Dünya yeni bir küresel seyahat krizinin eşiğinde mi?

Korona virüs pandemisi dünya ülkelerini etkisi altına alırken, ülkeler turizmi yeniden canlandırmak için yoğun mesai harcıyor. Ancak virüsün geliştirildiği aşının üretimi ve dağıtımı aşamasında yaşanan problemler, yeni bir seyahat kısıtlamasının nedenine yol açabilir.

SEYAHAT 19.03.2021, 14:14
Dünya yeni bir küresel seyahat krizinin eşiğinde mi?

2020 yılının mart ayında korona virüs pandemisinin dünya çapında seyahati durdurdu. Öte yandan havayolu trafiği 2020 yılının nisan ayında 2019 yılının aynı ayına göre yüzde 96 oranında azaldı.

Covid-19 aşısının üretiminin ve dağıtımının belli bir aşamaya gelmesi 2021 yılının yaz ayları için sektöre umut oldu. Ancak, aşı sıkıntıları süreci bir kez daha zora soktu. Şuanda ise çoğu ülke, farklı çözüm yolları bularak seyahat krizini aşmayı umuyor.

Çin

Korona virüsün ilk görüldüğü ülke olan Çin, aşı pasaportunu gündemine aldı. Ülkenin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada, ilgili pasaportta aşı ve Covid-19 virüs testi bilgilerinin yer alacağı ifade edildi.

ABD

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise henüz aşı pasaportuna yönelik bir çalışma söz konusu değil. Öte yandan bazı eyaletler de aşı kartı talep ediyor. 

İngiltere

İngiltere, Avrupa ülkelerine nazaran aşılama daha başarılı bir görünüm sergiliyor. Öte yandan İngiltere’de ‘aşı pasaportu’na yönelik resmi bir yapılmadı. 

Avrupa

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin seyahatlerinde kullanabileceği aşı sertifikasını yaza kadar uygulamaya çalışan AB Komisyonu, bulunla ilgili bir yasal düzenleme de hazırladı. 

Kuzey Avrupa

Turizmi hareketlendirmek için ‘dijital aşı sertifikaları’ dağıtacaklarını duyuran Danimarka ve İsveç, bu sertifikaya sahip olan kişilerin iş seyahatlerine ve restoranlara gidebileceğini açıkladı.

Avrupa Birliği ülkeleri uzlaşma sağlayamadı

Son açıklanan rakamlara göre Avrupa nüfusunun sadece yüzde 3,5’i aşılandı. Aşıların ne kadar koruyucu olduğunun henüz tam olarak bilinmediğine işaret eden Fransa Sağlık Bakanı Veran, bu tartışmanın birkaç ay sonra yapılması gerektiğini söyledi.

Dünyanın yüzde 1,93'ü aşılandı

10 Şubat tarihi itibariyle dünya genelinde 151,5 milyon kişi korona virüs aşısı oldu. Bu rakam bize, dünyanın yalnızca yüzde 1,93’ünün aşıyla buluştuğunu ifade ediyor.

DSÖ şimdilik pasaporta karşı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de aşı sertifikası gibi bir uygulamaya şimdilik karşı olduklarını bildirmişti. 
 

Yorumlar (0)