Diyarbakır’ın Çınar ilçesi, kültürel ve doğal zenginlik içerisinde!

Diyarbakır’ın leziz tarih kokan ilçesi Çınar, güzellikleriyle dikkat çekiyor. Mezopotamya’nın ‘altın üçgeni’ nin ortasında olan ilçe, kültürel ve doğal zenginliğiyle turistlerin ilgi odağı oluyor.

SEYAHAT 05.01.2021, 11:27 05.01.2021, 17:42
Diyarbakır’ın Çınar ilçesi, kültürel ve doğal zenginlik içerisinde!

Diyarbakır il merkezine yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta ve turizm merkezlerinin güzergahında bulunan Çınar ilçesi, tarih kokan güzellikleriyle ilgi çekiyor. Mezopotamya’nın ‘altın üçgeni’ olan turizm güzergâhının ortasında yer alan tarihi ilçede;  bin yıllık Zerzevan Kalesi, volkanik mağaralarla dolu "Lav Yolu", bir sürü şelale bünyesinde bulunduran Karasu Çayı ve restore çalışmaları süren Güzelşeyh Kasrı ile Çınar, adeta kültüre turizmin cenneti haline geliyor.

Tarihi yaklaşık 3 bin yıla dayanan Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanımış ve 60 dönümlük bir arazi üzerine konumlandırılmıştır. Yer altı tapınağı Mithras'ın burada bulunmasıyla zenginliği bollaşan kalenin, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi için ürütülen çalışmalar da olumlu sonuç verdi. Kaleyi 2019 yılında 69 bin yabancı turist ve 350 bin civarında yerli turist ziyarette bulundu.

Lav Yolu için, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne başvurulacak

Çınar  Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, Çınar’ın kültürel anlamda daha da tanınması için çeşitli projeler üzerine çalıştıklarını belirtiyor. Bölgenin Mezopotamya’nın ‘altın üçgeni’ olarak adlandırılan bölgenin tam ortasında olmasına dikkat çeken Büyüknalçacı, bu potansiyelin değerlendirilmesinin gerekliliğine işaret etti. Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'nın tam orta noktasında yer alan ilçede, ayrıca at yarışlarının yapıldığı hipodrom da bulunuyor. 



Büyüknalçacı ayrıca Karacadağ eteklerinde volkanik püskürme sonucu oluşan bir Lav Yolu olduğuna da dikkati çekti. Amaçlarının bu alanın bir jeopark olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer almasını sağlamak istediklerini belirtti. Bölgenin yöresel ürünlerinden Karacadağ pirincini de tanıtmak istediklerini belirten Büyüknalçacı, dünyaca ünlü şeflere ve mutfaklara göndermek istediklerini söyledi. Büyüknalçacı ayrıca, 3 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığınca başlatılan menengiç ağaçlarına fıstık aşısı çalışmalarının başarılı olduğunu ve üretime başlanacağını da sözlerine ekledi.
 

Yorumlar (0)