"Dünya Kenti" Ani Ören Yeri’ne turist akını

Ankara'dan başlayan Turistik Doğu Ekspresi ve Doğu Ekspresi Kars'ta sonlanıyor. Turistler tarafından tercih edilen kentte Ani Ören Yeri, buzla kaplı Çıldır Gölü, müzeler ve tabyalar ziyaret ediliyor.

SEYAHAT 29.01.2023, 17:43
"Dünya Kenti" Ani Ören Yeri’ne turist akını

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Kars'taki Ani Ören Yeri, okulların tatil olması ile beraber en kalabalık zamanlarını yaşıyor.

Müslümanlar ve Hristiyanlar bir arada

Kars'ta bulunan Arpaçay nehrinin geçiş yaptığı vadide bulunan, 884-1045 seneleri arasında Bagratlılar, 1045-1064 seneleri arasında ise Bizanslıların idare ettiği Ani, 16 Ağustos 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından ele geçirildi.

100 hektar kadar bir bölgeye inşa edilen, tarih boyunca Bagratlı Hanedanlığı, Bizans, Büyük Selçuklu, Gürcü Krallığı, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlı Devleti'nin yaşam sürdüğü Ani Ören Yeri'nde geçmiş dönemlerde Müslümanlar ve Hristiyanların bir arada yaşadığı bölgelerden oldu.

Birden farklı isimle anılıyor

Bu durumdan ötürü "Dünya Kenti", "40 Kapılı Şehir", "Binbir Kilise" ve "Medeniyetler Beşiği" şeklinde de isimlendirilen Ani'de katedral, kilise ve cami gibi dini yapıların dışında kültür hazinesi olarak görülen birden fazla tarihi yapı yer alıyor.

Yorumlar (0)