Erzurum: Kış sporu severleri için vazgeçilmez adres

Erzurum, kaliteli kar tesisiyle ince karla kaplı dik yamaçlarda sekiz ay boyunca kayak yapmak isteyen kış sporu sevenler için bir sığınak gibidir.

SEYAHAT 28.11.2019, 16:25
Erzurum: Kış sporu severleri için vazgeçilmez adres

Doğu Anadolu'nun en büyük şehri olan Erzurum, 1950m yükseklikte yüksek bir plato üzerine yayılmıştır. Muhteşem dağ manzarasından geçen bir yol, Erzurum'a sadece 6 km uzaklıktaki Palandöken kış sporları beldesine götürür. Bu nedenle, uzman kayakçılar için favori uğrak yeridir. Otellerin yanı sıra en uzun kayak pisti ve Türkiye'nin en iyi kar tesisi burada bulunmaktadır.

Havaalanına en yakın kayak merkezlerinden biridir; uçak indikten sonra sadece beş dakika sonra ulaşabileceğiniz tesis, İsviçre Alpleri ile eşit kalitede kabul ediliyor.

Türkiye'nin en iyi kayak tesisinin keyfini sürebilirsiniz

Palandöken, kış sporları severlere birçok fırsat sunuyor; ilk kar Kasım ayında düşüyor ve Haziran ayına kadar sabit kalıyor. Kayakçılar için büyük bir tehlike olan sis, Erzurum’da kolay kolay karşınıza çıkmaz. Hava her daim açıktır ve kayak severler için çarpıcı bir manzara sunuyor. Ayrıca stres ve günlük yaşamın baskılarını da unutmak için ideal bir yerdir.

Büyüleyici manzarası ile ziyaretçilerini şaşırtıyor

Erzurum'a 120 km uzaklıktaki Artvin ve Karadeniz'e doğru uzanan camsı Tortum Gölü, belki de Türkiye'nin en sakin ama en gösterişli manzarasıdır. Daha sonra Erzurum'un kuzeyinde sizi daha neşeli bir havaya sokacak Tortum Şelalelerini de görebilirsiniz.

Erzurum sokaklarının mimarisi

Arkeoloji Müzesi'ndeki koleksiyon, kentin tarihi ve antik kökenlerinin çoğunu ortaya çıkarsa da, kentin geçmişini en iyi yansıtan unsur Erzurum mimarisidir. Surlar ve kale, Bizans egemenliğinin rüzgarının bir zamanlar bu bölgelere yayıldığını hatırlatıyor. Büyüleyici Selçuklu binaları özel bir önem taşımaktadır.

Tarihi dokusu ile geçmişi yaşatıyor

Ulu Camii, Melik Nasreddin Mehmet (Kızıl Aslan Mehmet) tarafından 1179 yılında yaptırılmıştır ve sıra dışı bir forma sahiptir. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından 1253 yılında yaptırılan çift Minareli Medresesi veya İlahiyat Koleji, görkemli çift minarelerinin ayrıntılı taş oymalarıyla ziyaretçileri şaşırtıyor. Çift Minareli Medresesi'nin arkasında üç Kümbetler, en dikkat çekici olanı da Emir Saltuk olan üç mezardan oluşan bir grup duruyor. 

Sultan Alaeddin Keykubat'ın kızı için yaptırılan türbe olan 13. yüzyıl Hatuniye Türbesi bulunmaktadır. 13. yüzyıldan kalma Yakutiye Medresesinin güzel ve zengin çinili minaresi Selçuklu mimarisinin bir başka yönünü ortaya çıkarmaktadır. Erzurum'daki Osmanlı yapılarını da görebilirsiniz; büyük Mimar Sinan, Lala Mustafa Paşa Camii ile şehre damgasını vurdu. Yakınlarda Atatürk'ün kaldığı ve ulusal kongreyi düzenlediği Atatürk Evi Müzesi duruyor.

Şehir etrafında dolaşırken, Erzurum Oltu Taşı adlı yerel kara taştan yapılmış en iyi mücevher koleksiyonunu görmek için Taşhan'a (Rüstem Paşa Kervansarayı) uğrayabilirsiniz.

Yorumlar (0)