Hezarfen, İstanbul’u keşfetmek isteyen yolcularını bekliyor

THY’nin İstanbul’un sanal ortamda keşfedilmesini sağlayan uçuş simülatörü Hezarfen, kullanıma açıldı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, bu tarihi gelişmeyi sosyal medya hesaplarından duyurdu. İstanbul’da kısa süre kalan ancak her noktasını görmek isteyen kişiler için geliştirilen bu projenin robotik uçuş deneyimi sağlayacak sistemi ve yolcuların “havadan İstanbul” deneyimi tanıtıldı. 

SEYAHAT 24.03.2022, 17:14
Hezarfen, İstanbul’u keşfetmek isteyen yolcularını bekliyor

Türk Hava Yolları (THY) hem kullanıcı deneyimini iyileştirmek hem de yerli ve yabancı turistlere daha farklı bir İstanbul deneyimi sunmak için geçtiğimiz günlerde Hezarfen isimli projesini duyurmuştu. Bir tür uçuş simülatörü olan Hezarfen ile turistlerin ve dileyen İstanbul sakinlerinin mega kenti robotik olarak deneyimleyebileceği aktarılmıştı. İstanbul’u sanal ortamda gezmek için bir tür fırsat olan Hezarfen projesi bugün ilk yolcuların kullanımına açıldı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, o anlarda yolcuların yanındaydı. Projenin açılışını yapan THY ekibi, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “İstanbul’da kısa süre konaklayanlar ya da her yeri gezmeye imkanı bulunmayanlar için Hezarfen projemizi geliştirdik. İsmine izafeten bu proje, kullanıcılarına robotik uçuş deneyimi sağlayacak bir sistem. Bu projeyle birlikte amacımız, yolcumuzun ‘business lounge’ deneyimi ile İstanbul’u havadan seyredebilmesi.”

Takma kanatlarla İstanbul deneyimi

Proje kapsamında geliştirilen takma kanatlar sayesinde, Türk havacılığında uçuşu başaran ilk kişi olarak Türk tarihine geçen ilk kişi olan Hezarfen Ahmed Çelebi’den aldığı ismi ve bugünkü gelişmiş teknolojiyi birleştiren proje, İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali’nde bulunan Özel Yolcu Salonu Lounge Business’te kurulmuş durumda. Simülatördeki sanal tur, Hezarfen Ahmed Çelebi’nin uçuş rotasını başlattığı Galata Kulesi’nde başlıyor. Proje yolcuları bu yolculukta Kız Kulesi’ni, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü, Büyükdere Caddesi’ni, Topkapı Sarayı’nı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ni ve Sultanahmet Camisi’ni görüyor. Görüş ise 4K çözünürlükte oluyor. VR (virtual reality – sanal gerçeklik) gözlükleri kullanılan turda 360 derecelik açıyla mega kenti izleme fırsatı sunuluyor. 



Rüzgar ve uçuş hareketleri deneyimleniyor

Hezarfen projesi kullanıcılarına yalnızca İstanbul turu yaptırmakla kalmıyor aynı zamanda normal bir uçuşta deneyimlenecek olan uçuş hareketleri ve rüzgarın hızı da bu projede deneyimleniyor. Sanal uçuş simülatörü Hezarfen’in açılışı kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türkiye’nin en iyi hava yolu şirketlerinden birinin Türk Hava Yolları olduğunu ve şirketin, 2021 senesinde Avrupa’da en çok uçuş yapan hava yollarından biri olduğunu da belirtti. Ekşi’nin konuşmasından öne çıkanlar şu yöndeydi: “Türk Hava Yolları, pandemi döneminde dünyanın en iyi operasyonuna sahip hava yolu şirketlerinden biri oldu. Pandemi sürecinde bile uçuşlarımızı sürdürdük ve çok sayıda tahliye operasyonu gerçekleştirdik. Şirketimiz, faaliyetlerini devam ettirmesi sebebiyle en az zarar eden hava yolu firmalarından biri oldu. 2021 senesinde Avrupa’da en çok uçuşu yapan hava yolu şirketlerinden biri olduk. Hem kargo taşımada hem de yolcu taşımada gösterdiğimiz başarıyla tarihimizin en iyi finansal dönemini 2021 senesinde yaşadık. Her ay 80 ila 100 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz anketlerimizde yolcularımızın dilek, öneri ve şikayetleri doğrultusunda kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.”

