4 yıl önce
En alttaki niğdede değil