Fındığın yetiştirilme hikayesi, Ordu’da müzede aktarılacak!

Fındık yetiştirmenin hikayesi, Ordu’nun Altınordu ilçesinde canlanıyor. Yıllardır merak edilen ve endüstride önemli bir yeri olan tarım ürünü fındığın hikayesi, Ordu Fındığın Öyküsü Müzesi’nde hayat bulacak. Ayrıca fındık yetiştiriciliğiyle nam salan yörenin yaşam geleneği de müzede anlatılıyor.

SEYAHAT 28.03.2021, 17:13 29.03.2021, 13:18
Fındığın yetiştirilme hikayesi, Ordu’da müzede aktarılacak!

Küçükten büyüğe herkesin çok sevdiği kuru yemişlerden olan fındığın serüveni, bu kez hikayesel olarak canlı bir şekilde aktarılacak. Ordu’nun Altınordu ilçesinde “Ordu Fındığın Öyküsü Müzesi” kuruluyor! İlçede bulunan Selimiye Mahallesi'ndeki üç katlı tarihi Kahraman Sağra Konağı’nda kurulacak müze için öncelikle konak, restore edildi. Daha sonra ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da katkı vermesiyle beraber konağın müzeye dönüştürülmesine karar verildi.

Fındık üzerine tematik bir müze

Yöre halkının da destek verdiği müze projesi kapsamında, fındık tarımında kullanılan eşyalar ve yöresel giysiler de bir araya getirildi. Fındığın dikimi ve üretimi üzerine tematik oluşturulan müzede, fındığın hasat süreci, işlenmesi ve de nakliyesi üzerine yol aşamaları işlendi. Yerli ve yabancı turistlerin müzeyi gezmesiyle beraber Ordu’da fındık üretimine dair merak edilen her şey açığa çıkmış olacak. Gelecek yeni nesillere de aktarılması hedeflenen geleneksel fındık üretimi, endüstriyel tarımdaki yeriyle beraber ziyaretçilere anlatılması bekleniyor.

Ordu iline ciddi bir katkı sunuyor

Fındığa dair her şeyin sergilenmesini hedeflediklerini belirten Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, fındık üretimine dair merak edilen her şeyin bu müzede yer aldığını söyledi. Müzenin resmi bir şekilde açılışı için gün saydıklarını söyleyen Toparlak, atıl halde kalmış bir konağı müze haline çevirdikleri için duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gelecek yıllarda müzeyi geliştirmek için yeni materyaller düşündüklerini söyleten Toparlak, çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Müze için ilk çalışmalara 2017 yılında başladıklarını söyleyen Toparlak, o dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un girişimler yaptığını söyledi.

Dünyada fındık üretiminin önemli bir oranını Ordu ilinin tek başına karşıladığını belirten Toparlak, endüstriyel tarım ürünün ekonomiye ciddi bir şekilde katkı verdiğini söyledi. Fındığın bölge için kıymetli olduğunu söyleyen Toparlak, ürünün artık bir hafızası olduğunu ve müze girişimiyle beraber gelecek kuşaklara da aktarılabileceğini söyledi.

Yorumlar (0)