Bırbıriye Mağarası, labirenti andıran görünümüyle ziyaretçilerini bekliyor!

Mardin’e yaklaşık 50 kilometrelik bir mesafede bulunan ve Kızıltepe ilçesine bağlı Bırbıriye Mağarası, ziyaretçilerini eşsiz görüntüsüyle mest ediyor. İlçe sakinleri tarafından restore edilip turizme kazandırılması istenen büyülü mağara, labirenti andıran yapısıyla keşfedilmeyi bekliyor

SEYAHAT 02.04.2021, 10:08 02.04.2021, 18:01
Bırbıriye Mağarası, labirenti andıran görünümüyle ziyaretçilerini bekliyor!

Mardin il merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan, Kızıltepe ilçesine 15 ve Mardin Havalimanına ise sadece 5 kilometrelik bir mesafede bulunan Bırbıriye Mağarası, keşfedileceği günleri iple çekiyor. Görenleri mest eden bir yapıya sahip olan mağara, yüzyıllara meydan okuyarak ayakta kalan ama bakımsız kalması nedeniyle unutulmuş bir halde duruyor. Yöre halkı tarafından turizme kazandırılması istenen mağara için, Diyarbakır Tabiat Koruma Varlıkları Bölge Müdürlüğü’ne çağrıda bulunuldu.

Restore edilip günümüze kazandırılması çağrısı yapıldı

Mağaradan kesilen taşlarla, 800 yıllık bir geçmişe sahip olan ve Artuklulardan kalma Kızıltepe Ulu Cami’nin yapıldığı bilinmekte. Sancarlı köyüne bağlı olan mağara, birbirine bağlantılı oyma şeklinde yapılmış biçimiyle ziyaretçilerini doğal bir harika yolculuğuna çıkarıyor. 1184 yılında yapımına başlanan ve 1204 yılında tamamlanan camii, Artukoğulları'ndan Yavlak Arslan ve kardeşi Artuk Arslan tarafından yapıldı. Mağara ziyaretçilerini ise mağaranın bakımsız kalması üzerken, mağaranın doğal güzelliği ise hayret içinde bırakıyor. İlgililer tarafından bu mağaranın ele alınıp restore edilmesi gerektiğini söyleyen yöre halkı ve ziyaretçiler, kaybolmaya yüz tutmuş tarihi bir yapı olarak dikkat çekiyor.

Körfez Savaşı sırasından Amerikanlar kullanmış

Bölgede restore işlemlerinin yanı sıra arkeolojik kazılarla da değerli bir hale gelebileceği kaydedildi. Mağara hakkında yapılan araştırmalar sonucunda, Körfez Savaşı sürecinde Bırbıriye Mağarası’nın üs olarak kullanıldığı kaydedildi. Amerikan askerleri tarafından kullanılan mağara, askerlerin Irak’a girmeden önce burayı dayanıklı bulmaları sonucu keşfedilen bir mağara olarak da dikkat çekti. Bir rivayete göre de camiden mağaraya 15 kilometrelik mesafesi bulunan bir tünel yapıldığı söyleniyor.

Yorumlar (0)