Çanakkale batıklarında 107 yıllık savaşın büyüleyici görüntüleri

Çanakkale’de yer alan ve Çanakkale Zaferi’nden kalan batıklar zaferin 107’nci yılında görüntülendi. Bir dalış merkezi haline gelen sualtı parkları bölgenin turizmine de oldukça katkıda bulunuyor.

SEYAHAT 18.03.2022, 10:40 19.03.2022, 12:56
Çanakkale batıklarında 107 yıllık savaşın büyüleyici görüntüleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca Seddülbahir köyüne yakın bir bölgede oluşturulan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı 107 yıl önce yaşanan savaşta yaşananlar denizaltından sunuyor. Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıldönümünde 14 farklı özellikte olan batık gemilerden iki tanesi görüntülendi. Sualtı parkı Birinci Dünya Savaşı temasına sahip ilk sualtı parkı olarak dikkat çekiyor. Eğitmenler ve dalgıçlarla yapılan dalışlarda savaşta yer alan en büyük gemilerden biri olan ve uzunluğu 70 metreye varan İngiliz SS Milo batığı görüntülendi.

Sualtında tarihe uzanan bir yolculuk

SS Milo ilk olarak yolcu taşıması için tasarlanan bir gemiydi ancak savaşın çıkmasının ardından Çanakkale’de çıkarma görevlerinde sahilleri aydınlatma görevini üstlendi. Gemi daha sonra 26 Ekim 1915 tarihinde betonla doldurularak karaya oturtuldu ve sabit bir iskele görevini görmeye başladı. Aynı yılın son aylarında terk edilmesinin üzerine batığa dönüşen gemi şu anda denizin 7 metre altında yer alıyor ve yüzeyden de görülebiliyor.

Batıklar oldukça ilgi görüyor

Diğer bir batık olan HMT Lundy isimli gemi de Suvla Koyu açıklarında denizin yaklaşık 27 metre altında yüzeye oturmuş bir şekilde duruyor. HMT Lundy İtilaf Devletleri’nin çıkarmasında mayın tarama görevini üstleniyordu. Uzunluğu 34 metre olan gemi 16 Ağustos 1915 tarihinde mühimmat yüklemesi yaparken Türk topçularının ateşiyle suya batırıldı. Geçtiğimiz yılın ekim ayında turizm için açılan bölgeye geçmişe bir yolculuk yapmak isteyen ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görüyor.

“Dünyanın en önemli dalış merkezlerinden biri olacak”

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir bölge ve yapılan dalışlar hakkında şu ifadeleri kullandı:

Burası çok yakın bir tarihte dünyanın en büyük dalış merkezlerinden biri haline gelecek. 107 yıl önce yaşanan savaşta batan gemilerin olduğu bu bölge daha önce dalışa yasak bir bölgeydi. Dalış camiasında yer alan birçok isim burada dalış gerçekleştirebilmek için can atıyorlardı. Biz de bu nedenle bir çalışma içine girdik. Buranın yasak bölge olmasının önüne geçerek dalış için uygun hale getirdik. Şimdi burada hem sportif hem de turistik dalışlar gerçekleştirilebiliyor. Silahlı Kuvvetlerimiz ve TUBİTAK ile birlikte çalıştık. Böylelikle dünyanın en önemli dalış merkezlerinden biri dalışlar için hazır hale getirildi. Burayı diğer dalış bölgelerinden ayıran en önemli konu su altındaki batıkların hepsinin bir hikayesi olması. Tarihsel zaman içerisinde hepsinin bir gerçeklik payı var. Yani buraya gelen insanlar hem su altına dalarak bambaşka bir dünyaya geçmiş oluyorlar hem de tarihte bir yolculuğa çıkmış oluyorlar.

Bölge turizmini oldukça canlandırabilir

Çanakkale Balıkadamlar Spor Kulübünün sahibi ve dalış eğitmeni Ercan Zeybek Çanakkale’deki bu bölgenin dalışlar için oldukça zengin bir yapıya sahip olduğunu söyleyerek şu ifadelerde bulundu:

Bu bölgenin sosyal medyada paylaşılması ve reklamının yapılması ile birlikte buraya gelen insan sayısında artışlar yaşandı. Kıbrıs’ta yer alan bir dalış merkezi arayarak seyahat programına burayı da eklemek istediklerini belirttiler. Bu tür birçok talep var ve bu organizasyonlar Çanakkale turizmini oldukça canlandıracak. Çünkü burada ayrı bir branş var. Eskiden günübirlik dalışlar yapılırdı. Çanakkale’deki diğer gezilecek yerlerle birlikte yurtdışından gelen turistler için bir haftalık bir gezi düzenlenebilir.

Her seviyedeki dalışlar için uygun

Buradaki batıklar her seviyedeki dalgıçlara hitap ediyor. İlk seviye dalış olarak bilinen 18 metreye kadar olan dalışlar için Mesudiye zırhlısı bulunuyor. Yaklaşık 10 metre derinlikte yer alıyor. Buraya başlangıç seviyesindeki dalıcılar da dalabiliyor. Bunun dışında 18 ve 23 metre aralığında Majestic zırhlısı yer alıyor. Bu bölgeye de başlangıç seviyesindeki dalıcılar dalabiliyor. Daha ileri seviyeler için 28 – 30 metre derinliğinde batıklar da yer alıyor.

Yorumlar (0)