Çanakkale gezi rehberi: Çanakkale'de gezilecek yerler...

Çanakkale, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda hayati bir öneme sahip ve günümüze dek gelen binlerce yıllık zengin bir tarihe sahiptir. Ege ve Marmara sınırları içinde bulunan şehir, Çanakkale Savaşı’nın yaşanmış olduğu alanlarda kurulmuş olan tarihi arkları, anıtları ve birbirinden güzel müzeleriyle her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bu yazımızda Çanakkale ilinde gezilecek yerleri sizlerle paylaşacağız.

SEYAHAT 05.09.2022, 15:02 05.09.2022, 17:25
Çanakkale gezi rehberi: Çanakkale'de gezilecek yerler...

Tarih boyunca özellikle stratejik konumu dikkate alındığında büyük bir öneme sahip olan Marmara Bölgesi’nde yer alan Çanakkale, tarihimizde de Çanakkale Savaşı’ndan dolayı ayrı bir öneme sahiptir. Bu şehrimiz günümüzde tarihi değerleriyle birlikte zengin bitki örtüsü ve önemli destinasyonlarıyla her sene yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlamaktadır.

Bu yazımızda Çanakkale ilinde gezilecek yerleri sizlerle paylaşacağız. Önce Çanakkale’nin ilçelerini kısaca hatırlayarak başlayalım:

Çanakkale ilçeleri

Ayvacık

Çanakkale’nin şehir merkezine yaklaşık olarak 70 kilometre mesafede yer alan Ayvacık, Kaz Dağı’na sırtını yaslamaktadır ve burada yaşayan halk geçimini hayvancılık ve ormancılık ile sağlarken sahile yakın kesimlerin temeldeki geçim kaynağı ise turizmdir.

Ayvacık’ta yer alan ve geçmişi Milattan Önce 6. yüzyıla uzanan Assos Antik Kenti, doğal güzellikleriyle çevrili olan Mıhlı Şelalesi’yle bölge halkının geçmişine dair bilgiler edinilebilecek Köyden Kente Teknoloji Müzesi, buranın doğal ve tarihi güzelliklerinin keşfedilebileceği önemli yerler arasındadır.

Çanakkale şehrinin Ayvacık ilçesinin denize kıyısı bulunmaktadır ve burada yer alan popüler plajlar arasında ise Kadırga Plajı, Gürpınar Plajı ve Sivrice Plajı yer alır.

Bayramiç

Çanakkale’nin merkezine yaklaşık olarak 70 kilometre mesafede yer alan Bayramiç’in yarısından çoğu ormanlarla kaplıdır ve buradaki halk geçimini zeytin yetiştiriciliği ve el dokumacılığı ile sürdürmektedir.

Bayramiç sınırlarının içinde bulunan ve bölge halkının “Gizli Cennet” olarak adlandırdığı Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, Kebrene Antik Kenti, nefis manzarasıyla Bayramiç Barajı ve şifalı sularıyla dikkat çeken Külcüler Kaplıcası Bayramiç’in önemli lokasyonları arasındadır. Aynı zamanda ilçe Kazdağı Milli Parkı’na yakınlığından dolayı da sene boyunca yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilir.

Biga

Çanakkale şehir merkezine yaklaşık olarak 90 kilometre uzaklıkta bulunan Biga Çanakkale’nin nüfus açısından en kalabalık şehridir. Burada ekonomi ormancılık ve tarım üzerine kuruludur.

İlçenin sınırları arasında buranın doğal güzelliklerinin keşfedilebileceği Nilüfer Gölü, tarihi geziler yapılıp denize girilebilecek Karabiga koyu, Bizans devrinde piskoposluk merkezi olarak kullanılan Parion Antik Şehri ve şehrin cazibe merkezi olan Çan, Çanakkale’nin gezilecek yerleri arasında bulunmaktadır.

Bozcaada

Çanakkale şehir merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıkta yer alan ve Ege Denizi’nin kuzeyindeki Bozcaada, ülkemizin en büyük üçüncü adasıdır. Buradaki halk geçimini turizm, balıkçılık, şarapçılık ve bağcılıktan sağlamaktadır.

Dört bir tarafı doğal güzelliklerle çevrili olan Bozcaada’nın gezilip görülmesi gereken yerlerinin arasında, ilçedeki sembolik yapılardan olan Bozcaada Kalesi, ilçedeki tarihin keşfedilebileceği Bozcaada müzesi, otantik sokaklarıyla Rum Mahallesi ve adanın neredeyse her bir köşesinde görülebilecek üzüm bağları yer alır.

Burada denize girmek için uygun lokasyonlar ise Çayır Koyu, Beylik Koyu, Akvaryum Koyu ve Ayazma Plajı’dır.

Çan

Çanakkale’nin Çan ilçesi, şehrin merkezine yaklaşık olarak 70 kilometre mesafede yer alır. Çan ilçesinde bölgedeki halk büyük oranda geçimini sanayi ve turizm ile sağlar. Buraya kurulan fabrikalar, sanayi sektöründe bölgenin ilerlemesine olanak vermiştir.

Burada gezilip görülmesi gereken yerler arasında ise doğal güzellikler açısından Tepeköy Kaplıcası ve Çan Kaplıcası bulunur.

Çanakkale

Çanakkale’nin merkez Çanakkale ilçesi şehri ziyaret eden kişilerin en fazla zaman geçirdiği yerdir. Burada ulaşım açısından şehrin havalimanı ve otogarı yer alır.

Merkezde tarihi açıdan dünyaca büyük ünü bulunan Truva Antik Kenti ve Müzesi’yle, çok güzel hediyelik eşyaların satıldığı Aynalı Çarşı yer alır. Ayrıca Çanakkale Kent Müzesi ile Çanakkale Deniz Müzesi de ziyaretçilerin muhakkak gezip görmesi gereken yerler arasındadır.

Merkez ilçesinin de denize sınırı vardır. Burada Dardanos Plajı ve Güzelyalı Plajı’ndan denize girilebilmektedir.

Ezine

Çanakkale şehir merkezine yaklaşık olarak 50 kilometre uzaklıkta yer alan Ezine peyniri ile ünlüdür. Buradaki bölge halkı büyük oranda geçimini zeytin üreticiliği ve hayvancılıkla sağlamaktadır.

İlçenin sınırları arasında bulunan Aleksandria Troas Antik Kenti, Milattan Önce 3. Yüzyıla tarihlenmektedir ve burası deniz seviyesinden 500 metre yüksekliğe kurulmuştur. Burası gezi rotasına eklenebilecek tarihi yapıların arasındadır. Ezine termal turizme elverişli olan yapısıyla Alakeçili ve Kestanbol kaplıcalarına da ev sahipliği yapar.

Burada keşfedilmesi gereken güzel destinasyonların arasında yer alan Dalyan ile ünü Ezine’yi geçen Geyikli beldesi de Ezine ilçesinin sınırları arasında yer alır.

Gelibolu

Çanakkale’nin tarihi açıdan en önemli ilçesi olan Gelibolu’da Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği toprakların üstünde savaşın izlerini taşıyan birçok müze ile yapı yer alır. Burası şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktadır ve ilçe Saros Körfezi ve Çanakkale Boğazı arasında yer aldığından bölge halkının temel geçim yöntemi ise balıkçılık olmuştur.

