Her medeniyetin bir iz bıraktığı büyüleyici şehir: Şanlıurfa

Urfa merkez bölgesinin yanı sıra, cami ve medrese mimarisi ile kırsal bölgelere yayılmış birçok görülmesi gerekilen tarihi yer de bulunmaktadır.

SEYAHAT 26.11.2019, 14:55
Her medeniyetin bir iz bıraktığı büyüleyici şehir: Şanlıurfa

Urfa, dünyanın en önemli tarihi noktalardan biri olarak kabul edilebilir ve hala hemen hemen hepsini görebilirsiniz. Göbeklitepe, kenti çevreleyen 3 Neolitik noktadan sadece biridir ve insanlığın bildiği en eski yerleşim yerlerindendir. Buradan, şehrin bir din merkezi olarak görüldüğü anlaşılabilir.

Mezopotamya'nın tam ortasında yer alan konumu sayesinde sayısız uygarlığa ev sahipliği de yaptı. Dünyada birçok uygarlık beşiği başlığı altında şehirler olsa da Şanlıurfa hepsinden çok daha iddaalı; sırasıyla Akadlar, Sümerler, Babilliler, Hititler, Ermeniler, Asurlular, Medler, Persler, (Büyük İskender tarafından yönetilen) Antik Makedonlar,, Aramiler, Neo-Asur Osrhoenes, Romalılar,Sasaniler, Bizans, Memluk ve Arap İmparatorluğu, binlerce yıl boyunca Urfa’yı evleri olarak gören uygarlıklarlardır. Gerçekten dünyadaki en dikkat çekici şehirlerden biri.

Bu medeniyetlerin her biri Urfa'nın tarihine, kültürüne ve mutfağına etki etti ve bu yüzden daha fazla uzatmadan bu muhteşem şehrin en önemli noktalarını ziyaret edelim!

Rumkale

Fırat'taki bu Ortaçağ kalesini ziyaret etmeniz gerekiyor. Urfa'nın geri kalanında olduğu gibi, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış ve hala 13.yüzyıldan kalma harika bir kiliseyi içinde barındırıyor. Sadece tekneyle erişilebilir, bu da onu daha büyüleyici ve dikkat çekici yapıyor.

Harran

Bu Tunç Çağı’ndan kalan köy, oldukça sağlam ve son 3.000 yıldır nasılsa hala öyle duruyor . Geleneksel kerpiç evleri mucizevi; yaz aylarında serin ve elektrik olmadan kış aylarında da sıcak kalıyor. Köy, sizleri daha önce görmediğiniz ve dünyanın başka bir yerinde bulamayacağınız şirin yaşam tarzıyla mükemmel bir deneyim yaşatıyor. 

Sıra gecesi

Esasen, Urfa'da yemek ve canlı müzik ile birlikte bir akşam geçirmek için toplanmaya sıra gecesi deniyor. Şimdi de Urfa restoranları bu fikre özel olarak hitap ediyor ve güzel bir avlu evinde, geleneksel müzikle beraber inanılmaz lezzetli yerel yemekleri yeme imkanı buluyorsunuz (ve elbette daha birçok şey, iştahınızın yerinde olduğundan emin olunuz!).
 
Göbeklitepe

Bu UNESCO Dünya Mirası, sahip olduğumuz en eski insan yerleşimi örneklerinden biridir. Birçoğu, kaldığımız ilk dini tapınak olduğuna, muhtemelen var olan ilk bilinen tapınak olduğuna inanıyor. M.Ö 10-8. yıllara kadar uzanıyor ve anlamını henüz anlamadığımız piktogramlar var. Genel olarak bu alan, daha önce avcı-toplayıcı toplulukların hâkim olduğu bir dönemde imkansız olduğu düşünülen bir gelişme düzeyini de temsil ediyor. Temel olarak, burası insan medeniyeti hakkında bildiklerimizi değiştiren ve tam anlamıyla medeniyet dediğimiz şeyin başlangıcını işaretleyebilecek bir alandır. 

Balıklıgöl

Bu havuz, çay yudumlamak ve dolaşmak için güzel bir yer olmanın yanı sıra, İbrahim'in Nimrod tarafından ateşe atıldığı nokta olduğuna inanılıyor. Büyük tek tanrılı dinlerin üçü için kutsal bir anlamı var ve gerçekten ziyaret edilmesi gerekilen bir güzellik.
 
Tarihi Pazar ve Han

Urfa'da hediyelik eşya alışverişi, kendi başına bir turist  aktivitesi! Çarşıların hepsi tarihi parçalar ve kumaşlarla dolu; hatta hediyelik eşyaların yapımı bile nesiller boyunca birbirine aktarılan beceri ile aile geleneğinin bir parçasıdır.

Yorumlar (0)