Geçmişe bir yolculuk: Diyarbakır

Sayısız medeniyetin izlerini taşıyan  Diyarbakır, nefes kesen manzaraları ve kültürel değerleri ile hala canlı bir şehirdir.

SEYAHAT 16.12.2019, 18:30
Geçmişe bir yolculuk: Diyarbakır

Eski çağlarda Amida olarak bilinen Diyarbakır, 5000 yıllık tarihi boyunca 26 farklı medeniyetin beşiği olmuştur. Dicle Nehri kıyılarına yakın bir bazalt yaylası boyunca uzanan kent, Eski Kent'i kuşatan ve şehre oldukça karanlık bir görünüm veren siyah bazalt üçlü duvarları ile çevrilidir. Surlar 6 km uzunluğundadır ve beş kapılı 16 kule ile takviye edilmiştir. Duvarlar, yazıtlar ve kabartmalarla süslenmiş ve ortaçağ askeri mimarisinin mükemmel bir örneğini sunmaktadır.

Dicle Nehri havzasının tepesinde yer alan, Diyarbakır'ın tarihi boyunca birçok uygarlığın izlerini taşıyan manzara, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne yazılmıştır. İçkale olarak bilinen Amida Höyüğü, Diyarbakır'ın 6 km uzunluğundaki surları, çok sayıda kuleleri, kapıları, payandaları ve farklı dönemlerden gelen 63 yazıtın yanı sıra şehre yiyecek ve su sağlayan Dicle ile şehir arasında yeşil bir bağlantı olan Hevsel Bahçeleri ile çevrilidir.

Görülmesi gereken yerler 

Selçuklu Sultanı Melik Şah tarafından inşa edilen Ulu Camii, özgün tasarımı ve hem Bizans hem de daha eski mimari malzemelerin kullanımı ile dikkat çekicidir.  Yakındaki Mesudiye Medresesinin mihrabı siyah bazalt ile yapılmıştır. 

Nebii Camii, tipik Osmanlı tarzını temsil ederken, Safa Camii’ni kiremitli minaresinde İran mimarisinin bir örneği olarak görebiliriz. 

Günümüzde halen kullanılmakta olan 3. yüzyıldan kalan  Aramice Meryem Kilisesi (Meryemana Kilisesi) de büyüleyici bir atmosfer sunmaktadır. 

Erken ev mimarisinin bir örneği olarak, yazar Cahit Sıtkı Tarancı'nın restore edilmiş evi de mutlaka görülmeye değerdir.

1527 tarihli Deliller Hanı, bir otele dönüştürülüp yenilenerek, Diyarbakır'da karavanların ticaretinin durduğu günlerin atmosferini yeniden yaratıyor. 

Şehir surlarının hemen dışında ve nehir kenarında olan Atatürk Köşkü, şimdi bir müze olarak hizmet vermektedir.

Şehrin güneyinde bulunan ve 1065 yılında inşa edilen Dicle Köprüsü’ne çıktığınızda, Dicle Nehri’nin ve şehir surlarının harika bir resmini çekebilirsiniz.

Neler yenir? 

Ayvalı kavurma

Ayvalı kavurma Diyarbakır'ın yöresel yemeklerindendir. Genellikle kuzu eti ile yapılan bu yemek, istek üzerine dana eti ile de yapılabilir. Ayva ve et kombinasyonu farklı bir tat ortaya koymaktadır ve baharatlarla zenginleştirilmiş harika bir yemektir.

Mumbar dolması

Mumbar dolması, Diyarbakır’a ait özel bir yemektir. Diyarbakır'ın yöresel lezzeti mumbar dolması, kuzu işkembe ile yapılır. İşkembeler, bir tencerede çok sayıda baharatlı harç ile doldurulduktan sonra pişirilir. Diyarbakır'da tadına bakılması gereken bir yemektir.

Duvaklı pilav

Duvaklı pilav, Diyarbakır'a ait yerel bir pilavdır. Pirinç, et, çeşitli baharatlar ve meyvelerden yapılan lezzetli bir pilavdır. Diğer pilavlardan oldukça farklı bir tada sahiptir. Baharatlar ve fındık farklı bir tat verir.
 

Yorumlar (0)