Gelibolu’da gezilip görülmesi gereken müzeler arasında Piri Reis Müzesi ve Gelibolu Savaş Müzesi yer alırken, 17 yüzyılın önemli yapılarından olan Çimpe Kalesi ve Gelibolu Mevlevihanesi’de Gelibolu’daki ziyaret edilmesi gereken önemli tarihi yapılar arasındadır.

Gelibolu deniz turizmi açısından da oldukça gelişmiştir. Burada Güneyli Plajı, Gelibolu Belediyesi Halk Plajı ve Hamzaköy Plajı yer alır.

Gökçeada

Gökçeada, Çanakkale şehir merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıkta yer alır. Feribotla ulaşımların yapılabildiği Gökçeada ilçesi, ülkenin en batısında yer aldığından güneşin de battığı son yerdir.

Gezilecek yerler açısından zengin olan Gökçeada’da sualtı dalışlarının gerçekleştirilebileceği Gökçeada Sualtı Milli Parkı, ilçenin tarihinin keşfedilebileceği Gökçeada Kent Müzesi ile eşsiz güzelliklerin yaşanabileceği Tuz Gölü yer alır.

Gökçeada sınırları arasında bulunan Peynir Kayalıkları da görünüşü ve hikayesiyle beraber ziyaret edilmesi gereken yerlerin arasındadır.

Burada denize girilebilecek plajlar arasında Kefalos Plajı, Aydıncık Plajı ve İncekum Plajı yer alır.

Lapseki

Çanakkale şehir merkezinden yaklaşık olarak 34 kilometre uzaklıkta yer alan ve kirazlarıyla ünlü Lapseki’de her yıl Lapseki Kiraz Festivali yapılır.

Buradaki gezilip görülmesi gereken doğal güzellikler ve tarihi yapılar da oldukça fazladır. Bunlar, Osmanlı döneminden Yakup be Külliyesi, Çardak Kum adası, Çanakkale Savaşı’nda hastane olan ve sonrasında şehitliğe çevrilen Çardak Arıburnu Şehitliği’dir.

Bununla birlikte Lapseki’deki Çardak Kum Adası’nda plaja girip denizin ve güneşin tadını çıkartabilirsiniz.

Yenice

Çanakkale’nin son ilçesi Yenice, şehir merkezine yaklaşık olarak 90 kilometre uzaklıkta yer alır. Kaz Dağları’nın kuzey yamacında konumlanmış olan ilçenin tamamına yakını ormanlarla kaplı olduğundan buradaki halk çok büyük oranda geçimini ormancılık faaliyetlerinden sağlar.

Yenice, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ön plana çıkar ve burayı seyahatte muhakkak görülmesi gereken yerler arasında Milattan Sonra 334 senesinde yapılan Büyük Agonya Köprüsü, 9 tane tümülüsün bulunduğu Küçük Hisarlık ile ilçenin geleneklerine ait eserlerin sergilenmekte olduğu Yenice Belediyesi Türk Evi Etnografya Müzesi yer bulunur.

Çanakkale Gezilecek Yerler

Assos (Behramkale Köyü)

Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir tatil beldesi. Burası Behramkale Köyü ama Assos ismiyle de tanınıyor. Assos’ta dünyaca ünlü Assos Antik Kenti gibi tarihi yapıların yanında muhteşem bir atmosfer, muazzam bir hava da bulunuyor. Assos Antik Kenti’nin geçmişi Milattan Önce 7. Yüzyıla uzanıyor.

Assos’a vardığınızda antik tapınaklar, hamamlar ve tiyatrolar arasında unutamayacağınız bir gezi yapabilirsiniz. Buranın doğal ve tarihi güzellikleri sebebiyle senenin neredeyse her ayında fotoğraf safarileri de düzenleniyor.

Adatepe Köyü

Çanakkale’de Adatepe Köyü, Ayvacık ilçesine bağlı tarihi öneme sahip bir köy. Geçmişi Truva Savaşı’na dek giden ve günümüzde de ilin en güzel köylerinden bir tanesi olan Adatepe, Arnavut kaldırımlarının süslediği tarihi sokakları, birbirinden güzel taş evleri, sessiz ve huzurlu atmosferi ayrıca şirin yol üstü kafeleriyle muhakkak gezilip görülmesi gereken yereler arasında.

Adatepe Kaz Dağları’nın batısında yer alıyor ve oksijen olarak yüksek bir havaya sahip. Burası hem doğal güzellikleri hem de tarihi hazineleriyle bütün dünyadaki turistlerin ilgisini çekiyor. Kaz Dağları’nın en yüksek zirvelerinde bulunan ve antik dönemlerde güzellik yarışmalarının yapıldığı ifade edilen Zeus Altarı, Adatepe’nin en fazla ziyaret edilen yeri konumunda.

Burada 1985 senesine dek hizmet veren ve Cumhuriyet’in ilk döneminden kalma Taş Mektep de yer alıyor. Adatepe’yi ziyaretinizde asırlık çınar ağaçlarının altında dinlenebilir ve köyün eşsiz güzelliklerini keşfedebileceğiniz sokaklarında yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Yeşilyurt Köyü

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü, Kaz Dağları’nın eteklerinde doğayla iç içe misafirlerini ağırlıyor. Burada asırlık çınar ağaçları, yüzlerce senelik taş evler ve Arnavut kaldırımından oluşan dar sokaklarla Çanakkale’nin muhteşem köylerinden bir tanesi yer alıyor.

Bu köy sit alanı olarak korunuyor ve yeni bir yapının buraya yapılmasına izin verilmiyor. Burada yer alan tarihi taş evler ise yerli ve yabancı turistlere günümüzde butik otel olarak hizmet veriyor. Kaz Dağları’nın eteklerinde denize nazır bu lokasyonda güzel fotoğraflar çekebilir ve eşsiz doğayla iç içe olmanın güzelliklerini tadabilirsiniz.

Güneyli Köyü Sahili

Çanakkale şehrinin Gelibolu ilçesinde günümüzde Güneycik Köyü’nün tepeleri arasında gizlenen mavinin her tonunun yansıdığı, tertemiz bir deniz ve kalabalık ortamdan uzak kendinizle baş başa kalabileceğiniz keşfedilmesi gereken bir yer Güneyli Köyü Sahili.

Burası çok sığ bir denize sahip olduğundan çocuklu aileler ve acemi yüzücülerin de keyifli bir şekilde zaman geçirebileceği bir lokasyon.

Küçükkuyu

Küçükkuyu, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı küçük bir tatil beldesi. Burası Ege Denizi’ni ve Marmara Denizi’ni ikiye bölüyor ve Ege’nin başladığı yer olarak da biliniyor. Balıkçılık, turizm ve zeytincilik alanında oldukça gelişmiş bir konumda olan Küçükkuyu, kilometrelerce görülen zeytinlikleri, masmavi denizi ve kültür hazineleriyle Çanakkale ziyaretine muhakkak eklenmesi gereken yerlerin arasında geliyor. Küçükkuyu’ya otobüs, minibüs ve özel ulaşımla şehir merkezinden ulaşabilmek söz konusu. Burası Altınoluk ve Assos arasında kaldığından dolayı da sıklıkla ziyaret ediliyor.