“Şehrimizi ve ülkemizi tanıtmak istiyoruz”

“Türk Hava Yolları, dünyanın en çok noktasına uçan hava yolu şirketi olarak dünya kategorilerine ismini yazdırdı. Bu unvana sahip olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Medeniyetlerin beşiği olan şehirlerimiz ile dünyayı birbirine bağlıyoruz. Bu kapsamda İstanbul’u ve tarihsel geçmişiyle kıtaların bağlantı noktası olan ülkemizi nasıl daha iyi tanıtabileceğimiz konusunda çok düşündük. Kullanıcı deneyimini ve son teknolojiyi harmanlayacak projeler üretmek için yola çıktık. Bu kapsamda şu anda hizmete aldığımız 3 proje oldu. Bunlardan ilki ‘Tour İstanbul’. Şehrimizde 8 saatten az kalan yerli ve yabancı turistler için mega kente özel turlar yapıyoruz. Diğer projemiz de ‘Stop Over’ programı adıyla tanındı. Bu programı ‘Gel 2 gün kal. Bir günü senden, bir günü bizden.’ olarak turistlere duyuruldu. Yabancı turistlerimize açık olan bu programda zaten şehrimize gelen herkes buraya aşık oluyor. Stop Over projemizden bugüne kadar 50 bin kişi faydalandı. 3’üncü projemiz ise Hezarfen oldu. Şehrimizde kısa süre kalmak zorunda olanlar için bunu geliştirdik.”



“Yolcularımızın keyifle ayrılmasını istiyoruz”

“Hezarfen Ahmed Çelebi, 1700’lü senelerde İstanbul’da yaşamış; Galata Kulesi’nden atlayarak Üsküdar’a kadar uçmayı başarmış ilk Türk’tür. Projeyi geliştiren arkadaşlarımız onun ismine izafeten robotik uçuş deneyimini de bu sisteme entegre ederek hareketli bir çalışmaya imza attılar. Bu projemizle olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz. Amacımız, yolcularımızın mega kenti terk etmeden önce İstanbul’u bir de havadan deneyimlemesi. Şehrimizi gördüklerinde tekrar ve tekrar gelmek isteyeceklerine eminiz. Şehrimizi ve ülkemizi daha fazla kişiye tanıtmak, Türk turizmini tanıtmak ve geliştirmek istiyoruz. Yolcularımızın mega kentte keyifli vakit geçirmesini ve ülkemizden mutlu şekilde ayrılmasını istiyoruz.”

“Yalnızca kuşlar İstanbul’u böyle görebilir”

Hezarfen projesini ilk deneyimleyen kişilerden olan, THY yolcusu Robert Koning, artırılmış gerçeklik gözlükleriyle mega kenti izledikten sonra deneyimlerini şu şekilde dile getirdi: “VR gözlüğüyle tarifi güç bir deneyim yaşadım. Bir drone gibi ve kuş gibi şehrin üzerinde uçtum. Bu benim için oldukça güzel bir deneyim oldu. Böyle bir şeyi daha önce deneyimlememiştim. Oldukça hoşuma gitti. Zaten teknoloji çok güzel. Şehir de çok güzel. Ancak kuşlar İstanbul’u bu şekilde görebilir. İstanbul’un trafiğini, insanlarını, manzarasını bu şekilde görmek benim için çok güzel. Yüksekten bakmak ürkütücü ancak oldukça büyüleyici.”

Yorumlar (0)