En çok turist alan ülkeler açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?

Koronavirüs salgını döneminde faaliyete sokulan “Güvenli Turizm Sertifikasyonu” sistemi ile turizmde farklı bir noktaya gelen Türkiye, dünya üzerinde en fazla turistin ağırlandığı 3'üncü ülke oldu.

SEYAHAT 26.12.2022, 13:36 27.12.2022, 12:58
En çok turist alan ülkeler açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?

En fazla turist alan ülkeler belirlendi. Türkiye bu listede üçüncülüğü elde ederken birincilik Fransa’ya gitti. Dünya Turizm Örgütü'nün 2022 senesinin 9 aylık turizm verileri inceleyen Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, 2019 yılına kıyasla büyük bir artış yaşandığını ifade etti.

9 aylık veriler incelendi

Dünya turizm listesinde bu sene büyük değişiklikler yaşandığını aktaran Yavuz, koronavirüs sürecinde ilk 10'da bulunan bazı ülkelerin dışarıda kaldığını ifade etti.

İtalya’nın listedeki yerini Türkiye'nin aldığını aktaran Yavuz, “Henüz kesin rakamlar açıklanmadı. Ancak 2022 Ocak-Eylül ayları arasında UNWTO ülkelerine giden turist rakamlarının 2019'a kıyasla oranları paylaşıldı. 9 ay bazında elde edilen veriler, sene sonuna kadar bir fikir oluşturması noktasında önemli. İncelememin temelini netleştirilmiş bu resmi rakamlar oluşturuyor. Mevcut durumda açıklanmamış olan ekim-kasım-aralık aylarını topladığım veriler ile aynı oranlar üzerinden hesapladım ve sene sonu simülasyonunu meydana getirdim.” diye konuştu.

"Salgın, dünya turizmini 10 sene geriye götürdü"

Bu sene dünya genelinde koronavirüs sebebiyle görülen kaybın yüzde 70'ten yüzde 30-35'e kadar düştüğüne işaret eden Yavuz, “Bu sene içerisinde ortalama 1 milyar insan seyahat gerçekleştirdi. 2021 yılında 447 milyon, 2020 senesinde ise 409 milyon turist seyahat etti. 2022’de söz konusu iki senenin toplamından daha fazla insan farklı ülkelere gitti. Salgın, dünya turizmini yaklaşık 10 sene geriye götürdü” dedi.

İlk üç belirlendi

Türkiye'nin pandemi öncesindeki rakamlara ulaştığını ifade eden Yavuz, “Türkiye ile beraber Yunanistan ve Portekiz tek haneli düşüşler ile seneyi bitiren ülkelerden oldu. İtalya yaklaşık yüzde 20 oranında bir kayıpla listedeki üçüncülüğü Türkiye'ye verdi. Türkiye 2021 senesinde yaklaştığı İtalya'yı, 2022'de geçebildi. Bu verilere göre, bu senenin en fazla turist ağırlayan 3 ülkesi Fransa, İspanya, Türkiye şeklinde sıralandı. Yunanistan ve İsrail, liste içerisinde ilk defa 10’a girdi.” diye konuştu.

“Gurur verici bir sonuç”

UNWTO tarafından paylaşılan veriler ışığında ilk 10 ülkeyi belirleyen Yavuz, “82 milyonla Fransa, 74 milyonla İspanya, 51 milyonla Türkiye, 50 milyonla İtalya, 50 milyonla ABD, 40 milyonla Meksika, 29 milyonla Yunanistan, 28 milyonla İngiltere, 27 milyonla İsrail, 25 milyonla Almanya. Salgın birden fazla ülkenin turizminde büyük hasarlar oluştururken, Türkiye'nin hem salgın öncesine döndü hem de ilk 3'e girdi. Bu sonuç oldukça gurur verici” dedi.

Yorumlar (0)