Küçukkuyu’ya gittiğinizde Osmanlı, Bizans, Bergama, Pers ve Lidya imparatorluklarından kalan tarihi yapıları gezebilirsiniz, ayrıca yüksek rakımdaki Sarıkız Tepesi’ne de muhakkak uğrayın. Etkileyici hikayesi olan ve çarpıcı heykeliyle ün salan tepede panoramik güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Küçükkuyu Limanı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Küçükkuyu’daki bu şirin balıkçı limanı muhteşem gün batımı manzaralarını izlerken mevsimlik balıkları tadabileceğiniz ve güzel akşam yürüyüşlerine çıkabileceğiniz önemli lokasyonlardan bir tanesi.

Sahil hattındaki çeşitli tesislerde de vakit geçirebilir ve onlarca hediyelik eşya dükkanından Çanakkale gezinizden hatıralar götürebilirsiniz.

Kömür Limanı

Çanakkale mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden birisi olan Kömür Limanı, Gelibolu Yarımadası’nın Saroz Körfezi kısmında bulunuyor. Çam ormanlarıyla örtülü kayaların çevresinde bulunan küçük bir koy olan Kömür Limanı, ince kumlu küçük sahili ve balıklarıyla görülebilecek kristal berraklığına sahip sularıyla Çanakkale’de bulunan dikkat çekici doğal güzelliklerden.

Kömür Limanı’na vardıktan sonra çam ağaçlarının arasında kamp yapabilir ve mavi ile yeşilin her tonunu görebileceğiniz serin sulara atlayabilirsiniz.

Kadırga Koyu

Kadırga Koyu, Çanakkale ilinde denize girmek için en güzel yerlerden bir tanesi. Burası mavi ve yeşilin buluştuğu bir tabiat cenneti. Assos’a 2 kilometre uzaklıkta bulunan bu yerde çam ormanlarının arasında uzanan mavi bayraklı plaj yer alıyor.

Kadırga Koyu’nun çevresinde gün batımına karşı muhteşem bir manzarayla yürüyüşe çıkabileceğiniz gibi, bölgedeki manzaralı restoranlarda deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.

Kilye Koyu

Antik dönemlerden bugüne dek sevilen tatil teldesi olan Kilye Koyu, günümüzde Çanakkale’nin Eceabat ilçesinin sınırları arasında bulunuyor. Birçok bitki ve koyun çevresinde sıralanmış olan ve Roma zamanından kalma antik yapılar da burayı ziyaret ettiğinizde gerçekten görmeye değer.

Doğal liman olması ve korunaklı yapısı sebebiyle nesiller boyunca teknelerin demirlediği Kilye Koyu, bugün de Çanakkale’de düzenlenmiş olan tekne gezilerinin en popüler adreslerinden biri konumunda. Berrak, masmavi deniziyle dalış turlarının yapıldığı koyda güzel zaman geçirebilir ve buradaki Roma harabelerini gezebilirsiniz.

Şahmelek Koyu

Şahmelek Koyu, Çanakkale’de Biga ilçesinin sınırları arasında yer alıyor ve burası Çanakkale’de tekne turları denilince akla gelen ilk adreslerden biri. Mavinin ve yeşilin bütün tonlarını görebileceğiniz büyüleyici bir manzaraya sahip Şahmelek Koyu’ndaki doğal güzellikler nedeniyle burada yürüyüş turları da sıklıkla yapılıyor. Koyda herhangi bir yapılaşmanın yer almaması ve huzurlu atmosferi misafirlerin sıklıkla burayı ziyaret etmesine neden oluyor.

Taşkapı Koyu

Çanakkale Ezine’ye bağlı Kumburun Köyü’nde bulunan ve henüz yeni keşfedildiğinden doğal yapısı çok fazla bozulmayan Taşkapı Koyu, çam ve zeytin ağaçlarının arasında etkileyici bir manzara yaşatıyor. Burada kuş sesleri eşliğinde masmavi manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Ulaşımın toplu taşıma ile gayet kolay olduğu bu Taşkapı Koyu’na Çanakkale seyahatiniz esnasında uğramayı unutmayın.

Kocakum Koyu

İki yönde sarp kayalarla çevrili durumdaki küçük Kocakum Koyu, Çanakkale Biga’ya bağlı beldede yer alıyor. Binlerce senede doğal yollarla oluşan bu koyda herhangi bir yapılaşma olmadığı için masmavi rengini korumayı başarmış. Turistik tesislerin yer almadığı bu koyda güzel ve küçük restoranlar ile pansiyon bulabilir ve çok sayıda deniz canlısını yakından görme fırsatı elde edebilirsiniz.

Gizli Liman Koyu

Adı gibi Çanakkale’deki doğal güzelliklerden olan Gökçeada’nın Uğurlu Köyü’nde bulunan Gizli Liman Koyu, sarp kayalar ile çevrilen korunaklı yapısı ve ince kumlarıyla dolu sahiliyle denizin tadını doyasıyla çıkarmak için gidebileceğiniz en güzel yerlerden. Gökçeada’ya yaklaşık olarak 25 kilometre mesafedeki Uğurlu Köyü minibüslerine binerek 30 dakikalık bir yolculukla rahat bir şekilde ulaşabileceğiniz Gizli Liman Koyu’nu içine alan çam ormanların arasında çadırınızı kurabilir ve su altının zenginliklerini keşfetmek için dalış yapabiirsiniz.

Mavra Adası

Çanakkale’de yat ve tekne gezilerinin değişmez adreslerinden olan Tavşan Adası ismiyle de bilinen Mavra adası, Çanakkale’nin Ezine ilçesi Kumburnu sahilinin karşısında konumlanıyor. Çevresinde yer alan kayalık alanlardaki zengin balık çeşitleri nedeniyle tüplü ve tüpsüz dalış turları da düzenleniyor. Burada gün doğumu ve gün batımında kızıldan maviye ve mordan maviye dek her tonu görebilmek mümkün oluyor.

Kum Adası

Çanakkale ilinin Lapseki ilçesine bağlı olan ve Çardak beldesinde bulunan, ayrıca Çardak Kum Adası ismiyle bilinen Kum Adası, şifalı olduğu düşünülen ince kumları ile dünyadan yabancı ve yerli turistleri ağırlıyor. Her sene yazın özelikle kas ve eklem sorunlarındaki rahatsızlıklara çözüm bulmak isteyen çok sayıda insanın geldiği Kum Adası, çevresindeki muhteşem deniziyle yüzülebilecek en güzel yerlerden. Hiçbir turistik tesisin yer almadığı Kum Adası, ilkbaharda özellikle birbirinden güzel çiçeklerle görülmeye değer manzaralar sunuyor.

Büyük Kemikli Burnu

Çanakkale’de adeta gizli bir cennet olan Büyük Kemikli Burnu, el değmemiş doğal güzellikleri ve binlerce senede oluşmuş doğal kaya oluşumlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Burası Anafartalar Köyü’ne kısa bir yürüme mesafesinde bulunuyor. Huzurlu ve sessiz yapısının yanında dikkat çeken kaya oluşumlarının da görülebileceği berrak denizde yüzmek veyahut dalış yapmak için de Büyük Kemikli Burnu oldukça ideal noktalardan.

Sarp kayalara çevrelenen koyun çevresinde güzel yürüyüşler yapabilir, kaya göletlerinin arasında denize girip, olağanüstü manzaranın ve eşsiz doğanın tadını çıkartabilirsiniz.

