Doğa harikası Azap Gölü’nde ekoturizm heyecanı!

Aydın’ın Söke ilçesine yaklaşık 29 kilometrelik bir mesafede bulunan Azap Gölü, milyonlarca kuş türüne ev sahipliği yapmasının yanı sıra, daha önce kurumuş ve yeniden sulak bir alana dönüşmüştü. Şimdilerde ise ekoturizm için heyecan yaşanan gölde, av yasağıyla beraber canlı türlerinde artış olması beklenmekte.

SEYAHAT 21.03.2021, 10:45 22.03.2021, 09:41
Doğa harikası Azap Gölü’nde ekoturizm heyecanı!

Aydın il merkezine yaklaşık 160 kilometre uzaklıkta bulunan ve Söke ilçesine ise 29 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan Azap Gölü’nde yeniden hareketlilik başladı. Yaklaşık 13 yıl önce kuruyan göl, tekrar oluşmaya başlamış ve "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan"  statüsünü almıştı.  Bünyesinde bir çok kuş türüne ev sahipliği yapan ve Ekoturizm anlamında yeniden çalışmalar başlayan gölde, av yasağının da başlamasıyla beraber canlı türlerinde yeniden bir artış yaşanması bekleniyor.

Her mevsim farklı bir doğal güzellik

Söke ilçesine bağlı olan Avşar ve Yeşilköy Mahalleleri arasında bulunan Azap Gölü, ekoturizm için uzmanlar tarafından incelenmeye başlandı. Göl için bir Yönetim Planı hazırlayan uzmanlar, bu plan için korunma ve kullanma dengesiyle beraber göl çevresinde yaşayan halkın yaşamını da gözetti. Azap Gölü, bünyesinde nesli tükenme tehlikesinde bulunan yaz göçmeni leylekler, tepeli pelikanlar, saz kedisi, yırtıcı kuşlar ve su kuşları gibi canlı türlerini de bulunduruyor. Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü,  gölün doğal bir peyzaja sahip olduğunu her mevsim farklı bir doğal güzelliğini gösterdiğini ve eko turizm faaliyetleri için bulunmaz bir alan olduğunu kaydetti.

Ekosistemle beraber istihdam da sağlanacak

Çevresinde Myus Antik Kenti gibi tarihi bir alan da bulunduran göl hakkında Sürücü, kuş gözlemcileri içinde bulunmaz bir alan olarak dikkat çekmeye başladığını belirtti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü ile beraber gölde av yasağının da başladığını söyleyen Sürücü, Mahalli Sulak Alan Komisyonu Kararı ve Tepeli Pelikan Tür Eylem Planı kapsamında bu kararın alındığını ve bununla beraber canlılarda, özellikle kuş türlerinde ciddi bir artış olmasını beklediklerini belirtti. Ekoturizm faaliyetleri hakkında ise Sürücü,  göl bölgesinde yaşayan yöre insanlarına da yeni iş imkanları ve istihdam sağlayacağını belirtti. Ayırca yavaş yavaş turizme de kazandırılması hedeflenen Azap Gölü çevresindeki genç göçün de engellenmesi sağlanacak.

Yorumlar (0)