Geyikli: Çam ormanlarıyla kaplı şirin mi şirin bir kasaba

İskelesi, masmavi denizi ve muhteşem manzaralarıyla ünlü Geyikli, huzurlu bir tatil isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat.

SEYAHAT 15.01.2020, 17:30
Geyikli: Çam ormanlarıyla kaplı şirin mi şirin bir kasaba

Geyikli, Çanakkale il merkezinin güneyinde, Marmara'nın güneyindeki Troad Yarımadası'nda hafif iç kesimlerindeki yüksek bir plato üzerinde yer alan bir köydür.

Geyikli'nin güneybatısında, Odunluk İskelesi'nin kıyı banliyösü, alçak konutların küçük bir koleksiyonu ve bölgenin ana limanı olan zamanın da tanık olduğu eski taşlardan yapılmış depo bulunmaktadır. Odunluk İskelesi'nin güneyinde de küçük balıkçı köyü Dalyan bulunmaktadır.

Deniz cephesi olan bu topluluklar, Kuzey Ege sahil şeridinin bu bölümünde yüzmek için diğerleri kadar iyi olsa da, burada ziyaretin başlıca nedeni genellikle Geyikli'nin modern limanından Bozcaada'ya feribotla gitmek ya da Dalyan'ın doğusundaki yol boyunca dağılmış İskenderiye Troas kalıntılarını ziyaret etmek oluyor.

Halbuki, ister tarihi zenginlik ister spa turizmi ile ilgileniyor olun, herkesin uygun bir şeyler bulabileceği bir yaz beldesidir. Muhteşem bir manzara eşliğinde gün batımını izlemek için bile gidilmelidir. Çok hareketli tatilleri sevmeyenler için mutlaka gitmeleri gereken bir yer. Yazın öğle saatlerinde sürekli bir esinti vardır ve geceleri de muazzam derecede güzel; yıldızlara ve Bozcaada'nın gece manzarasına bakmaya doyamayacaksınız. 

Geyikli Baba

Öncelikle 3,000'in üzerinde tarım nüfusu ile Geyikli, çevresindeki bölgenin başlıca şehirlerinden biridir. Adını, 14. yüzyılda bölgede geyik yetiştiren bir derviş olan Geyikli Baba'dan, Karasidlerden (Bizans sonrası Troad'da hüküm süren küçük bir Türk Krallığı) ve erken Osmanlı genişlemesinden almıştır. Yakın zamanda restore edilen Türbesi, köyün 2 km güneydoğusunda yer almaktadır. Türk sinemasının hayranları, 2010 yılında gösterime giren Eyvah Eyvah ve devamı olan Eyvah Eyvah 2'nin Geyikli'de ve çevresinde çekildiğini hemen anlayacaktır.

Limanlar

Geyikli'nin batısında, kıyıdan 4 km aşağıda, 1990'larda inşa edilen ve Bozcaada'ya giden araç feribotlarının kalktığı büyük Yükyeri İskelesi bulunmaktadır.

Yükyeri'nin 4,5 km güneyinde ve Geyikli'nin 5,5 km güneybatısında yer alan Odunluk İskelesi, Yükyeri'nden çok daha küçük olan bir ana limandı. Daha sonra Bozcaada'nın ana kara ile bağlantı noktası ve adanın şarabını ihraç etmek için kullanılan büyük liman oldu. 

Çam ormanlarıyla çevrili çok küçük bir sahil köyü olan Dalyan, Odunluk İskelesi'nin 3 km güneyinde, ayrıca kendi limanı ile yer almaktadır. Antik İskenderiye Troas'a en yakın modern yerleşim yeridir.

Yaz aylarında huzura kavuşmak için

Türk kıyılarında ve bu köyler arasında, özellikle plajlar boyunca kolayca erişilebilen diğer topluluklarda olduğu gibi, her biri merkezi bir bahçe, yol veya otopark etrafında küçük evler bulunmaktadır. Bu mülklerin sakinleri, genellikle yaz aylarında, yılın geri kalanında ikamet ettikleri şehirlerin sıcak ve nemli havasından kaçmak için kalırlar.

Ulaşım 

Yaz aylarında otobüs, İstanbul'dan Geyikli'ye ve Yükyeri İskelesi'nden Bozcaada'ya kadar feribot yolunda  devam ediyor. Otobüslerin yollarda kasabalarda yaptığı sayısız duraklaması nedeniyle nispeten kısa mesafeye rağmen yaklaşık 7 saat sürebileceğini unutmayınız. Herhangi bir nedenle bu bağlantıyı kaçırırsanız bölgenin ana merkezi, Çanakkale'nin güneyindeki ana karayolu üzerindeki Ezine kasabasıdır ve ülkenin geri kalanıyla nispeten iyi bir bağlantısı bulunmaktadır.  İki limanı Geyikli'ye bağlayan yollar da oldukça iyi durumda. Dalyan ve İskenderiye Troas'a  giden yol, ormanda çukurlarla dolu dar ve kıvrımlı bir yol olmakla birlikte, biraz dikkatli sürerseniz standart bir aile otomobili ile kolayca yolculuk yapılabilir.

Odunluk İskelesi'ndeki limana yakın, meşe palamutlarının  ihraç edilmeden önce saklandığı birkaç harabe taş deposu ve limanın güneyinde (sonunda Dalyan'a giden) güzel ve ağaçlı bir yol vardır. İskenderiye Troas'ın kalıntıları, buraya neden geldiğinizi bir kez daha hatırlatacak ve buraya yüzyıllar önce gelmiş gezginlerin gözlerinden bakma fırsatı sunacaktır.


 

Yorumlar (1)
Bahar 4 yıl önce
Cok güzel