Mermer Burnu

Mermer Burnu, Akvaryum Koyu adıyla da biliniyor. Burası akvaryumu andıran berrak denizinden adını alıyor ve Çanakkale’nin en gözde turistik merkezlerinden olan Bozcaada’da denize girmek için en uygun lokasyonlardan bir tanesi. Turkuvaz renkteki deniz ile çevresini saran etkileyici kaya oluşumlarıyla görülmeye değer olan Mermer Burnu’nda su altındaki çeşitliliğinden dolayı tüplü ve tüpsüz dalış turları da yapılıyor.

Peki Mermer Burnu’na nasıl ulaşılıyor? Buraya Bozcaada’dan 2 saatlik bir doğa yürüyüşüyle gidilebileceği gibi Mermer Burnu’ndan kalkan minibüsler ile de ulaşmak mümkün. Çanakkale’yi ziyaretinizde olağanüstü manzaralar eşliğinde Mermer Burnu’nu keşfetmeyi ihmal etmeyin.

28- Çanakkale’nin Dalyan Köyü’nde dünyada yalnızca 8 adet bulunan bir doğa harikası var: Pembe Göl. Pembe Göl, pembe renkli suları ve kalp şekliyle misafirlerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Pembe Göl’e rengini veren ise sağlıklı bakteriler ile buradaki yüksek tuz oranı. Karşısına masmavi denizi alan bu gölde, doğa gezileri, fotoğraf safarileri sıklıkla düzenleniyor. Her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turistin keşif listesinde yerini alan Pembe Göl’e yolunuz düşerse burada güzel vakit geçirebilir ve birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Hamzaköy Plajı

Çanakkale ilinin mavi bayrağa sahip plajlarından olan Hamzaköy Plajı Gelibolu ilçsendi yer alıyor ve burası ilçe merkezine yalnızca 3 kilometre uzaklıkta bir mesafede. Hamzaköy Plajı, uzun sahili ve balıkların görüneceği kadar berrak sularıyla size kendinizi Akdeniz’de hissettirecek. Denizinin sığ olması sebebiyle buraya acemi yüzücüler ile çocuklar da çok sık geliyor.

Kefalos Plajı

Kefalos Plajı, Çanakkale ilinin en ünlü plajlarından. Kentin en popüler turistik merkezlerinden olan Gökçeada’da bulunan plaj Aydıncık Plajı ismiyle de bulunuyor. Altın renkli kumlarla sarılı olan 1200 metre uzunluğundaki kumsalıyla ünlü olan Kefaloz Plajı, dalgalı denizi ve rüzgarlı yapısıyla da ülkemizde Alaçatı ve Çeşme’nin ardından rüzgar sörfünün en iyi yapılabileceği yerlerden.

Kabatepe Plajı

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan Kabatepe Plajı, zeytin ve çam ağaçlarının sarılı olduğu sahiliyle en fazla sevilen yerler arasında. Tertemiz ve berrak denizin tadını doyasıya çıkarmak için muhakkak Çanakkale’de uğramanız gereken yerler arasında olan Kabatepe Plajı, donanımlı orman kampı sebebiyle bütün dünyadan kampçıların çok sık tercih ettiği yerler arasında.

Plajın çevresinde ormanlarda gizlenmiş olan donanımlı kamp alanlarında çadır kiralayıp kamp yapabilir ve sahilde havlunuzu sererek denizin tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.

Sokakağzı Plajı

Çanakkale’de yer alan dikkat çeken plajlardan bir tanesi daha Sokakağzı Plajı. Burası şehir merkezine yaklaşık olarak 84 kilometre mesafede Assos’ta yeşil ve mavinin buluştuğu güzel bir konumda bulunuyor. Çam ormanları ve masmavi deniziyle Sokakağzı Plajı, tertemiz sahiliyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Geyikli Plajı

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesinde yer alan plaj mavi bayrağa sahip. Burası Ezine’ye yalnızca 12 kilometre il merkezine ise 54 kilometre mesafede. Ulaşımın da bir hayli kolay olduğu plajda birçok ünlü film de çekildi. Geyikli’ye geldiğinizde burada plajda uzun bir üyrüyüş yapıp ardından beldede asırlık çınar ağaçları ve güzel sokaklarında gezebilirsiniz.

Ayazma Plajı

Çanakkale’de denize girmenin mümkün olabileceği bir başka sevilen plaj ise Bozcaada’da bulunan altın renkli ve ince kumlarıyla kendinizi adeta Akdeniz plajlarında sanabileceğiniz Ayazma Plajı. Burada yerli ve yabancı birçok turist yaz aylarında denizin ve güneşin tadını doyasıya çıkartıyor. Çanakkale gezinizde güzel bir plaja gitmek de bulunuyorsa Ayazma Plajı’nı tercih edebilirsiniz.

Güzelyalı Plajı

Çanakkale il merkezine yalnızca 15 kilometre mesafede yer alan Güzelyalı beldesinin tertemiz plajı da Çanakkale’den toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla ulaşılabilecek popüler plajlardan bir tanesi. Plaj çevresinde çocuk oyun alanları, duş, soyunma kabinleri, tuvalet ve piknik alanları gibi yerler de bulunuyor.

Kepez Plajı

Çanakkale’nin ilk merkezinde yürüyerek rahat bir şekilde ulaşabileceğiniz Kepez Halk Plajı, Sahil Yolu Caddesi’nde güzel bir konumda yer alıyor. Muhteşem denizinden ötürü mavi bayrak ödülüne layık görüle Kepez Plajı; kamp alanı ve çevresinde bulunan kafeler gibi turistik tesisleriyle de dikkat çekiyor. Toplamda 700 metre uzunluğa sahip bu sahilde güzel keyifli bir gün geçirebilmeniz mümkün.

Zargana Plajı

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan Kilitbahir Köyü’ndeki küçük Zargana Plajı, ince kumlu, küçük ve çam ormanları arasına gizlenen küçük plajıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Burada doyasıya yüzebilir ve ardından plaja yürüyüş mesafesinde olan Kilitbahir Köyü ile Kilitbahir Kalesi’ni keşfe çıkabilirsiniz.

Dardanos Plajı

Çanakkale şehir merkezine sadece 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan denizin kenarında ufacık bir tatil beldesi olan Dardanos plajı, kristal netliğindeki suları ve berrak turkuaz deniziyle turistlerin sıklıkla geldiği yerler arasında. Şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz plaj aynı zamanda şehrin en fazla rüzgar alan yerlerinden olduğundan rüzgar ve uçurtma sörfü gibi sportif faaliyetler de burada sıklıkla yapılıyor.

Tavaklı Sahili

Tavaklı sahili merkeze yalnızca 74 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kaz Dağları’nın olağanüstü manzaraları eşliğinde uzanan altın kumlu sahiliyle ünlenen bir yer. Burası antik dönemlerden bu zamana dek güzelliğiyle dikkatleri üzerine çeken ve antik ismi güzellik manasına gelen Tavaklı, küçük ve tertemiz plajı, rengarenk balıklarla beraber yüzülebilecek masmavi deniziyle zeytin ve çam ağalarının altında şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için bir hayli güzel bir yer. Buraya Çanakkale’den Ezine minibüsleri ile günün her saatinde ulaşabilmek de mümkün.

