Cam Minaresi; Afganistan’ın tarihi mekanı

Afganistan’ın tarihi mekanı ve UNESCO’nun Dünya Mirası Listesinde yer alan Cam Minaresi, İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) Kültürel Mirası listesine de dahil edildi.

SEYAHAT 31.12.2020, 14:15 31.12.2020, 14:17
Cam Minaresi; Afganistan’ın tarihi mekanı

Batı Afganistan’da yer alan ve Gor ilinin Şahrak ilçesinde bulunan Cam Minaresi, 2 bin 500 metrekarelik rakımda olan dağlık bir alanda yer alıyor. Yanı başında Hari Irmağı da yer alan Cam Minaresi, dış çevresinde girintili çıkıntılı taşları da bulunduruyor. Dış kaplamada ayrıca Küfi ve Nesih el yazmaları, geometrik desenler ve Kur'an ayetleri de yer alıyor. Kur'an ayetleri dikkatle incelendiğinde Meryem sûresi bulunuyor.

Cam Minare, daha önce Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü yani UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yerini almıştı. Şimdi ise Afganistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cam Minaresi, İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu yani ISESCO’nun da Kültürel Mirası listesine alındığı açıklandı. Açıklamada ayrıca, Afganistan’da ilk kez bir tarihi yapının ISESCO Kültürel Mirası listesine alındığı da belirtildi.

Cam Minare, Gurlular döneminde inşa edildi


Hindistan’daki Kutub Minar’ın ardından dünyanın tuğladan inşa edilmiş en yüksek minaresi olan Cam Minaresi, 65 metrelik boyunda. Yapı günümüze en yakın olarak 1886 yılında Afgan Sınır Kurulu'nda görevli olan Sir Thomas Holdich tarafından yeniden keşfedilmişti. Ancak yapının tarihi, 12 ve 13. yüzyıl Gurlular tarafından günümüze kalan bir armağan…

Sekizgen bir taban üzerine kurulu olan Cam Minaresi, ahşaptan yapılmış iki balkon ve tepesinde bir feneri de bünyesinde bulunuyor. Cam Minaresi, bulunduğu bölgede aslında bir bakıma da tehdit altında. Hari ve Cam ırmaklarına yakın olması nedeniyle minare, toprak kayması ve su sızıntısı tehlikesiyle de karşı karşıya. 
 

Yorumlar (0)