Her öğünün vazgeçilmezi : Ülkemizde üretilen en lezzetli peynirler

Peynir, hem Türkiye'de hem de dünyada en popüler yiyeceklerinden biridir ve eminiz ki en lezzetlileri bu topraklarda üretiliyor.

SEYAHAT 26.11.2019, 16:45
Her öğünün vazgeçilmezi : Ülkemizde üretilen en lezzetli peynirler

Binlerce yıl önce üretilmeye başlanan ve zamanla farklı lezzetlerle çeşitlenen peynir, kahvaltının vazgeçilmez bir parçasıdır. Türkiye, evlerde ve modern tesislerde üretilen onlarca çeşit peynirden oluşan bir peynir cenneti gibi. Farklı lezzetleri olan, farklı yöntemlerle hazırlanan ve adına festivaller düzenleyen peynir, Türk mutfağında da önemli bir besin kaynağıdır.

Çökelek peyniri/ Akdeniz

Çökelek peyniri, yoğurttan yapılan ve Türkiye'nin Akdeniz bölgesinin farklı yerlerinden gelen tuzsuz ve hafif bir peynirdir. Genellikle, hamur işlerinde kullanılır ve fazladan bir lezzet katmak için  baharatlanır ya da kendi başına ise sık sık zeytinyağı ile servis edilir.

Peynir yapıldıktan sonra  lezzetini ortaya çıkarmak ve zengin ve kremsi hale getirmek için aylarca saklanır.  Öyle ki et yemekleri ile birlikte de servis edilir. Kıvamına ulaştığı zaman sertleşmesi için kurutulur ve gerçekten Türkiye'nin en iyi peynirlerinden biridir.

Kargı tulum peyniri/ Çorum

Karadeniz'in Çorum ilindeki Kargı'da üretilen tulum peyniri, Bergama tulumundan biraz daha gelenekseldir. İnek, koyun veya keçi sütünden yapılabilir (veya karışımından da) ve Bergama’nın tulumu kadar tuzlanmıyor. Kısacası,  biraz daha ufalanmış halidir ve biraz daha keskin bir tadı var.

Kıvamına ulaştıktan sonra akşam yemeklerinde de eşlik etmesi için sofralara konulur. Genellikle bir koyun derisi veya keçi derisi içinde satılır ve keskin lezzetinin yanı sıra tereyağı kıvamında tutulur. Genellikle, kıvamı için 6 ay beklenir ve taze pişmiş ekmekle beraber harika olur.

Otlu peynir/ Van

Peynirin kendisi, koyun ya da inek sütünden yapılır, yarı serttir ve  tuzlu bir tada sahiptir, ancak lezzetin çoğunluğu,Türkiye'nin Van şehrine endemik olan inanılmaz ottan gelir.

Ayrıca, Van çevresindeki her köy, ekledikleri kendi yerel otlarıyla bu peyniri yapma eğilimindedir ve peynirin kendisi popülaritesi arttıkça çeşitleri de artmıştır. Otlar, çoğu zaman peynire sarımsaklı bir aroma veren yabani sarımsakla beraber eklenir. Bu peynir, tıbbi amaçlar için geliştirilmeye başlanmıştır. Böylece peynir, sadece yerel doktorlar tarafından bilinen birçok farklı yabani otun tüketilmesi için lezzetli bir yol olarak üretildi. Son ürün olarak ortaya sarımsaklı bir aroma ve taze kekik kokusu ile sarımsı, yarı sert bir peynir çıkmıştır.

Kolot peyniri/ Trabzon

Koleti peyniri Türkiye'nin Karadeniz bölgesine özgü olup özellikle mıhlama yemeğinde kullanımı ile ünlüdür. Koleti pastörize edilmemiş sütten yapılır; süt peynire döndüğünde kaynar su ile ıslatılır ve dilimlenmeden en az 3 ay olgunlaşmak üzere önce soğumaya bırakılır.

Mıhlama, mısır unu, tereyağı ve koleti peyniriyle karıştırılıp yapılan inanılmaz lezzetli bir yemektir. 

Kars kaşarı/ Kars

Kaşar peyniri ya da eski kaşar olarak bilinen olgunlaşmış versiyonu, belki de kendi başına yenilen en yaygın peynir türüdür. Herhangi bir yemek ile yemek için uygun bir kıvamı ve keskin bir lezzeti vardır. İnek sütü en yaygın olmasına rağmen inek, koyun veya keçi sütünden yapılabilir. Kahvaltıda beyaz peynir ile sofralarımıza eşlik eder. Olgunlaşmadan önce kaşar peyniri, daha pürüzsüz ve hafiftir ve genellikle inek sütünden yapılır. 

Yorumlar (0)