Papaz Plajı

Burası Çanakkale şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta, Ezine sınırlarının içinde yer alıyor. Papaz Plajı, Çanakkale Boğazı’na hakim bir konumda şehrin kalabalığından ve gürültüsünde uzak bir konumda ve son dönemlerde daha sık ziyaret edilmeye başlandı. Çanakkale’nin keşfedilmemiş yerlerinden olan Papaz Plajı neredeyse yılın her döneminde sakin, diyebiliriz. Buraya Çanakkale şehir otogarından yarım saatte bir bulabileceğiniz Ezine otobüsleriyle kısa sürede ulaşabiliyorsunuz.

Habbele Plajı

Çanakkale’nin turistik beldesi Bozcaada’daki en popüler ve güzel plajlardan bir tanesi olan Habbele Plajı, adadaki ünlü olan diğer Ayazma Plajı’nı kıyaslandığında yoğunluktan oldukça uzak. Buranın plajı, kristal berraklığındaki sularla altın sarısı kumlara sahip. Sularının sığ olmasından dolayı çocuklu ailelerin de güzel zaman geçirebileceği plajlardan olan Habbele Plajı’nda çeşitli tesisler de bulunuyor. Senenin en sıcak günlerinde dahi suyu oldukça güzel olan Habbele Plajı’na toplu taşıma ile kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Bigalı Kalesi

Çanakkale birbirinden güzel kaleleriyle ünlü bir kent ve burayı gezinizde muhakkak görmenizin gerekli olduğu ilçelerden olan Eceabat’a 5 kilometre mesafede yer alan Bigalı Kalesi’nin 3. Selim döneminde yapılmasına başlandı ve II. Mahmut döneminde bitirildi. Kale Gelibolu ve Eceabat sahil şeridine inşa edilmiş ve buranın yapılmasında da Sestos Antik Kenti’nin taşları kullanılmış.

Bigalı Kalesi’nin karşısında yer alan Nara Kalesi, Çanakkale Savaşı esnasında düşman gemilerinin boğazdan geçirilmemesi için iki kale arasına örülen çelik ağlarla önemli bir vazife üstlenmiş. Çanakkale ziyaretinizde Bigalı Kalesi’ni keşfe çıkabilir ve burada kale surlarından boğazın eşsiz manzaralarını fotoğraflayabilirsiniz.

Kilitbahir Kalesi

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı küçük bir köy olan Kilitbahir Köyü’nde bulunan ve ülkemizin en güzel kalelerinden olan Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet’in yaptırmış olduğu büyüleyici bir eser. Bunun dışındaki Osmanlı kalelerinden farklı olarak Kilitbahir Kalesi, İstanbul kuşatması zamanında Bizans’a yardım gitmesini engellemek maksadıyla Çanakkale Boğazı’na hakim bir noktaya inşa edilmiş.

7 katlı ve üçgen planlı olan Kilitbahir Kalesi, çevresini saran iç ve duş sularıyla günümüze dek sağlam kalmayı başarabilen bir yapı. 1980 senesinde korunması gereken kültürel varlık olarak tescillenen ve 2013 senesinde restorasyonu yapılan kaledeki iç odaları gezebilir ve buradaki surlardan muhteşem Çanakkale Boğazı’nı fotoğraflayabilirsiniz.

Kemerdere Su Kemeri

Çanakkale’deki saklı hazinelerden olan 5000 senelik Kemerdere Su Kemeri, Truva Antik Kenti’ne su getiren bir taş yapı. Kemerdere Köyü doğal güzellikleriyle ünlenmiş ve bu köydeki iki yamaç arasında görülen su kemeri mimarisiyle harika bir manzarayı ziyaretçilerine sunuyor.

Kemerdere Su Kemeri, Milattan Önce, 753 senelerinde Erken Roma Dönemi’nde inşa edildiği düşünülüyor. Günümüze dek sağlam kalan mimarisi ve etkileyici kaya göletleriyle burası fotoğrafçılık turları için de sevilen adreslerin arasında yer alııyor.

Çanakkale Aynalı Çarşı

1889 senesinde Osmanlı padişahı II. Abdülhamit zamanında, İstanbul’da bulunan ünlü Mısır Çarşısı’nın benzeri olarak yaptırılan ve o günden bugüne dek Çanakkale şehrinde ticaretin kalbinin attığı yerlerden birisi haline gelen Aynalı Çarşı, günümüzde de şehrin dikkat çeken simgeleri arasında yer alıyor.

Burası 2014 yılında restore edildi ve içinde çok sayıda hediyelik eşya satan dükkan bulunuyor. Aynalı Çarşı, dikkat çeken mimarisi, kabartma çiçek desenleri, kemerli kapısı ile görülmesi gereken önemli bir eser. Burası haftanın her günü sabah 08.30 ila 19.00 arasında açık. Çanakkale gezinizde buraya uğramayı ve Çanakkale’ye özgü yöresel ürünleri satın almayı ihmal etmeyin.

Çanakkale Şehitlik Anıtı

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli parkı içinde bulunan Çanakkale Şehitlik Anıtı, Çanakkale gezilerinin vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Kale planlı olarak inşa edilen ve Roma dönemi Zafer Takı tasarımına sahip olan Çanakkale Şehitlik anıtı, benzersiz tasarımıyla da Mehmetçik kelimesinin M harfini simgeliyor.

Anıtın tavanına bakıldığında mozaiklerle işlenen muhteşem bir Türk bayrağı figürünün yer aldığını ve Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri’ne isimli şiirinin işlendiği anıtın yapılmasına 1954 senesinde başlandı ve bu anıt 1960 senesinde ziyarete açıldı. Tarihimizde büyük bir yeri bulunan Çanakkale Savaşı’nda yaşamını yitiren Türk askerlerini anmak amacıyla inşa edilmiş olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın en fazla ziyaret edilen yerlerinden olan Çanakkale Şehitlik Anıtı’nın giriş kısmında Atatürk’ün 1934 senesinde bölgede yaşamını yitiren yabancı askerler için söylemiş olduğu sözleri de görebilmek mümkün. Anıta yaptığınız ziyaretin ardından milli parkın içinde yer alan siperlikler, anıtlar ve kaleler arasında gezebilirsiniz.

Çanakkale Özgürlük Parkı

Çanakkale’nin şehir merkezinden kolay bir şekilde ulaşabilmenin mümkün olduğu ve 35 bin metrekarelik büyük bir alan içindeki Özgürlük Parkı, 18 Mart Tepesi ismiyle bilinen ve panoramik deniz manzarasını sunan bir tepede yer alıyor. Parkın içinde yeşil geniş çim alanlar, kır bahçeleri, bisiklet yolları, yürüyüş parkurları ve çocuk oyun bahçelerinin yanı sıra Truva Antik Kenti’nin bir minyatürüyle Çanakkale Savaşı rölyefleri de sergileniyor.

Çanakkale Özgürlük Parkı’na taksi ve toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilir ve burada sevdiklerinizle güzel vakit geçirebilirsiniz.

Conkbayırı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından taarruz emrinin verildiği ve Çanakkale Savaşı’nın en önemli noktalarından olan Conkbayırı, tarihi önemi ve bulunduğu konum itibarıyla doğal güzelliği açısından muhakkak görülmesi gereken yerler arasında. Gelibolu Yarımadası’nın batı kısmında Karatepe’yle Besim Tepesi’nin arasında bulunan Conkbayırı, aynı zamanda 1915 tarihinde taarruz esnasında Atatürk’ün cebinde yer alan saate şarapnel parçasının isabet ettiği ve böylece Atatürk’ün hayatının kurtulduğu yer olması dolayısıyla da çok büyük bir öneme sahip.

