Güzelliği ve tarihiyle büyüleyen köy: Cumalıkızık

Eğer şehir hayatından bıktıysanız ve geçmişe bir yolculuk yapmak isterseniz, Cumalıkızık köyü tam olarak size göre!

SEYAHAT 30.12.2019, 16:40 30.12.2019, 16:44
Güzelliği ve tarihiyle büyüleyen köy: Cumalıkızık

Cumalıkızık, zamanın durduğu ve sakinlerinin modern yaşam tarzının olumsuz etkilerinden kaçınmayı başardığı, değişen gelenek ve kültürleri bile ortadan kaldıran bir yerleşim yeridir. Osmanlı sivil mimarisinin tarihi özelliklerini canlı bir şekilde sergileyen kereste, taş ve kerpiç evleriyle birlikte halkın dostluğu, köyü ziyaret etmek için oldukça çekici kılıyor. 

Geçmişten gelen köy

Köy, sadece tarihsel özelliklerini ve kültürel değerlerini korumakla kalmadı, aynı zamanda doğal güzelliğini de korudu ve bu nedenle haklı olarak "yaşayan Osmanlı köyü" olarak adlandırılmayı hak ediyor. Tüm bu özellikleri ile Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi ve Bursa'nın Sultan Dini kompleksleri ile birlikte UNESCO'nun geçici listesinde yer almaktadır.

Cumalıkızık ziyaretiniz sırasında, yüzlerce yıldır var olan bir Osmanlı köyünde ve ahşap evler ve anıtsal ağaçlarla kaplı dar sokaklar içinde zaman içinde seyahat ediyormuş gibi hissedeceksiniz.

Osmanlı kültürünü ve geleneklerini deneyimleyin

Cumalıkızık, 700 yıllık tarihi ile neredeyse Osmanlı Devleti kadar eskidir. Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'ya sadece yarım saatlik bir sürüş mesafesindedir ve Sultanların anıt mezarları ve camileri ile ünlüdür. Hiçbir motorlu taşıtın giremediği dar sokaklar ve Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alan eski evler, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.

Üç asırlık köy Camii, yerleşimin eşsiz ve kayda değer yapılarından biridir. Köylüler tipik olarak geleneksel kıyafetler giyerler, atalarının yaptığı gibi kendi ekmeklerini yaparlar ve Osmanlı dönemine benzer bir yaşam tarzına öncülük ederler. Onların mahalle ilişkileri, geleneksel Türk misafirperverliğini oldukça yansıtmaktadır.

Aynı anda kültür, doğa ve tarih

Köy, muhteşem doğal güzelliklerin her yerine yayıldığı Uludağ’ın eteklerinde yer almaktadır. Yüzlerce yıllık çınar ağaçları, bahçelerle birlikte evlerin bahçelerini ve balkonlarını süsleyen renkli çiçekler, doğa severler için büyüleyici olacaktır.

Modern hayatın telaşlarından uzaklaşın

Yöresel pişmiş cevizli ekmek, gözleme, ahududu şerbeti ile servis edilen çeşitli peynir ve reçellerden oluşan bir kahvaltı, ardından renkli evlerle kaplı Arnavut kaldırımlı taş sokaklarında yürüyüş yapmak, şehir hayatıyla ilgili endişeleri kolayca unutmanıza yardımcı olacaktır. İstanbul veya Bursa olsun, ziyaret etmek hangisi ana hedefinizse, Cumalıkızık kolayca erişilebilir ve görülmeye değerdir.

Nasıl gidilir?

Bursa şehir merkezine kısa bir mesafede yer alan Cumalıkızık Köyü'ne yaklaşık 10 km boyunca Ankara'ya doğru ilerleyerek ve daha sonra köyün kavşağından döndükten sonra 3 km daha giderek ulaşılabilir.

Yorumlar (0)