Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Kemaliye, nüfusunun 10 katı ziyaretçi ağırladı 

Doğa ve tarihin birbirine karıştığı adrenalin sporlarının başkenti Kemaliye, ilçe nüfusunun 10 katı kadar ziyaretçiyi yaz döneminde ağırladı. Eski adı “Eğin” olan Kemaliye, Türkiye’nin en gözde turizm mekanları arasına adını altın harflerle yazdırdı. 

SEYAHAT 15.09.2021, 12:39
Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Kemaliye, nüfusunun 10 katı ziyaretçi ağırladı 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Erzincan Kemaliye hem temiz doğası hem de binlerce senelik tarihiyle kalıcı listeye girmeye hazırlanıyor. Yaz döneminde yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan Kemaliye, milattan önce 3 binli senelere dayanan tarihi Karanlık Kanyonu ile Roma, Bizans, İlhanlı, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu izlerini taşıyor. 



“Cennet gibi güzel bahçe” 

“Cennet gibi güzel bahçe” anlamına gelen “Eğin” ismiyle tarih kitaplarında yer alan Kemaliye, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği direniş örneği ve vatandaşlarının orduya verdiği destek vesilesiyle Mustafa Kemal Atatürk tarafından tekrar isimlendirildi. Atatürk’ün kendi isminden esinlenerek verdiği “Kemaliye” ismi, bölgenin, onlarca senedir boynunda taşıdığı incisi niteliğinde.  



Yaz döneminde 48 bin turist ağırladı 

Erzincan’ın 194 kilometre uzağında bulunan, doğusunda Tunceli, batısında Sivas, güneyinde Malatya ve Elazığ merkez ile çevrili olan Kemaliye, özellikle yaz aylarında her sene, bir önceki seneden daha fazla turisti ağırlıyor. 4 bin 844 nüfusu bulunan ilçeyi bu sene 48 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. 

35 kilometre uzunluğunda olan, yemyeşil nehir tabanı ile vadi kenarı arasındaki kot farkı bin metreye kadar çıkan, bu haliyle de dünyadaki en derin 5 kanyondan biri olan Karanlık Kanyonu; farklı boyutlardaki toplam 38 tüneli ve dünyanın “en tehlikeli yolları” kategorisinde bulunan sert kayalar oyularak inşa edilmiş Taş Yol ile turistlerin gözdesi olan Kemaliye, özellikle Türk kültürü açısından eşsiz öneme sahip. 

İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Dilli Vadisi ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ilçe, Erzincan’ın muhakkak görülmesi gereken güzellikleri arasında yer alıyor. Adrenalin sporlarının başkenti olma özelliği taşıyan Kemaliye’de son dönemlerde reklam, dizi ve film çekimleri de artmış durumda.  



Erzincan’ın en ünlü ilçesi 

Kemaliye, Erzincan’ın dokuz ilçesinden en ünlüsü konumunda hatta öyle ki “Erzincan’ın incisi” olarak tanımlanıyor. Kemaliye’de dünyanın en zorlu yollarından biri, Amerika’daki Büyük Kanyon’dan sonra da dünyanın en büyük ikinci kanyonu yer alıyor. Türkiye’de bir ilk olarak Kemaliye Karanlık Kanyon’da gerçekleşen ve adrenalin tutkunlarının nefesini kesen “base jump” atlayışları, 2009 senesinden bu yana her yılın belirli dönemlerinde aralıksız yapılmakta ve yurt dışından pek çok sporcuyu ağırlamaktadır. 

Yorumlar (0)