Dünyada üçüncü, Türkiye’nin ise en büyüğü: Altınbeşik Mağarası…

Dünyadaki üçüncü, ülkemizin ise en büyük yeraltı gölü mağarası olan Altınbeşik Mağarası, tekrar ziyaretçileriyle buluştu.

SEYAHAT 12.07.2021, 15:40 13.07.2021, 11:04
Dünyada üçüncü, Türkiye’nin ise en büyüğü: Altınbeşik Mağarası…

Mevsim geçişleri, yağış sebebiyle kaya ve taş düşme tehlikesinin olduğu gerekçesiyle 1,5 sene önce ziyarete kapatılmış olan dünyada 3’üncü, Türkiye’de ise en uzun yeraltı gölü mağarası tekrar ziyaretçilerle buluştu.

Türkiye’deki en büyük yeraltı gölü mağarası olan Altınbeşik Mağarası, Bakanlık ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’yle İbradı Belediyesi’nin arasında yapılan protokol 5+5 sene olarak İbradı Belediyesi’nce işletiliyor.

Antalya İbradı’da ülkemizin en büyük, dünyada ise üçüncü büyük yer altı gölü olan Altınbeşik Mağarası, her mevsimde yabancı ve yerli turistlerin ilgi odağı halinde.

Dikitler ve sarkıtlarla görülmeye değer manzaralar veren Antalya Altınbeşik Mağarası içindeki gölet oluşumları ve beyaz renkli travertenleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Kimi yerlerde su derinliğinin 40 metre olduğu mağaraya gelen turistlerce kiralanan botlarla görme olanağı var.

Alman turist Sabine Sehmeissmer mağarayı ziyaret ettiğinde, mağaranın büyüklüğü ve gösterişi karşısında oldukça etkilendiğini, ülkemizin güzelliğinin bilinenden daha da büyük olduğunu kaydetti.

Ziyaretçilerden Şaban Tıraş ilk kez geldiği mağaradan etkilenilmemesi durumunun mümkün olmadığını ifade etti.

Nevşehir’den Altınbeşik Mağarası’na 5 sene önce gelen Ebru Adıyaman, üçüncü defa yeniden Altınbeşik Mağarası’nı ziyaret ettiğini kaydetti. Adıyaman açıklamasında, “Nevşehir’de turizm işiyle meşgulüm. 3 sene önce burayı ikinci defa ziyaret etmiştim. Tekrar bu eşsiz güzelliği görmek için geldim. Torosların eşsiz güzellikleri köyleri ve bol yeşil oksijeniyle biliyoruz. Ancak Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise üçüncü gölüne yeniden geldim ve burası eşsiz bir güzellik. Müthiş bir mavi rengi var. Pamukkale gibi bir harika.

Mağaranın içine girilmesinin ardından sessizlikle muhteşem bir görüntü ve huzur var. Herkesin buraya gelmesini istiyorum. Çünkü, Toroslar yalnızca yeşilden meydana gelmiyor. Bota biniyorsunuz. İçeride muhteşem bir gezinti yapıyorsunuz ve oldukça serin. Bu muhteşem güzellik anlatmakla bitirilecek gibi değil.” şeklinde konuştu.

Antalya İbradı sınırlarında yer alan Altınbeşik Mağarası milyonlarca senelik sürecin izlerini taşıyor.

İbradı ilçesine 13,5, Ürünlü’ye ise 4 km uzaklıkta bulunan 2 bin 500 metre uzunluğundaki Altınbeşik Mağarası, içerisinde bulunan dikitler ve sarkıtlarla görülmeye değen bir doğa harikası.

Dünyadaki üçüncü en büyük, ülkemizin ise en büyük yer altı gölüne sahip olan denizden 450 metre yükseklikteki Altınbeşik Mağarası ismini üst kısmında bulunan Altınbeşik Tepesi’nden alıyor.

1966 senesinde Türkiye Speleoloji Derneği Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. Temuçin Aygen’in keşfedilip, 1994 senesinde ise milli park olarak ilan edildi.

Yorumlar (0)