Bunaltıcı sıcakta kardan tünellerde serinliyorlar

Batman'a bağlı Sason ilçesinin Altıdere köyünde bulunan Dabanang Yaylası'nda yer alan kardan tünel, bunaltıcı havada serinlemek isteyenlerin ilk tercihi oluyor.

SEYAHAT 17.08.2022, 21:49 20.10.2022, 17:42
Bunaltıcı sıcakta kardan tünellerde serinliyorlar

2.973 rakıma sahip Mereto Dağı'nın eteklerinde yer alan yaklaşık olarak 2.500 metre rakımdaki yaylada kış mevsiminde düşen ve biriken kar, sıcaklıkların artmasıyla birlikte eriyerek tünellere dönüşüyor.

Bahse konu tüneller serinliğiyle bölgedeki yurttaşlardan, manzarasıyla da tabiat fotoğrafçılarından yoğun ilgi görüyor.

"Uzun süre kalmak imkansız"

Tabiat fotoğrafçısı Sabahattin Atalay, üç senedir her yaz mevsiminde kardan tünellere geldiklerini, muhteşem fotoğraflar çektiklerini ifade etti.

Atalay, "Bu görüntüleri başka yerlerde görmek imkansız. Ziyaretçilerin büyük bir kısmı gördüklerine inanamıyor. Çünkü ağustos ayında 10-15 metre yüksekliğinde ve 300 metre uzunluğundaki kar tünelleri muhteşem bir görüntü sunuyor. Kar tüneline girdiğimizde eriyen karlar adeta yağmur gibi damlıyor. İçeride uzun süre boyunca kalmak imkansız. Kısa bir süre kaldıktan sonra ısınmak amacıyla güneşe çıkıyoruz. Yöre halkı bu karın sene boyunca erimediğini dile getiriyor. Bu ortamı herkes görmeli." dedi.

"Bu, Allah'ın bir lütfudur"

Sason'dan gelen iş insanı Fikret Avcı, kardan tünelleri ilk defa gördüğünü ifade ederek, kavurucu sıcakta bu serin yerde olmanın tarifsiz bir duygu olduğunu kaydetti.

Avcı, "Her yer sıcaktan kavrulurken, biz burada sıfırın altında derecelerde üşüyoruz. Bu, Allah'ın bir lütfudur." diye konuştu.

Burhan Bulgan, tünellerde bulunan karın yıl boyunca erimediğini, sıcak havalarda serinletici etkisi olduğunu ifade ederek, herkese bu tünelleri gelip görmelerini tavsiye etti.

Altıdere köyünde ikamet eden Özgür Araz ise sıcak havalar etkili olmasına karşın tünele girdiklerinde üşüdüklerini belirtti. Araz, bahse konu tünellerin tanıtılmasını istediklerini de sözlerine ekledi.













Yorumlar (0)