Conkbayırı’na gittiğinizde Mustafa Kemal Atatürk’ün etkileyici heykelini de görebilirsiniz. Ayrıca Conkbayırı’nda panoramik Çanakkale Boğazı ve doğa manzaraların seyredebilir ve savaşın yaşandığı yerleri gezerek o günleri de anabilirsiniz. Conkbayırı’na Eceabat feribotlarıyla her saat kolaylıkla ulaşabilmek mümkündür.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde yer alan ve 33 bin hektarlık alanı içine alan, Çanakkale’nin her sene milyonlarca kişinin ziyaret ettiği önemli noktalarından bir tanesi olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın kuruluş tarihi 1973’tür. BM’nin özel koruma alanı da olan bu park etkileyici anıtları bünyesinde barındırıyor.

60 binin üzerinde Türk askerinin yanında 150 binin üzerinde Fransız, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda askerinin anıt ve mezarının bulunduğu tarihi sit alanı olarak korunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda savaşın meydana geldiği kaleler, siperler, devasa toplar ve burçlar arasında güzel bir gün geçirebilirsiniz. Şehit mezarlarını ziyaret edebileceğiniz Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’na bağımsızlığımız için verdiğimiz binlerce şehidimizi de anmak için muhakkak uğramalısınız.

Rumeli Mecidiye Tabyası

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası’nda Namazgah Tabyası’nın yanında bulunan Rumeli Mecidiye Tabyası, 2. Abdülhamit zamanında 1892 senesinde inşa ettirilen önemli bir Osmanlı dönemi yapısı. Dikkat çeken taş mimarisi ile günümüze dek sağlam kalmış tabya, Çanakkale Boğaz Muharebesi esnasında şehit düşen 16 askerin mezarını da bünyesinde barındırıyor. İçinde ünlü Seyit Onbaşı Anıtı’nın da yer aldığı Rumeli Mecidiye Tabyası’nda rehberler eşliğinde turlara çıkabilir ve Almanlar tarafından yapılan devasa topları da yakından görme şansı elde edebilirsiniz.

Anadolu Hamidiye Tabyası

Çanakkale Boğazı’nın güvenliğini sağlamak maksadıyla Sultan II. Abdülhamit tarafından 1892 senesinde inşa ettirilen ve günümüzde Barbaros Mahallesi’nde yer alan Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi’nin yanında görülmeye değer bir manzarayı ziyaretçilerine sunuyor. Osmanlı zamanın dikkat çeken taş mimarileriyle süslü bölümleri yer alan tabyada, devasa toplar da dikkat çekiyor.

Tabyayı ve müzeyi bir arada ziyaret edip savaşta kullanılmış olan toplarla Çanakkale Savaşı’nın detaylarını anlatan müze koleksiyonlarını görebilirsiniz. Burası şehir merkezinde bulunduğu için kolaylıkla ulaşabilirsiniz ve burada seyir terasları, amfi tiyatro, bisiklet ve yürüyüş yolları da yer alıyor.

Namazgah Tabyası

Çanakkale’de özellikle kültür ve tarih gezisi denildiğinde değişmez adreslerden biri olan ve 18. yüzyılda ilk defa temeli atılan Namazgah Tabyası, boğazın en dar kısmı olan Çimenlik Kalesi ve Kilitbahir Kalesi arasında yer alıyor. Çanakkale Savaşı esnasında Cuma namazlarının kılınmasından adını alan Namazgah Tabyası, 16 tane kıyı topuyla Çanakkale Savunması sırasında en etkileyici noktalardan bir tanesiydi.

18 Mart 1915 yılında isabet alarak hasar alan tabya, boğaza hakim manzarası ve etkileyici taş mimarisiyle binlerce kişi tarafından her sene ziyaret ediliyor. Namazgah Tabyası Müzesi’nde döneme ait şarapneller, fotoğraflar, silahlar ve askerlerin günlük yaşamını simgeleyen balmumu heykelleri gibi dikkat çeken bölümleri de gezebilirsiniz.

Rhapsodos Mozaik Atölyesi

Kentin en dikkat çeken sanat merkezleri arasında olan Rhapsodos Mozaik Atölyesi, Yeni Havra Sokak’ta klasik konakların sıralanmış olduğu eski bir Yahudi mahallesinde günümüzde hizmet veriyor. Atölye içerisinde Çanakkale’nin ünlü seramikleri ile hazırlanmış olan 43 adet mozaik portre sergileniyor ve burada Truva Savaşı’nın da efsanevi kahramanlarının portreleri burayı ziyaret eden yabancı turistlerin dikkatini çekiyor.

Piri Reis Müzesi

Ülkemizin tek deniz bilimleri müzesi Çanakkale Piri Reis Müzesi’nde Osmanlı denizcisi Piri Reis’in bilinen en ünlü eseri olan Kitab-ı Bahriye’den kimi kısımlar, deniz canlıları çizimleri, yüzlerce senelik deniz haritalarının yanında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de yakalanan 200’ün üzerinde kıkırdaklı, kemikli, omurgalı balıklı ve kabuklu canlının sergilendiğini görebilirsiniz.

Burada en dikkat çekici bölüm ise nesli tükenen Akdeniz fokları ile deniz kaplumbağalarının sergilendiği bölüm. Müze Çanakkale Havalimanı’na çok yakın bir konumda, Çanakkale Onsekiz Mayıs Üniversitesi Terzioğlu Yerleşimi içinde bulunuyor ve burası hafta içi her gün ziyaret edilebiliyor.

Mehmet Akif Ersoy Müzesi

Çanakkale’nin il merkezine yaklaşık 70 kilometre mesafede yer alan Bayramiç ilçesinde, tarihimizdeki önemli şairlerimizden Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu evin restore edilmesi sonucunda müze olarak ziyarete açılan Mehmet Akif Ersoy Müzesi, dikkat çeken mimarisi ve etkileyici sergileriyle ziyaret edilmesi muhakkak gerekli olan yerlerden.

Aynı zamanda evin bulunduğu sokağın da adı Mehmet Akif Ersoy ve burada yer alan müzenin içerisinde Mehmet Akif Ersoy’un çalışma masasında tasvir edilen balmumu heykeliyle dönemin dekore edilmiş odaları, şairimizin büyük boydaki bir nüfus cüzdanı, kitapları, kişisel eşyaları, dönemin gazeteleri ve çeşitli antikalar sergileniyor. Müze ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale ilinin sembol caddelerinden olan 100. Yıl Caddesi üzerinde ve Çanakkale Kordon’un da yanında olan Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nin arşivi Atatürk zamanında geliştirilmeye başlandı. Ülkemizin en zengin arkeoloji müzelerinden olmasının yanında burada antik kentlerde yapılan kazılarda bulunan 12 binin üzerinde eser, 15 binin üzerinde sikke ile 2 binin üstünde etnografik eser sergileniyor. Bu yüzden Çanakkale tarihine ilişkin bilgi edinmek istiyorsanız burayı kesinlikle pas geçmemelisiniz.

Müze 6 bölümden oluşuyor. Müzede geçmişi Demir Çağı’na dek giden objelerle, Dardanos Tümülüsü ve ünlü Afrodit heykeli gibi benzersiz eserleri görebilme şansını yakalayacaksınız.

