Çeşme Kalesi nerede? Çeşme Kalesi hakkında kısa bilgi

Çeşme Kalesi hakkında kısa bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler, Çeşme Kalesi nerede? sorusunun yanıtını arıyor. Peki Çeşme Kalesi kim yaptı? Çeşme Kalesi özellikleri nelerdir? Çeşme Kalesi giriş ücreti 2022 ne kadar? İşte detaylar...

SEYAHAT 07.11.2022, 12:19 08.11.2022, 14:55 Hakan Öksüz
Çeşme Kalesi nerede? Çeşme Kalesi hakkında kısa bilgi

Çeşme Kalesi hakkında bazı merak edilen bilgileri derledik. Çeşme Kalesi nerede? sorusunu yanıtladığımız yazıda, Çeşme Kalesi hakkında kısa bilgi verdik. Çeşme Kalesi özellikleri ve Çeşme Kalesi giriş ücreti 2022 gibi konular da merak ediliyor.

Çeşme Kalesi nerede?

Çeşme Kalesi nerede? sorusunun yanıtını merak eden tarih tutkunları, kaleyi ziyaret etmek için internetten araştırma yapıyor. Çeşme Kalesi, İzmir ilinin batı bölgesinde bulunan Çeşme ilçesinde yer almaktadır. 

Çeşme Kalesi hakkında kısa bilgi

Çeşme Kalesi hakkında kısa bilgi verelim. Türkiye'nin en fazla ziyaretçi çeken tarihi yapılarından biri olan Çeşme Kalesi, 2. Bayezid döneminde 1508 yılında döneminde yaptırılmıştır. Aydın Valisi Mir Haydar, bu tarihi kaleyi Ahmet oğlu Mehmet isimli mimara yaptırmıştır. Kale, 4 burçlu olacak şekilde inşa edilmiştir. Yapıldığı ilk dönemlerde denizin kenarında olan Çeşme Kalesi, daha sonra yapılan doldurmalarla birlikte denizden uzaklaşmıştır.

17'nci yüzyılda gerçekleşen deniz savaşları nedeniyle hasar gören kale, 18'inci yüzyılda yapılan restorasyonlar sayesinde ayakta kalabilmiştir. Çeşme Kalesi, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Kalenin içinde yer alan Çeşme Arkeoloji Müzesi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İstanbul Topkapı Müzesi'nden buraya 1965 yılında silahlar getirilmiş ve burası 1984'e kadar "silah müzesi" olarak kullanılmıştır. Nemden dolayı silahların oksitlenmesi, bu uygulamaya son vermiştir. Buradaki silahlar, İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ödemiş Müzesi'ne götürülmüştür.

Ildırı'da bulunan Erythrai Antik Kenti'nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserler, Çeşme Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Çeşme Kalesi, UNESCO tarafından 2020 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır.

Çeşme Kalesi kim yaptı?

Çeşme Kalesi kim yaptı? sorusunun yanıtı aranıyor. Cenevizliler tarafından deniz ticareti güvenliğini sağlamak için inşa edildiği söylenen Çeşme Kalesi, günümüzdeki görünümüne 2. Bayezid döneminde kavuşmuştur. Kalenin büyütülmesi için yapılan çalışmaların 1508-1509 yıllarında gerçekleştirildiği düşünülmektedir. Çeşme Kalesi, Aydın Valisi Mir Haydar tarafından yaptırılmıştır. Kalenin yapımında göre alan kişi ise Ahmet oğlu Mehmet adlı mimardır. 

Çeşme Kalesi özellikleri

Çeşme Kalesi'ni ziyaret edenler, kalenin özellikleri hakkında bilgi topluyor. Çeşme Kalesi özellikleri ile ilgili yapılan araştırmalarda doğru ve yanlış bilgiler birbirine karışabiliyor. Çeşme Kalesi özellikleri hakkında doğru bilgileri bu yazıda derledik. Kesme taştan yaptırılan kalede Ceneviz ve Osmanlı mimarisinin özellikleri göze çarpmaktadır. Batısında deniz bulunan kalenin diğer üç kısmında hendekler kazılmıştır. Ana giriş kapısı güney cephesinde bakan kale, savunmayı kolaylaştırmak için kayalık yamaç üzerinde inşa edilmiştir. 

Çeşme Kalesi giriş ücreti 2022

Peki Çeşme Kalesi giriş ücreti 2022 yılında ne kadar oldu? Çeşme Kalesi giriş ücreti 2022 yılında 50 lira olmuştur. Müzeye giriş ücreti ise 8 liradır. Çeşme Kalesi haftanın her günü ziyarete açıktır. 1 Nisan ile 31 Ekim arasındaki yaz döneminde Çeşme Kalesi, saat 08.00-19.00 arasında ziyaret edilebilir. 31 Ekim-1 Nisan arasındaki kış döneminde ise kale, saat 08.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açık tutulmaktadır. 

Yorumlar (0)