Bu derenin bir yanı 40 derece bir yanı 5 derece 

Bursa Keles ve Orhaneli bulunan Kocasu deresi, suyuna dokunan herkesi hayrete düşürüyor. Derenin bir yanı 40 derece akarken diğer yanı yalnızca 5 derece sıcaklıkta akıyor. Ziyaretçiler, dere kenarında çadırlar kurup hem sıcaklığın hem de soğukluğun keyfini çıkarıyor. 

SEYAHAT 09.05.2021, 14:36 10.05.2021, 11:41
Bu derenin bir yanı 40 derece bir yanı 5 derece 

Bursa Keles ve Orhaneli arasında bulunan, Uludağ’ın zirvesinden akan suyla oluşan Kocasu deresi, Bursa’nın iki ilçesini birbirinden ayıran bu dere, bir asırdan fazladır hem Bursa sakinlerinin hem de yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası konumunda.  

Bölge halkı tarafından şifa kaynağı olarak bilinen dere suyu, içine giren herkesi şaşkınlığa uğratıyor. Derenin bir tarafında akan su 40 derece sıcaklıkta ve “termal su” statüsünde iken diğer tarafında akan su yalnızca 5 derece sıcaklıkta. 

Doğal hamam keyfini yaşamak isteyenlerin tercih ettiği dere, kamp yapmak amacıyla çadır kuran turistler ile doğada yürüyüş yapanların rağbet gösterdiği noktalardan biri.



Ağaçhisar ve Haydar köylerinin şifası

Derenin iki yanında bulunan Ağaçhisar ve Haydar köylerinin sakinleri, bu derenin şifa kaynağı olduğu konusunda oldukça ısrarcı. Sakinler, sıcak suyun romatizma, mantar ve böbrek hastalıklarına çare olduğunu söylüyorlar. Köy sakinlerinin dediğine göre derenin hastalara şifa, dertlilere deva olması için 7 gün boyunca düzenli olarak suya girilip çıkılması gerekiyor.

Kar sularını barındırıyor

Derenin 5 derece olan kısmında ise Uludağ’da eriyen karın suyunun olduğu biliniyor. 5 derecelik kısımdaki su, özellikle karların eridiği bahar aylarında en yüksek seviyesine ulaşıyor. Yine bu dönemde bölgeye, yumurtlamak amacıyla inci kefalleri geliyor. Dere, yüksek seviyedeki suyunu yaz aylarında da devam ettiriyor. Köylüler, yazın kuraklığında bile derenin kurumadığını aktarıyor.



Bölgenin temizletilmesi ve düzenlenmesi gerekiyor

Bölge çevresinde bulunan köyün sakinleri başta olmak üzere dereye gelen herkes, bölgenin temizlenmesini ve düzenlenmesini talep ediyor. Özellikle bahar ve yaz mevsimlerinde turist akınına uğrayan dere çevresinde merdivenlerin, korkuluklarının ve çatıların onarılması; peyzaj düzenlemelerinin ise yapılması gerekiyor. 

Yorumlar (0)