Dünyanın en iyi köylerinden biri Türkiye'de

İzmir'e bağlı Ödemiş ilçesindeki Birgi Mahallesi'nin, merkezi İspanya'nın başkenti Madrid'de yer alan BMDTÖ'nün (Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü) duyurduğu '2022 Dünyanın En İyi Köyleri' listesine girmesi mutlulukla karşılandı.

SEYAHAT 22.12.2022, 18:25 23.12.2022, 17:02
Dünyanın en iyi köylerinden biri Türkiye'de

Milattan evvel 750'den beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı kaydedilen Birgi, Aydınoğulları döneminden kalma mimari dokusuyla her sene binlerce ziyaretçiyi konuk ediyor. Birgi, Bizans, Roma, Bergama, Pers, Lidya ve Frig dönemlerinden de izler taşıyor.

Mahalledeki konaklar, film setleri için de ev sahipliği yapıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012 senesinde alınan Birgi'nin, bu yıl için hazırlanan listede ise dünyanın en iyi 32 köyünden biri olarak seçilmesinin köyün bilinirliğine katkı sunacağı düşünülüyor.



Yöre sakinleri mutlu

Birgi'de ikamet eden Ercüment Urgancı (62), basın mensuplarına, Birgi'nin burada çekilen film ve diziler sayesinde son dönemlerde daha fazla tanındığını aktardı.

Bölgelerinin özellikle turizmde hak ettiği yere ulaşması için daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiğine işaret eden Urgancı, "Sürdürülen restorasyon faaliyetleri sayesinde tarihi doku gün yüzüne çıktı, bunda emeği geçen herkese teşekkürler. Dünyanın en iyi köylerinden biri olması ise ayrıca bizi mutlu etti. Bu durum turizme katkı sağlayacaktır. Böyle yerlerin değerini bilmemiz lazım." diye konuştu.



"Bu tarihi yeri herkes görmeli"

Birgi'de kafe işleten Gülsüm Gök ise mahallenin her yönüyle çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

Birgi'nin BMDTÖ'nün duyurduğu listede bulunmayı hak etmesinden dolayı duyduğu mutluluğu ifade eden Gök, şöyle devam etti:

"Buranın komşuluğu, insanı, meyvesi çok güzel. Doğal güzellikleri ve kültürüyle birlikte dünyanın en iyi köylerinden biri oldu. Hem onurlu hem mutluyuz. Burada üç saat uyumak yeterli, kısa sürede dinlenebiliyorsunuz, vücudunuz dinç bir şekilde kalkıyorsunuz. Bu kararla birlikte mahallemizin tanınırlığı daha da artacaktır. Bence herkes gelmeli, bu tarihi yeri herkes görmeli."



Bağımsız danışma kurulu tarafından belirlendi

BMDTÖ, aralarında çevresel, sosyal, ekonomik sürdürülebilirlikle doğal ve kültürel kaynaklara sahip olması ve tüm bunların korunup tanıtılmasının da olduğu dokuz ayrı kritere göre belirlediği listeyi 20 Aralık'ta bildirmişti. 20 mensuptan oluşan bağımsız bir danışma kurulu tarafından belirlenen listede Birgi, dünyanın 32 köyünün bulunduğu listede kendine yer bulmuştu.

Ödüllerin 27-28 Şubat 2023'te Suudi Arabistan'ın El-Ula şehrinde düzenlenecek merasimle sunulacağı kaydedilmişti.

Yorumlar (0)