Çanakkale Seramik Müzesi

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında seramikleriyle de Çanakkale dünyaca ünlü bir kent. Burası 2013 senesinde hizmete alınan Çanakkale Seramik Müzesi’ni ziyaret edip buranın çağdaş ve arkeolojik seramik eserlerini yakından görme şansı elde edebilirsiniz.

Çanakkale Seramik Müzesi’nde tasarım yarışmalar, fuarlar, atölyeler ve workshoplar yer alıyor. Tarih boyunca Çanakkale’de üretilen seramik objeleri de yakından görebilme olanağınızın olduğu bu müzeyi şehir geziniz esnasında rotanıza almayı unutmayın.

Çanakkale Kent Müzesi

Çanakkale şehrinin binlerce senelik kültürünü ve tarihini idrak edebilmek için gidilebilecek en güzel yerlerden olan Çanakkale Kent Müzesi, kenti gezen turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir yer. Müzede Çanakkale’nin antik dönemlerden Osmanlı’ya, 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı’na dek önemli dönemlerini içine alan görseller, belgeler, şehir kültürünü ortaya çıkartan yöresel ürünler sergileniyor.

Troya Müzesi

Ülkemizin en önemli arkeoloji müzeleri arasında bulunan Troya Müzesi, Truva Antik Kenti’nin hemen girişinde bulunuyor ve burası 2018 senesinde ziyarete açıldı. Birçok efsaneye de konu olan Truva Antik Kenti ile çevresinde gerçekleştirilmiş olan kazılarda bulunan paha biçilmez binlerce eserin sergilenmiş olduğu müze; 3 bin metrekarelik sergi salonu, 11 bin 200 metrekarelik kapalı alanı ve görkemli taş eserlerin sergilenmiş olduğu bahçesiyle arkeoloji ve tarih meraklılarının Çanakkale’de muhakkak gezip görmesi gereken yerlerin arasında geliyor.

Troya Müzesi’nde Tunç Çağı ve Demir Çağı’ndan geride Neolitik Çağ’a kadar gelen şemalar, yazıtlar, çizimler, baltalar, heykeller, kesici aletler, metal kaplar, pişmiş toprak seramikler, sikkeler, silahlar ve cam bilezikler gibi birçok objeyi yakından görmek mümkün.

Truva Atı

Truva Atı, Çanakkale denilince akla gelen dünyaca ünlü sembollerden bir tanesi. Burası Çanakkale Kordon’da yer alıyor. Antik dönemin en önemli savaşları arasında olan Truva Savaşı’nın geçtiği yer olan Çanakkale toprakları, Truva Antik Şehri için her sene yüz binlerce yabancı turisti kendisine çekiyor. 10 yıldan uzun süren Truva Savaşı’ın bitmesine yol açan Truva Atı fikriyse anlatılara göre Odysseus tarafından yani bir efsanevi karakter tarafından bulunmuş. İçinde askerlerin doldurulduğu ve şehre hediye edilen ahşap atın çok büyük bir örneğini günümüzde Çanakkale Körfezi’nde görebilmek mümkün.

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale’de Kordon’a yakın bir yerde bulunan ve Yalı Caddesi üstündeki Çanakkale Deniz Müzesi, ülkemizin en zengin deniz müzelerinden biri olarak çarpıcı bir koleksiyonu bünyesinde barındırıyor. 2000 senesinde modern müzecilik anlayışıyla hizmete açılan bu müzenin koleksiyonunda çok sayıda obje var. Bu objelerin arasında Nusret Mayın Gemisi’nin bir maketinden üniforma ve madalyalara, toplara ve gemi silahlarına dek birçok obje bulunuyor. Müzedeki resim sergileri, Piri Reis galerisi ve minyatür gemi koleksiyonları da oldukça dikkat çekiyor.

Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi

Bağımsızlık mücadelemizde çok büyük bir önemi olan Çanakkale Savaşı’nın yaşanmış olduğu yeri görmek ve şehitlerimizi anmak amacıyla Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi, 1971 senesinde ziyarete açıldı. Anıt, Sedülbahir Köyü’nde yer alıyor ve burada savaşın yapıldığı yerlerin krokileri, fotoğrafları, dönemin savaş malzemeleri, mermi çekirdekleri, siperler, askeri formalar gibi etkileyici malzemeler yer alıyor. Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi’nde yaklaşık olarak 2 bin obje halka açık halde. Burayı hafta içi her gün (pazartesi hariç) sabah 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Seyit Onbaşı Anıtı

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Rumeli Mecidiye Tabyası’nda yer alan Seyit Onbaşı Anıtı, Çanakkale’deki en fazla fotoğraflanan anıtlardan biri. Çanakkale Savaşı’nda 275 kg ağırlıktaki top mermisini tek başına kaldıran Seyit Onbaşı’yı anmak maksadıyla yapılmış olan anıt, Çanakkale Boğazı’nın karşısında etkileyici bir manzarayı yansıtıyor. Hem bölgede bulunan şehitlik ve anıtları ziyarette bulunmak hem de bu lokasyondan boğazın çarpıcı manzaralarını görmek için Seyit Onbaşı Anıtı’nı muhakkak ziyaret edin.

57. Piyade Alayı Şehitliği

Çanakkale’de ulunan ve en fazla ziyarette bulunulan başka bir şehitlik de Eceabat’ta yer alan Kocadere mevkisindeki 57. Piyade Alayı Şehitliği’dir. Çanakkale Savaşı’nın başladığı 1915 senesinde Anzak çıkarmasında şehit olan askerlerimiz için 1992 senesnide açılan bu şehitlikte 628 askerimiz için anıt mezarların yanında Çanakkale gazisi olarak 108 yaşında yaşama gözlerini yuman Hüseyin Kaçmaz’ın tasvir edildiği heykel de görülmeye değerdir. Tarihi turların bir parçası olarak gezilebilecek 57. Piyade Alayı Şehitliği’nde Anzak çıkarmasına dair ilginç bilgileri rehberlerden alabilirsiniz.

Akbaş Şehitliği

Akbaş Şehitliği, Çanakkale Akbaş mevkiisi Gelibolu-Eceabat yolunun 30. Kilometresinde yer alıyor. Akbaş Limanı’nın yanında konumlanan şehitlik 1945 senesinde ziyarete açıldı. Burası Çanakkale Savaşı esnasında ağır saldırıların altında kalıp batan gemilerde şehit düşen askerlerimizin anısına yapıldı.

Akbaş Şehitliği’nde rölyeflerle toplam 754 şehidimizin adı bulunuyor. Burayı rehberler eşliğinde gezerek dönemin tarihi ruhunu daya iyi bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi, Kemalpaşa Mahallesi üzerinde yer alan ve 1897 senesinde inşa edildi ve kentin bilinen simgesel yapılarından bir tanesi. II. Abdülhamit zamanında külah tasarımlı ve 5 katlı bir şekilde inşası yapılan bu kule, İzmir’de yer alan ünlü saat kulelerine de benziyor. Çanakkale Saat Kulesi’nin kapısında bir de II. Abdülhamit’in tuğrası bulunuyor. Şehirdeki en önemli buluşma noktalarından olan ve geceleri aydınlatıldığında muhteşem fotoğrafların çekilebileceği saat kulesi, Çanakkale seyahatinizde fotoğraf çektirmeniz ve uğramanız gereken tarihi yapılardan biri.

