Faslı gezgin, kaykayıyla Türkiye’yi gezecek 

Faslı gezgin ve belgesel yönetmeni Osman Zolati, 24 Afrika ülkesini bisiklet ve kaykayıyla gezip 30 bin kilometre yol yapmasının ardından soluğu İstanbul’da aldı. Zolati, kaykayı ile Türkiye’yi gezmek üzere yola çıktığını belirtti. 

SEYAHAT 12.09.2021, 14:23 13.09.2021, 11:54
Faslı gezgin, kaykayıyla Türkiye’yi gezecek 

Üniversite eğitiminin ardından cebinde yalnızca 80 doları, bisikleti ve kaykayı olduğunu ve bunlarla Afrika’yı keşfetmek üzere yolculuğa çıktığını aktaran Zolati, Fas’tan Güney Afrika’ya kadar binlerce kilometrelik zorlu yolculukta bulunduğunu ve çektikleriyle belgesel düzenlediğini aktardı. 



“Afrika and I” isimli belgeseli topladı 

Afrika bölgesinde 30 bin kilometrelik yol yaptığını, yol boyunca çektikleri ve tanıştığı insanları bir araya getirerek “Afrika and I” isimli bir belgesel ürettiğini belirten Zolati, yeni projesi için İstanbul’da. 

İstanbul’a bir arkadaşının tavsiyesi ile geldiğini, şehirdeki ilk izlenimlerine göre “İstanbul’un hayat dolu ve çok yoğun” olduğunu aktaran Zolati, şehirdeki kültürel hareketliliğin oldukça yoğun olduğunu ifade etti. 



Yaklaşık bir sene sürecek tur başladı 

Kaykayıyla Karadeniz sahilleri boyunca gittikten sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ve sonrasında da İç Anadolu, Ege ve Akdeniz’i gezecek olan Zolati, 4 senede 24 Afrika ülkesi gezdiğini ve Türkiye’de de bir sene boyunca gezeceğini belirtti. 



“Afrika’nın medyada gösterilmeyen yüzünü gösterdim” 

Geçmiş deneyimleri ve İstanbul’daki bir iki günlük gözlemlerini Türk ajanslarına aktaran Zolati, şunları dile getirdi: “Üniversiteyi bitirdikten sonra kaykay ve bisikletimle yola çıktım. Belgesel için cebimde yalnızca 80 dolar vardı. Birçok zorlukla karşılaştık. Afrika hakkında bir belgesel çektim. Afrika’nın medyada gösterilmeyen yüzünü göstermek istedim ve bunu da başardım. Medyaya, normalde görmediğimiz pozitif tarafları gösterdim. Afrika hakkında bildiğimiz yalnızca açlık, hastalık ve savaş. Zenginlikleri, misafirperverliği, kültürel çeşitliliği, özgürlüğü ve zengin müzik kültürü ise bilinmiyor. Senegal dediğimizde misafirperverlik, Fildişi Sahili dediğimizde dans ve müzik kültürü aklımıza gelmeli. Herkes sokaklarda dans ediyor. Etiyopya ise zengin kültürü, lezzetli yemekleri ve eski kentleri ile ortaya çıkıyor. Güney Afrika’da bambaşka bir yüz var. Her ülkenin kendine özgü güzelliği bulunuyor. Ben bunları göstermek istedim.” 



“İstanbul oldukça zengin ve yoğun bir kültüre sahip” 

Zolati: “Çektiğim Afrika belgeseli pek çok platformda paylaşıldı ve çok fazla beğeni topladı. Bu belgeselle insanların hayalleri ne kadar zor olsa da onlara ilham kaynağı olacağını gösterdim. İstanbul’a yeni geldim fakat kültürel dokusu beni derinden etkiledi. Kaykayla uzun bir Türkiye yolculuğuna hazırım. İstanbul oldukça zengin ve yoğun bir kültüre sahip. Çok yoğun. Burada herkes sokakta ve her yerde turist var. Kültürel çeşitlilik ise harika. Afrika, Asya ve Avrupa’dan birçok insan var. Burada milyonlarca insan yaşıyor. Yemekleri çok lezzetli. Türkiye’deki her şey, diğer ülkelerdekilerden oldukça farklı. Özellikle kültür ve yemek yönünden çok farklı. Yolculuk boyunca da yeni şeyler keşfedeceğimden eminim.” 


 

Yorumlar (0)