Yeni Zelanda Anıtı ve Mezarlığı

Çanakkale’de kültür ve tarih turlarında dikkat çekici adreslerden olan Conkbayırı’nda bulunn Yeni Zelanda Anıtı ve Mezarlığı, Çanakkale Savaşı’nda burada yaşamını yitiren 709 Yeni Zelandalı ve 4223 Avustralyalı asker anısına yapılmış. 1915’te Anzak çıkarmasında yaşamını yitiren askerlerin sembolik mezarlarının yer aldığı alandaki etkileyici taş mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken anıtı büyük de bir hac süslüyor. Özellikle yabancı turistlerin Çanakkale seyahatinde sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden oan Yeni Zelanda anıtı ve Mezarlığın şapel bölümünü Çanakkale turunuz esnasında gezebilirsiniz.

Anzak Koyu

Anzak Koyu, Çanakkale Savaşı esnasında, 1915 senesinde Anzakların çıkartma yapması sebebiyle dünya çapında bir üne sahip. Uzunluğu 600 metre olan bu koyda her sene 25 Nisan tarihinde Anzak Günü anma etkinlikleri düzenleniyor. Buranın tarihi öneminin yanında doğal güzellikleriyle de huzurlu ve sessiz bir atmosferde yüzmek isteyen tatilciler burayı sıklıkla tercih ediyor.

Bölgede turistik tesisler ve yapılaşmalar yer almıyor. Buraya Çanakkale çıkarması esnasında yaşamını kaybeden Anzak askerleri için temsilen mezar ve anıtlar yapılmış. Anzak Koyu’nda savaşın yaşandığı tarihi yerleri ziyaret edebilir ve burada etkileyici doğa karelerini yakalayabilirsiniz.

Assos Antik Kenti

Çanakkale’deki en fazla ziyaret edilen antik kentlerden olan Assos Antik Kenti en az Truva Antik Kenti kadar ünlü. Burası Ayvacık ilçesinin içerisinde bulunan Behramkale Köyü’nde yer alıyor. Assos Antik Kenti yerli ve yabancı turistleri büyüleyen doğal ve tarihi güzellikleriyle dikkat çekiyor. Tarihi Milattan Önce 900 senelerine dayanan antik kentte antik dönemin ünlü düşünürlerinden olan Aristo’nun da senelerce yaşadığı ve burada felsefe okulları inşa ettiği biliniyor. Assos Antik Kenti, zamanının kültür ve sanat merkezlerinden bir tanesiydi. Bu antik kenti geziniz sırasında günümüze dek gelen Athena Tapınağı ile antik tiyatroya inceleyebilir ve gezinin ardından ise şehrin sahilinde tarihi manzaralar eşliğinde müthiş bir deniz keyfi yaşayabilirsiniz. Kültür ve tarih gezilerinin yanında doğa yürüyüşü turlarının da önemli bir parçası olan Assos Antik Şehri’ne tarihi ve doğal güzellikleri için uğramanız muhakkak tavsiye edilir.

Truva Antik Şehri

Homeros’un İlyada Destanı’nda da adından söz ettiği ve antik dönemin en büyük savaşlarından birisi olan Truva Savaşı’nın meydana geldiği şehir olan Truva Antik Kenti, 1988 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi. Her sene dünyanın her yerinden gelen yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği ve tarihi Milattan Önce 3 bin yılına dek gelen Truva Antik Kenti, dünyanın da aynı zamanda en önemli arkeolojik kazı alanlarından bir tanesi.

Kestanbol Kaplıcaları

Çanakkale’de yer alan Kestanbol Kaplıcaları, şifalı sularla buluşmak isteyen yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. 22 bin metrekarelik geniş bir alanın içindeki Kestanbol Kaplıcaları’nda açık ve kapalı termal havuzlar, sağlık merkezi, aile hamamları gibi birçok alan bulunuyor. Burada hem kaplıcaların şifalı sularına girebilir hem de yeşilin ve mavinin tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.

Tarihe Saygı Parkı

Çanakkale şehrinin Eceabat ilçesinde bulunan ve çokça ziyaret edilen Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale Savaşı’nın bütün detaylarının canlandırıldığı minyatür tasarımlar, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere birçok komutanın heykeli, çeşitli haritalar başta olmak üzere birçok objeyi bünyesinde barındırıyor.

Çanakkale Kordon

Çanakkale’de muhteşem bir deniz manzarasında keyifli akşam yürüyüşü yapabileceğiniz Çanakkale Kordon, kentteki en meşhur gezi alanlarından bir tanesi. Yabancı ve yerli turistlerin Çanakkale’ye gittiğinde ziyaret ettiği ve şehrin en popüler simgelerinden bir tanesi olan Truva Atı’nın da bulunduğu Kordon, heykelin etrafındaki çiçek bahçeleri, muhteşem yürüyüş rotası ve Çanakkale Boğazı manzarasına güzel bir yürüyüşe çıkmak isteyenlerin en fazla tercih ettiği rotalar arasında bulunuyor.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunuyor. Şehrin gürültüsünden uzak, doğayla iç içe güzel zaman geçirebileceğiniz Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, toplamda 5,85 hektarlık büyük bir alanı içine alıyor. Burada endemik bitkilere rastlanan dereler, birbirinden güzel çardaklar, orman köşkleri, oyun alanları ve yürüyüş rotaları bulunuyor.

Kaz Dağları’na özgü olan 38 adet endemik bitki türünü de burada gezerken görebilmeniz mümkün. Muhteşem doğası, eşsiz tabiatıyla Çanakkale’yi ziyaretinizde buraya uğramayı sakın unutmayın.

Çanakkale Nilüfer Gölü

Çanakkale’nin güzel ilçesi Biga’da bulunan ve eşsiz manzarasıyla 2 dönümlük alanı içine alan Nilüfer Gölü, adını gölün çevresindeki nilüfer çiçeklerinden alıyor. Özellikle yaz ve bahar aylarında bembeyaz nilüfer çiçekleriyle ülkemizde çok az yerde görebileceğiniz güzellikteki manzaraları yansıtan Nilüfer Gölü, doğa gezileri ve fotoğrafçılık turları arasında da en sevilen adreslerden.

Çanakkale İskele Meydanı

Çanakkale’deki en sevilen gezi alanlarından bir tanesi olan ve kordonun boylu boyunca giden İskele Meydanı, dinlenme alanları, deniz kenarında yer alan yürüyüş parkurları, bisiklet yollarıyla günün her saatinde çok hareketli. Gestaş feribot iskeleleri ve Çanakkale Deniz Müzesi’ne yakın konumda olan İskele Meydanı’ndan feribotlarla Çanakkale’nin birçok ilçesine rahatlıkla gitmek mümkündür.

Atikhisar Barajı

Atikhisar Barajı, Çanakkale’de yer alan ve dünyaca ünlü kamp alanlarından bir tanesi. Şehir merkezine yalnızca 15 kilometre uzaklıktaki bu barajda engin çam ormanları var ve baraj gölünün etrafında yürüyüş rotaları, mesire alanları yer alıyor. Burası doğa severler tarafından dünyanın her yerinden ziyaret ediliyor.

Siz de Atikhisar Barajı’na geldiğinizde dağ bisikleti turları, olta balıkçılığı, meditasyon ve yoga kamplarına katılabilir ve burada muhteşem dağ manzaraları eşliğinde doğanın tadını çıkartabilirsiniz.

Yorumlar (0)